Okamura (SPD): Energie od ledna zdraží statisícům domácností o desítky procent

14.11.2023 17:08 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdražování energií.

Okamura (SPD): Energie od ledna zdraží statisícům domácností o desítky procent
Foto: Hana Brožková
Popisek: Tomio Okamura

Kvůli Fialově vládní pětikoalici zdraží energie od ledna statisícům domácností a to i o desítky procent, tedy o více než deset tisíc korun ročně. Ještě více než domácnostem mají platby za regulovanou část vzrůst firmám, a to i o přes dvě stě procent. Fialova vláda nadále likviduje naše občany a firmy. Přitom výrazné zdražení elektřiny a plynu od ledna příštího roku, o desítky až stovky procent v regulované složce cen energií pro domácnosti a firmy, není nevyhnutelné a dochází k němu zejména kvůli naprosté nečinnosti, neschopnosti a nekompetentnosti vlády Petra Fialy. Vláda mohla tento růst cen českým spotřebitelům kompenzovat, například z výnosů z prodeje emisních povolenek, což bylo dosud běžnou praxí. A jelikož jsme dosud neaplikovali do našeho právního řádu směrnici EU, která tuto možnost omezuje, mohla ji vláda využít i pro příští rok. Na základě doporučení ministerstva životního prostředí vedeného Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) ovšem Fialova vláda tuto možnost využít odmítla a celé zdražení energií, vyvolané zejména nutností zvyšovat podporu obnovitelných zdrojů energie a další opatření tzv. Green Dealu EU, tak zaplatí české domácnosti a firmy. Přičemž dopady tohoto zdražení zejména na české průmyslové podniky budou likvidační a fatální. Všechny ostatní evropské státy dopady vysokých cen energií svým občanům a firmám kompenzují.

Při existenci společného trhu Evropké unie to bude znamenat další vážné ohrožení konkurenceschopnosti i samotné existence mnoha českých firem se všemi myslitelnými negativními důsledky.

Český průmysl přitom dle aktuálních statistických dat z minulého týdne v září zrychlil svůj meziroční pokles na pět procent a objem průmyslové výroby poklesl potřetí v řadě.

Fialova vláda svými diletantskými kroky v oblasti cen energií dlouhodobě, opakovaně a nevratně poškozuje české hospodářství, průmysl, zaměstnanost a životní úroveň českých občanů a minimálně z tohoto důvod musí okamžitě skončit, než napáchá ještě větší a obtížně napravitelné škody.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…