Okamura (KDU-ČSL): Manželství ze své podstaty je svazkem muže a ženy a toto nelze měnit

29.06.2023 18:02

Projev na 70. schůzi Poslanecké sněmovny 29. června k návrhu poslanců Josefa Bernarda, Markéty Pekarové Adamové, Olgy Richterové, Martina Baxy a Jany Pastuchové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.

Okamura (KDU-ČSL): Manželství ze své podstaty je svazkem muže a ženy a toto nelze měnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Hilšer a Hayato Okamura

Vážení páni ministři, vážená paní předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, já velice oceňuji ten smířlivý tón hned od začátku té dnešní debaty o velmi zásadním tématu manželství. Já sám, jak víte, jako člověk křesťansky založený, spíš tradiční člověk, který má zkušenost s více než 31 let života v manželství se svou manželkou Ludmilou, se kterou jsme vychovali pět dětí, tak jsem přesvědčený, že institut manželství ze své podstaty je svazkem muže a ženy a toto nelze měnit.

Snad bych dodal ze své zkušenosti, že ho pokládám i za výsostný prostor pro kvalitní výchovu dětí, dalších generací. Rodiče, děti, samozřejmě i prarodiče tady hrají velkou roli a nesahal bych na tento institut. Myslím také na příklad pro děti, pro našeho vnuka, na svět, prostředí, ve kterém se bude pohybovat, na to, co děti budou vnímat, co uvidí právě v letech dospívání, kdy se nějakým způsobem formuje jejich identita.

Zároveň naprosto souhlasím s tím, že je třeba upravit partnerství osob homosexuální orientace. Je to pro mě jako pro křesťana naprosto v pořádku, a proto taky vítám ten návrh Jiřího Navrátila z klubu KDU-ČSL, který je jistě širokou nabídkou napříč celým politickým spektrem, ať už pro kolegyně a kolegy z opozice nebo kolegyně a kolegy z koalice. Takže přimlouvám se za to, abychom racionálně, s určitým morálním základem, s respektem k názoru dvou velkých skupin naší společnosti, tuto otázku řešili klidným způsobem a věcně. Děkuji vám. (Silný hluk v sále.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy