Okamura: Hrozí tu privatizační puč PPF, už na podzim

27.02.2014 16:20

Vyjádření předsedy hnutí Tomia Okamury k nominacím do mediálních rad a situaci v ČT

Okamura: Hrozí tu privatizační puč PPF, už na podzim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Dámy a pánové,

blíží se schvalování výroční zprávy Rady České televize za roky 2012 a 2013 a volba radních ČT. Kvůli projednávání výroční zprávy o hospodaření ČT za rok 2012 si generální ředitele ČT Petr Dvořák najal lobbisty, aby obcházeli poslance a ovlivnili jejich hlasování.

Dále se začaly ozývat k fungování ČT hlasy z řad zaměstnanců ČT i hlasy intelektuální obce. 

Stojí za zmínku, že kritiku jsme zaznamenali i z úst představitelů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání s tím, že systémové změny v této oblasti připravují náměstkyně ministra kultury a paralelně naposledy s výzvou k auditu hospodaření ČT vystoupil také poslanec ANO Martin Komárek. 

Také my v hnutí Úsvit bychom v prvé řadě rádi znali aktuální stav hospodaření České televize a to včetně plánu na hospodaření v tomto roce. Vedou nás k tomu hlasy lidí z televize i lidí mimo televizi, že na podzim České televizi hrozí uměle vyvolaná finanční krize a v této souvislosti se prý připravuje prodej dvou budov České televize a pozemků na Kavčích horách.

Podle interních informací má zájem o pozemky finanční skupina PPF, tedy bývalý zaměstnavatel současného generálního ředitele, který si na ekonomické pozice přivedl i další experty z PPF. Podle našich zdrojů, které mi dovolte nejmenovat, tu údajně dokonce hrozí privatizační puč PPF.

V této souvislosti vyzýváme ředitele České televize pana Dvořáka, aby Sněmovně poskytl informace o výhledu hospodaření na tento a další rok a chceme znát jeho konkrétní vyjádření k tomu, zda se skutečně připravuje privatizace miliardového majetku či ne.

Vyzýváme také k diskuzi nad současným stavem a ukotvením České televize a její rady v legislativě. Je třeba jednoznačně diskutovat volbu a postavení pravomocí radních České televize, aby to nebyli lidé nastrčení politickou garniturou, jako je tomu nyní. Cestou podle nás je diskutovat nad možností, aby členy rady nevolila Sněmovna, ale aby radní delegovali vybrané celospolečensky renomované instituce jako je Akademie věd, profesní organizace jako je Filmový a televizní svaz nebo třeba odbory. A zcela legitimní je diskuze o tom,  aby své zástupce  do rady vyslaly i parlamentní strany - avšak nikoliv skrytě jako je tomu nyní, ale aby se vždy jasně vědělo, kdo za koho kope.

Dalším bodem, kde bychom rádi zahájili diskuzi, je skutečné oddělení rady od managementu České televize. V současnosti je známé, že radní v podstatě přejímají analýzy a rétoriku vedenou ČT, protože vlastní analytické oddělení pro mediální studie a posudky rada nemá a sami radní jsou zvětšiny laici. V praxi je tak kontrolní činnost rady v podstatě nulová, protože v podstatě o stížnostech na ČT či na ředitele rozhoduje v konečném důsledku ředitel a vedení ČT.

Cestou - a to opět k diskuzi a zvážení - je přiřazení rady ČT a ČRO pod velkou Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, která aparátem i rozpočtem ke kvalifikovaným analýzám a auditům už disponuje. Není od věci ani spojení televizní rady s rozhlasovou.

Připomínám, že tyto modely v zahraničí už v různých formách fungují, takže nejde o nic revolučního, ale spíše standardní model v západních demokraciích.

Podle našich informací odborníci na ministerstvech spravedlnosti a kultury už takové modely připravují, tuto práci velmi vítáme a je hodna chvály, zároveň by bylo ovšem dobré, aby o postavení veřejnoprávních médií diskutovala veřejně celá veřejnost.

To, co je v prvé řadě velmi důležité, je vydiskutovat co to je veřejnoprávnost, co po veřejnoprávních médiích chceme. Je jistě sporné, aby veřejnoprávní média dublovala komerční kanály, jako je tomu nyní.

V neposlední řadě bychom rádi nastartovali také potřebnou diskuzi o systému financování televize a rozhlasu. Cestou podle nás není uvalení nové plošné daně - tedy aby měli všichni občané povinnost platit koncesionářské poplatky bez ohledu na to, zda mají televizi či rádio, ale za úvahu stojí naopak zrušení koncesionářských poplatků a financování z poplatků odváděných prodejci přístrojů, které umožňují sledování televize nebo poslech rozhlasu.

To je mimochodem také dávno funkční model, kdy se tak například vybírá tzv. recyklační poplatek nebo se z prodeje kancelářské techniky platí tantiémy literárním autorům.

Děkuji za pozornost 

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!