Okamura (SPD): Další ukázka selhání Fialovy vlády

15.12.2022 19:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k nedostatku léků pro děti

Okamura (SPD): Další ukázka selhání Fialovy vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Nejsou k dostání léky proti horečce dětí. Některé lékárny je nemají ve formě sirupů ani čípků. Předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová Novinkám popsala, že podobnou situaci za svou třicetiletou praxi nepamatuje. U dětí, pro něž rodiče neseženou léky, radí zábaly a dostatek tekutin. To jsme to v našem státě dopracovali! Nejsou ani základní léky!

Za tuto situaci nese odpovědnost vláda Petra Fialy (ODS) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V SPD dlouhodobě trváme na tom, že je nezbytné přijmout opatření k zajištění plynulé dodávky léků. Hnutí SPD prosazuje, aby stát měl strategické zásoby pro období výpadků. Ideální je, aby šly u nás i v případě nouze vyrobit. Žijeme v turbulentní době válečných konfliktů a nemůžeme spoléhat na globální trh. Ten nyní mnohdy selhává. Náš stát musí být v základních věcech soběstačný! Musíme se demokraticky zbavit vlády zemských škůdců.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

V úterý se podle Novinek.cz pro děti nedal sehnat ani přes e-shopy větších lékáren panadol, nurofen ani ibalgin. Některé lékárny ještě doprodávají léky ze skladů, rodiče je ale musí obvolat nebo oběhat. Rodiče nemocných dětí, kteří objíždět lékárny nemohou, se často po lécích poptávají alespoň po sousedech nebo prostřednictvím sociálních sítí. Léky se tak shání i ve facebookových skupinách. Někteří lidé z pohraničí se prý dokonce pro léky vydali i k sousedům.

Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs potvrdil, že léků proti horečce dětí je v Česku akutní nedostatek. „Někde se daří některé léky připravit, pokud je k dispozici surovina. Situace není dobrá a zejména přípravků pro děti je na trhu málo, je jich nedostatek. Je nutné shánět základní látky paracetamol a ibuprofen. Nejsou přímo nahraditelné,“ dodal Krebs.

Za tuto situaci nese odpovědnost vláda Petra Fialy (ODS) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V SPD dlouhodobě trváme na tom, že je nezbytné přijmout opatření k zajištění plynulé dodávky léků. Hnutí SPD prosazuje, aby stát měl strategické zásoby pro období výpadků. Ideální je, aby šly u nás i v případě nouze vyrobit. Žijeme v turbulentní době válečných konfliktů a nemůžeme spoléhat na globální trh. Ten nyní mnohdy selhává. Náš stát musí být v základních věcech soběstačný!

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…