Okamura (SPD): Celé to šíleně prodraží topení a teplou vodu

19.05.2023 9:13 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zákazu kotlů a kamen na uhlí.

Okamura (SPD): Celé to šíleně prodraží topení a teplou vodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Fialova vláda ve spolupráci s EU zakáže prodej kamen a kotlů na uhlí. To už asi fakt spadli z višně… Jak informovaly Novinky, obchodníci od začátku roku 2025 nebudou moci prodávat kotle a kamna na uhlí. Celé to je v rámci Green Dealu EU, který podpořil tehdejší premiér Babiš a podporuje ho i Fialova vláda. Celé to šíleně prodraží topení a teplou vodu. Fialova vláda ve spolupráci s Bruselem ožebračuje český národ. Stop Bruselu, stop Fialově vládě!

Opatření vyplývá z novely zákona o ochraně ovzduší, kterou ministerstvo poslalo do připomínkového řízení. „Od prvního ledna 2025 se zavede zákaz uvádět na trh spalovací zdroje do 300 kilowattů na pevná fosilní paliva,“ potvrdila Právu mluvčí resortu Lucie Ješátková. Novela zahrnuje do plánovaného zákazu hnědé i černé uhlí, antracit i koks, případně rovněž výlisky z uhlí.

V současnosti přitom uhlím topí statisíce domácností.  Za čtyři roky ale uhlí dost výrazně podraží. Emisní povolenky, které nyní platí jen firmy vypouštějící oxid uhličitý, se totiž od roku 2027 zavedou i pro domácnosti. U uhlí to podle expertky projektu Fakta o klimatu Kateřiny Kolouchové může znamenat zdražení až o 40 procent.

Nově budou moci obce omezit či zakázat provozu kotlů, krbů a kamen o tepelném příkonu do 300 kilowattů, které lze nahradit jiným zdrojem tepla s menším vlivem na životní prostředí. Obce také budou moci vyhlásit omezení či zákaz spalování v otevřeném ohništi a zvýhodnit hromadnou dopravu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.