ODS: Vláda dluží občanům odpovědi k zásahu policie

21.04.2016 12:40

Občanští demokraté společně s TOP 09 svolali mimořádnou schůzi Sněmovny, aby slyšeli odpovědi na otázky ohledně přiměřenosti zásahů policie proti odpůrcům čínského prezidenta.

ODS: Vláda dluží občanům odpovědi k zásahu policie
Foto: ODS
Popisek: ODS

„V posledních dnech jsme svědky řady protichůdných informací z nejrůznějších zdrojů. Myslíme si, že toto téma si bezesporu zaslouží přesné a odborně strukturované odpovědi ze strany vlády. Proto jsme chtěli na řádném jednání Sněmovny zařadit bod k tématu, vláda však tento návrh zablokovala, proto jsme přistoupili k mimořádné schůzi. Zametání těchto otázek pod koberec by podkopalo nejen pověst policie, ale zejména by otřáslo důvěrou v nestrannost a politickou nezávislost policie ze strany občanů – na to jsou z historických důvodů občané této země oprávněně velmi citliví. Většina z nás si ještě dobře pamatuje dobu před 25 lety, kdy policie byla nástrojem státní represe,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.

„V právním státě, kde je každému garantováno právo na svobodný projev, není možné, aby policie kohokoliv vyšetřovala jenom proto, že vyvěsil tibetskou vlajku, nebo jinak pokojně vyjádřil svůj názor. Otázkou také zůstává, proč policie zakázala demonstrantům vstoupit na Hradčanské náměstí. Musíme se i ptát, jakým právem policisté vtrhli na akademickou půdu do budovy FAMU, kde vyšetřovali vyvěšení tibetských vlajek. Pokud by se potvrdila výpověď studenta gymnázia, který vyslovil svůj názor na postup policie a následně byl předveden na stanici a fyzicky napaden, jednalo by se o závažné pochybení,“ upozornil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Policie čelila náročnému úkolu, který zvládla. Přesto došlo k několika incidentům, které musí být vyšetřeny. Pokud by se ukázalo, že policisté nebyli jen příliš horliví, jednalo by se o závažné pochybení, které nemůže zůstat bez odezvy,“ uvedl bývalý policejní prezident a kandidát ODS na hejtmana v Královéhradeckém kraji brig. gen. Martin Červíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice