Oberreiter (SPOZ): Limity naší zahraniční politiky

09.12.2021 22:13

Blog stručně charakterizuje besedu o limitech naší zahraniční politiky, která proběhla 7.12.2021 u příležitosti 75. narozenin exministra zahraničí Jana Kavana.

Oberreiter (SPOZ): Limity naší zahraniční politiky
Foto: David Springl Photography
Popisek: Jiří Oberreiter

Limity naší zahraniční politiky

V úterý 7.12. se v podvečerních hodinách uskutečnila velmi zajímavá beseda s tématem „Limity české zahraniční politiky“. Beseda se uskutečnila u příležitosti 75. narozenin exministra zahraničí a také i předsedy Valného shromáždění OSN (2002 – 2003) a někdejšího místopředsedy vlády Jana Kavana. Dá se říci, že Jan Kavan byl největším znalcem a odborníkem na zahraniční vztahy od roku 1989 a zároveň i nejlepším naším ministrem zahraničí. Kromě oslavence se besedy zúčastnili i další osobnosti s mezinárodním rozhledem – europoslankyně Kateřina Konečná, doc. Ilona Švihlíková, politolog Zdeněk Zbořil a někdejší disident Petr Pospíchal. Do diskuze svými názory přispěli i poslanec Mgr. Jiří Kobza, doc. Radim Valenčík, exministr dopravy Ing. Jaromír Šling a další. Beseda se nesla v odborném duchu a všichni účastníci se ze svých zorných úhlů zamýšleli nad tím, jaká je a jaká by naše zahraniční politika měla být. Výsledek byl docela jednoznačný. Nemáme žádnou aktivní zahraniční politiku, a protože nemáme definovány ani naše národní zájmy, tak nelze vidět sepjetí zahraniční politiky s ochranou a prosazováním národních zájmů. Nemáme osobnosti, které by důstojně reprezentovali náš stát a poslední naši ministři zahraničí jsou spíše naší ostudou než důstojnými partnery svých zahraničních protějšků. Každému soudnému člověku je zřejmé, že ministr zahraničních věcí je reprezentantem svého státu navenek a těžko jím může být odrostlejší adolescent bez životní a politické praxe, zejména praxe v zahraničí. Beseda se samozřejmě zabývala širokým spektrem parametrů, které naši politiku ovlivňují – od členství v různých mezinárodních organizacích přes absenci nerostných zdrojů až třeba po naše území, které se rozkládá v samém středu evropského kontinentu. Jednoznačným závěrem je skutečnost, že čím více mezinárodních smluv a paktů  republika uzavírá, tím je i její zahraniční politika více a více limitována a její suverenita omezována. Tyto smlouvy zahrnují všemožné druhy – od politických, ekonomických, finančních, vojenských až třeba po různé lidskoprávní, humanitárně pomocné atd. Stát se tak stává stále více svázaným a stále více nesamostatným v rozhodování o své vlastní zahraniční politice. A nejen zahraniční.

Převzato z Profilu.

Ing. Jiří Oberreiter

  • SPOZ
  • Nezávislý politický konzultant
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…