Okamura: Pouze předčasné volby jsou správným řešením této situace

07.08.2013 11:40

Komentář ke dnešnímu dění v Poslanecké sněmovně ČR.

Okamura: Pouze předčasné volby jsou správným řešením této situace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit:

Dámy a pánové,
dnešní jednání ve sněmovně nepřináší pro občany České republiky řešení hluboké krize, do které se naše země dostala vinou nezodpovědných politiků.
Zbabělý strach z voličů, který dnes ovládá strany bývalé vládní koalice, zatím blokuje schválení zkrácení volebního období a předčasné volby.
Znovu říkáme, pouze předčasné volby jsou správné řešení této situace. Vláda premiéra Rusnoka by neměla překračovat svůj mandát úřednické vlády.
Mandát vlády do předčasných voleb. K řešení zásadních problémů naší země nemá politickou podporu ve sněmovně. Ve sněmovně, kde sedí poslanci zdiskreditovaných bývalých vládních stran a kde je vláda premiéra Rusnoka předmětem vnitrostranických tahanic u největší bývalé opoziční strany.
Problémy ekonomické a společenské krize může úspěšně řešit pouze vláda, která vzejde z nových voleb.
Pouze vláda se silným mandátem od občanů může přinést zásadní změny.  

Hnutí Úsvit přímé demokracie si uvědomuje vážnou situaci, ve které se Česká republika nachází, a stále více se ukazuje že jediným řešením do budoucna je radikální změna ústavy , zásadní změna politického systému a o směrem k přímé demokracii.

Jako klíčové považujeme a prosazujeme zákon o referendu, který občanům umožní vymoci kdykoliv žádané změny, to znamená možnost pomocí referenda prosadit, upravit či naopak zablokovat zákon. Dále zavedení odvolatelnosti politiků občanským referendem a zavedení přímé volby poslanců, starostů a hejtmanů. A v neposlední řadě usilujeme o jasné uzákonění osobní, hmotné a trestní odpovědnosti pro politiky, soudce a státní zástupce.

Je třeba zavést ústavní pojistky proti tak donenebevolajícímu zneužívání parlametarismu jakého jsme svědky dnes, kdy velká část poslanců zarputile odmítá vyslyšet přání svých voličů, opustit koryta a požádat je o důvěru v nových volbách.

Problém pádu současné vlády je přece v tom  mnoho politiků si potom, když je u moci, zvyklo, že nemusí respektovat názor většiny občanů, protože se domnívá, že když už má mandát, tak ten mandát mohou během volebního období naplňovat jakýmkoliv rozhodnutími.

To je ale naprosté nepochopení toho, co je demokracie. To přece není volný mandát dělejte si s tím, co chcete, a potom ve volbách rozhodujte o tom, kdo to bude zase spravovat bez ohledu na názory voličů, ale naopak demokratický politik je ten, který se každý den dívá na to, jestli jeho rozhodnutí většina podporuje, nebo ne."

Poslanec Radim Fiala:

Dámy a pánové,
chci potvrdit své rozhodnutí které jsem deklaroval na poslední tiskové konferenci.Při hlasování o důvěře vládě premiera Rusnoka opustím sněmovnu.K řešení problémů naši země potřebujeme dát možnost občanům projevit svou vůli  v předčasných volbách.Nepotřebujeme posilovat mandát úřednické vlády..Vláda do předčasných voleb  nepotřebuje důvěru sněmovny.Pokud  zde bude delší dobu  vládnout vláda bez důvěry sněmony odpovědnost padá na poslance, kteří odmítají podpořit předčasné volby.Chci znovu vyzvat sněmovnu k hlasování o  zkrácení volebního období a umožnění předčasných voleb.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…