Okamura: Nejprostší zedník ví o životě víc než současný český premiér

01.04.2014 17:13

Hnutí Úsvit vložilo k projednání do sněmovny novelu zákona o místním referendu.

Okamura: Nejprostší zedník ví o životě víc než současný český premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

V diskusích o zákonu o celostátním referendu se mnozí oponenti uplynulé měsíce tvářili, že jsou pro demokracii a tedy i referenda, ale zároveň říkali, že občané nejsou pro demokracii a s ní spojené rozhodování o sobě samých zralí a musí se to postupně učit, nejlépe od komunální úrovně.

Rozumíme tomu, že politikům v Praze nevadí, když budou lidé rozhodovat o správě ve svých obcích a velkou celostátní politiku nechají na nich, na těch „nejchytřejších“ – nejlépe na lidech, co jakmile je přestali živit rodiče, přisáli se na stranické sekretariáty.

Takovou kvalifikaci politických elit odmítáme a soudnému člověku je jasné, že nejprostší zedník ví o životě víc než současný český premiér. V každém případě souhlasíme minimálně s tím, že referenda na obecní úrovni jsou také důležitá, protože nás učí starat se o své nejbližší okolí. Zákon o místním referendu již dnes máme, ale je v něm zásadní problém – a to stejně jako u celostátního referenda podmínka minimální účasti pro to, aby bylo referendum platné. Ať chceme nebo ne, komunální témata k volbám vždy přivádí méně lidí než volby celostátní a jestliže jsou platné komunální volby s nízkou účastí a bez jakýchkoliv limitů, pak musí platit stejné pravidlo pro komunální referendum.

Navrhujeme proto změnu zákona, která minimální voličskou účast pro platnost místního referenda ruší. Je to stejný systém jako platí u jakýkoliv voleb v České republice. Já si dovolím vyvrátit alespoň ty nejčastější a nejhloupější protiargumenty. Pokud nám tu páni Dienstbierové říkají, že k prohlasování nějakého tématu bude stačit pár lidí, kteří se zúčastní referenda, pak říkáme ano – jestliže v senátních volbách volilo pana Dienstbiera 15% lidí, tak pan ministr pro menšiny nijak neprotestoval a mandát přijal navzdory tomu, že ho volilo minimum oprávněných voličů. Neomezené kvorum pro účast voličů ve volbě je standartně nastavený systém nejen v České republice, ale i ve světě. Politologové a filozofové celého světa by měli našim intelektuálům a elitám vysvětlit, že ten, kdo nejde k volbám, se svého hlasu dobrovolně vzdává a říká tím, že je mu jedno, jak rozhodnou ti, kdo se volby zúčastní.

Navíc tu máme i zjevně úmyslné překážky, kdy u řady referend radnice nedělají informační kampaně, mění volební místnosti a podobně se starají o co nejnižší účast voličů. A stát dodnes nebyl schopen zavést elektronické hlasování, které by bylo rychlé a téměř zdarma.

Vážení přátelé, navzdory nechuti politiků zavést v České republice skutečnou demokracii je jasné, že na změně současného systému stranické oligarchie na demokracii musíme a budeme usilovně pracovat. Skutečnou demokracii chtějí občané v celé Evropě a v této souvislosti bychom Vás rádi upozornili na to, že dnes začíná rozsáhlá mezinárodní konference o přímé demokracii The Danube Rally 2014, kterou pořádá mezinárodní organizace Democracy International se sídlem v německém Kolíně nad Rýnem. Konference dnes začíná ve Vídni, poté pokračuje v Bratislavě v Parlamentu Slovenské republiky a končí v Budapešti. Českou republiku a naše snahy zavést zde přímou demokracii tam odjíždím představit já osobně spolu s místopředsedou hnutí Úsvit panem Jaroslavem Novákem.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…