Okamura: Odhalili jsme lumpárnu, kdo za to půjde před soud?

30.06.2014 14:18

Vyjádření ke kontrole Registru úředních budov Nejvyšším kontrolním úřadem.

Okamura: Odhalili jsme lumpárnu, kdo za to půjde před soud?
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Tomio Okamura

Dnes zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad další z alarmujících informací o nehospodárnosti a plýtvání s penězi českých daňových poplatníků. Celkem 254 milionů nás všechny stál registr úředních budov, díky kterému se mělo ušetřit za kanceláře pro státní úředníky. Princip je celkem rozumný, úředníci zapíšou do systému, kde mají jaké nevyužité budovy a kolik kde stojí nájem. Podle toho se můžou rozmístit úředníci tak, aby se co nejvíce ušetřilo. Stát by tak neměl mít někde kanceláře zbytečně volné a jinde zase neplatil přemrštěný nájem.

Jaké je však zjištění NKÚ? Úředníci údaje do systému buďto nezadávali vůbec, anebo zadávali falešné informace, když některé volné budovy zapisovali jako obsazené. Prověrka rovněž ukázala obrovské rozdíly v cenách pronájmů.  Například ministerstvo školství si pronajímalo kanceláře v Karlíně za 6,6 tisíce Kč za metr čtvereční. Samo však pronajímalo prostory na značně lukrativnější adrese za 276 Kč za metr čtvereční za rok.

A my se ptáme - Výborně, odhalili jsme lumpárnu, ale kdo za to půjde před soud? Od vlády očekáváme jasné pojmenování a potrestání viníků. Bohužel realita u nás je taková, že se všechno zamete pod koberec a nikdo trestaný není. Ptám se, kde je odpovědnost ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který má celý systém na starosti? Kde je odpovědnost ministrů, náměstků i ředitelů odborů za to, že se na ministerstvech platí přemrštěné nájmy a jinde jsou kanceláře volné.

Úsvit přímé demokracie přišel již před dvěma měsíci s řešením, kdy předložil do Poslanecké sněmovny novelu zákona o majetku ČR, kde jsme uložili všem odpovědným osobám jasnou osobní, hmotnou a trestní odpovědnosti za spravovaný majetek. Podobně jako mají již v současnosti starostové či jednatelé firem. Sněmovna však náš návrh zamítla s tím, že není potřeba.

Jak všichni opakovaně vidíme, skutečnost je jiná, a dokud takový zákon Sněmovna neschválí, budou se tu stejné lumpárny dít dál.

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…