Oberreiter (SPOZ): Seminář v Poslanecké sněmovně PČR - Evropa a svět 2030, prognózy vývoje

26.01.2024 11:02 | Komentář

Seminář pod záštitou poslanců MUDr. Vladimíra Zlínského a Ing. Marie Pošarové se zabýval nejrůznějšími aspekty vývoje do r. 2030 a i dále. Jednalo se o digitalizaci, biotechnologii, makroekonomii, energetiku atd. Špičkoví odborníci ve svých oborech z

Oberreiter (SPOZ): Seminář v Poslanecké sněmovně PČR - Evropa a svět 2030, prognózy vývoje
Foto: hns
Popisek: Jiří Oberreiter v půlnočním rozhovoru

Evropa a svět 2030.

Další z velmi úspěšných a zajímavých seminářů se pod záštitou SPD, poslanců MUDr. Vladimíra Zlínského a Ing. Marie Pošarové, uskutečnil ve středu 24. ledna 2024 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Hlavní téma Evropa a svět 2030 s podtématem „ Prognózy vývoje v Evropě a ve světě do roku 2030 a vliv na prosperitu České republiky“ je opravdu záběr pro široké spektrum názorů z mnoha vědeckých oborů, od energetiky přes digitalizaci, biotechnologii až po makroekonomický rozvoj země.

To byl právě důvod pro pozvání špičkových odborníků, kteří v rámci vymezeného časového prostoru poukázali na nejdůležitější faktory současnosti i budoucnosti pro naplnění požadovaných předpokladů pro příští národohospodářský i společenský rozvoj.

Seminář zahájil předseda hnutí SPD Tomio Okamura a samozřejmě i zaštiťující poslanci MUDr. Vladimír Zlínský a Ing. Marie Pošarová. V prvním panelu vystoupil Mgr. Michal Semín s pohledem na zhodnocení Agendy 2030, dále  energetický expert Ing. Pavel Janeček s tématem energetický mix v souvislostech a třetím vystupujícím byla Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D s pohledem na vývoj světové ekonomiky. Následně vystoupil Ing. Vlastimil Tlustý, CSc. bývalý ministr financí ČR.

Na závěr 1. panelu vystoupil Ing. Miloš Zeman, prezident ČR, bývalý předseda Poslanecké sněmovny a předseda vlády. Samozřejmě, že M. Zeman byl hlavní celebritou celého semináře a vlastně celého dne. Byl to opět „ten“ Zeman, jak ho všichni známe – chytrý, vtipný, plný bonmotů a neotřelých pohledů na budoucnost. Samozřejmě, že se dotkl i nekompetentnosti naší vlády, přičemž není třeba zmiňovat p. Langšádlovou, ministra zemědělství teologa Výborného a všechny ostatní. Sdělil také, že většina našich současných politiků silně připomíná projevy Milouše Jakeše z doby minulé. Po jeho projevu došlo na řadu otázek, na které odpovídal opět chytře a rozvážně. Neopomněl připomenout svou výzvu, kterou měl k davům na Letné v listopadu 1989 – chceme svobodné volby. Připomněl také citaci ze svého posledního vánočního poselství, ve kterém všem občanům popřál odvahu k občanské neposlušnosti, jak je uvedeno v Listině základních práv a svobod, která je součástí Ústavy ČR. Závěr vystoupení M. Zemana byl odměněn ohromným potleskem všech přítomných vestoje.

Ve 2. panelu (po polední přestávce) jako první vystoupil PhDr. Mgr. Dušan Kolášek s predikcí rozvoje ČR z pohledu dynamiky růstu společenských a technologických změn (digitalizace, kyberbezpečnost a umělá inteligence). Druhým vystupujícím byl Doc. RNDr. Bohumír Štědroň, CSc., který se zabýval technologickými trendy a reformou politického systému. Dalším vystupujícím byl Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. a jeho vystoupení se zabývalo potencionálním vývojem v oblasti biotechnologie. Posledními vystupujícími byli prof. RNDr. Jaroslav Turánek, DrSc., Mgr. Jiří František Potužník a RNDr. Marian Kechlibar, Ph.D, který se zabýval dopady budoucích technologických změn na demografickou situaci v ČR.

Pro zájemce o zhlédnutí aspoň 1. panelu (včetně vystoupení M. Zemana) přikládám odkaz na Raptor TV ZDE

Seminář je také možno sledovat na videoarchivu Poslanecké sněmovy v segmentované formě podle projevů ZDE.

Ing. Jiří Oberreiter

  • SPOZ
  • Nezávislý politický konzultant
  • mimo zastupitelskou funkci

Článek byl převzat z Profilu Ing. Jiří Oberreiter

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii