Okamura: Přímá demokracie ve Švýcarsku je vyzrálá, nikoliv populistická

29.11.2013 15:10

Glosa Tomia Okamury.

Okamura: Přímá demokracie ve Švýcarsku je vyzrálá, nikoliv populistická
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Tomio Okamura

Krásný příklad toho, jak má fungovat přímá demokracie v praxi jsme uplynulý víkend viděli ve Švýcarsku. Místní občané rozhodovali ve třech konkrétních otázkách: zda se zastropují platy vrcholových managerů, zda získají rodiny s dětmi ještě vyšší podporu než dosud a zda se zdraží dálniční známky. Ve všech třech případech lidé odhlasovali většinově pro NE.

Referenda byla vyhlášena dohromady, v jeden termín, aby se ušetřilo na nákladech. Většina obyvatel si tak našla téma, pro které k hlasování přišli a účast byla nejvyšší za poslední tři roky. Nejvíce propírané zastropování platů managerů neprošlo - a to velmi výrazně - přesto, že by se na první pohled mohlo zdát, že s tím lidé budou souhlasit.

Vyzrálost přímé demokracie ve Švýcarsku dává jasnou odpověď všem pošklebovačům a kritikům, kteří ji označují jako populistickou, nepoužitelnou a nefunkční. Ve skutečnosti z nich ale pouze mluví strach z toho, že by ztratili moc. Pokud totiž bude mít vždy poslední slovo občan v lidovém hlasování, pakliže k tomu vyjádří vůli dostatečným množstvím podpisů pod petici, politici už nikdy nebudou mít věci pod svoji kontrolou. A jen dodávám, že díky přímé demokracii funguje ve švýcarských kantonech také námi prosazovaná odvolatelnost politiků.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice