Okamura (SPD): Domácnosti čeká během letoška několik vln zdražování plynu

16.05.2022 12:02

Komentář na facebookovém profilu ke zdražování plynu.

Okamura (SPD): Domácnosti čeká během letoška několik vln zdražování plynu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

To už je vážně šílené. Domácnosti čeká během letoška a počátku příštího roku několik dalších vln zdražování zemního plynu. Příští jaro bude plyn stát nejméně o polovinu víc než teď, řekl v pátek Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Jednatel poradenské společnosti Enas Group Vladimír Štěpán pro SZ uvedl, že plyn dovážený do Evropy v ceně pět korun za metr krychlový nakupujeme kvůli přeprodejům nejméně pětkrát dráž. „Proto máme také v Evropě nejvyšší cenu,“ řekl. Chápete to někdo? Pětkrát dražší plyn? To chce Fialova vláda naši zemi zničit, že nedomluví normální kontrakt za nelikvidační ceny?

„Od loňského října jsou ceny na velkoobchodním trhu troj- až pětinásobné oproti začátku roku 2021 a to se se zpožděním musí promítnout do konečných cen plynu pro maloodběratele. Ve zbytku roku naděje na pokles cen neexistuje. Očekáváme pozvolné zvyšování,“ sdělil Gavor.

„Většina dodavatelů od loňska postupně zdražila minimálně dvakrát až třikrát. Podle mého názoru to bude pokračovat, typicky ceny porostou pokaždé o 15 až 25 procent s tím, jak bude docházet zásoba levného plynu nakoupeného v minulých letech.

„V průběhu první poloviny roku 2023 se konečné ceny plynu proti současnosti mohou navýšit minimálně o dalších 50 procent,“ dodal Gavor.  Rodina v bytě, která plynem ohřívá vodu, vaří a topí, utratí při spotřebě 1800 kubíků ročně příští rok nejméně o 30 tisíc korun více než letos. Domácnost v rodinném domě pak při spotřebě 3000 kubíků ročně vyjde příští rok plyn o přibližně 50 tisíc korun dráž než nyní.

Krátkodobým řešením zdražování je podle hnutí SPD snížení daní na energie a pohonné hmoty a základní potraviny, což například provádí vlastenecké vlády Polska a Maďarska, zatímco vláda Petra Fialy to odmítá. Systémovým řešením extrémního zdražování je odstoupit od Green Dealu EU a systému obchodování s emisními povolenkami a přestat vyvážet naši elektřinu na nadnárodní burzy. ČEZ by měl garantovat rozumnou cenu českým občanům a firmám.

Je zároveň potřeba zajistit energetickou a potravinovou soběstačnost České republiky a dostavět nové bloky jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně a zajistit strategické zásoby plynu a dodávky plynu za rozumnou cenu od producentů. Podle hnutí SPD je zajištění energetické a potravinové bezpečnosti, levné elektřiny a dostatku levných energetických zdrojů a levných potravin jedním ze základních pilířů suverenity, svobody a prosperity naší země.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Komunistická strana Čech a Moravy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…