Okamura (SPD): Fialova vláda jednou z nejhorších v Evropě vůbec

08.06.2023 16:21

Projev na 67. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 8. června 2023 k zákonu o důchodovém pojištění

Okamura (SPD): Fialova vláda jednou z nejhorších v Evropě vůbec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

na dnešní Fialovou vládou svolané mimořádné schůzi chce vláda prosadit zákony, kterými srazí důchodce do bídy. Hnutí SPD zásadně odmítá vládou navrhované zvýšení věku odchodu do důchodu a zásadně odmítáme i snižování valorizace důchodů. Jménem SPD podám návrh na zamítnutí tohoto vládního návrhu zákona již v prvním čtení.

Vládní návrh novely zákona o důchodovém pojištění není žádnou důchodovou reformou, kterou Fialova vláda lživě slibovala. Jde jen o sérii několika parametrických úprav, které mají vést ke snižování růstu důchodů a poškodí jak současné, tak i budoucí důchodce. V loňském roce většina Čechů kvůli neschopné Fialově vládě rekordně zchudla. Reálná mzda loni klesla o 7,5 % a teď se vláda již letos podruhé rozhodla okrást důchodce.

To, že vláda snižuje valorizace, musíme zasadit do celkového kontextu vládních opatření a stavu naší ekonomiky. Balíček vládní loupeže totiž mimo jiné pro důchodce znamená další zvýšení životních nákladů. Léky Fialova vláda zdraží zvýšením DPH z 10 na 12 %. Navíc se některé léky přesunují do kolonky na recept. To jednak zvýší tlak na lékaře a pochopitelně ani tyto léky nebudou zdarma. Zaplatí je zdravotní pojišťovny, kterým ale vláda neustále bere peníze. Navíc se vláda chystá na příští rok opět ukrást dalších 14 miliard korun z peněz na státní pojištěnce, tedy z peněz, které občané poctivě odvedli v rámci zdravotního pojištění. Zdravotním pojišťovnám, a tedy zdravotnictví, to bude logicky chybět. Co přijde, až pojišťovny nebudou mít na platby zdravotníkům? Signály už někteří ministři Fialovy vlády vyslali, chtějí zavést regulační poplatky v nemocnicích. Nic nového pod sluncem, už to tu bylo. Poplatky sice nemocnice nějak nespasily, ale zato přivedly desetitisíce lidí do exekucí. Pamatuji, že jsme kdysi řešili případ důchodce, kterému z ničeho nic exekutor zabavil přes 100 tisíc na jeho účtu. Těch 100 tisíc tam měl pro vaše info jako válečné odškodnění, protože byl jako romské dítě vězněn v Osvětimi. Pak se zjistilo, že dluh vznikl tak, že pán měl infarkt, odvezli ho do nemocnice bez peněz, bez ničeho, nezaplatil nějaké třicetikorunové poplatky. Dluhy z poplatků nemocnice později prodala lichvářské firmě, která si nasadila svoje úroky, najala exekutory, a když dluhy lidem narostly, začala řádit a sdírat lidi o peníze. Připomenu, že nemocnic, co nevybrané poplatky následně přeprodávaly lichvářům a obchodníkům s dluhy, bylo podle médií vícero. To jen k tomu, co důchodce ze strany Fialovy vlády zase čeká: menší důchody a zároveň poplatky, kde to půjde.

Důchodce, kteří dnes bydlí ve vlastním a neplatí horentní nájmy, je podle Fialovy vlády taky potřeba je zkásnout. To navrhuje Fialova vláda. A tak jim vláda zdvojnásobí daň z nemovitosti. Potrestat ty, co si našetřili a zaplatili ze svého na vlastní bydlení, to je skutečně v uvozovkách velmi pravicové a prorodinné. To myslím samozřejmě ironicky. To, co tady navrhuje Fialova vláda, je samozřejmě proti všem pracujícím a slušným lidem.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Vláda prostřednictvím zvýšení DPH zdraží vodné, stočné, potraviny, teplo i dopravu. Zdražování všeho je skutečně v uvozovkách ukázkový boj s inflací. Někdo v uvozovkách vládu omlouvá, že holt ve vládě není jediný odborník. Jediný ekonom tam není. Ale nezlobte se na mě, i absolvent zvláštní školy pochopí, že když vláda udržuje vysoké ceny energií a zvyšuje další ceny téměř všeho, tak ty ceny prostě budou vyšší a vyšší, a tomu říkáme cizím slovem inflace, a také že ta inflace právě důchodcům, které se teď Fialova vládní pětikoalice chystá úmyslně okrást, krade celoživotní úspory. Zatímco my si třeba ještě něco vyděláme, tak staří lidé kvůli škodlivé a nekompetentní Fialově vládě právě teď přicházejí nenávratně o vše, co za svůj život vydělali. Ten skutečný hnus ze strany vlády je v tom, že v případě většiny důchodců mají úspory ti, kdo celý život pracovali. A těm jejich úspory znehodnocujete. Zatímco ti, co celý život byli na dávkách, se smějí. Ti takzvaní nepřizpůsobiví vlastně nic nemají a o nic nepřijdou. A sociální dávky jim chtě nechtě budete zvyšovat. Tady bych jenom dodal, že právě Fialova vládní pětikoalice vloni odmítla tady ve Sněmovně návrh zákona SPD na ukončení zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými. A za SPD říkám, že my budeme samozřejmě nadále bojovat za všechny slušné i pracující občany.

Jak jsem již říkal, co vláda předkládá, není žádná důchodová reforma. Vládě jde totiž jen o to, aby snížila důchody a zpřísnila podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Fialova vládní pětikoalice chce snížit tempo řádných valorizací důchodů a ty mimořádné chce rovnou zrušit. To samozřejmě poškodí všechny důchodce a nejvíce ty nízkopříjmové důchodce. Zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu zase neodůvodněně a silně zasáhne a poškodí občany, kteří tvrdě celý život pracují už třeba od 18 let v těžkých profesích a mají podlomené zdraví.

Návrh ministra práce a sociálních věcí Jurečky z KDU-ČSL snižuje rozsah řádné valorizace důchodů ze současného procentuálního poměru odpovídajícího polovině růstu reálných mezd na třetinu tohoto růstu a mimořádné valorizace rovnou ruší. Současné mimořádné valorizace důchodů v případě růstu inflace nad 5 % ve sledovaném období má nahradit jakýsi dočasný sociální příspěvek, nazvaný přídavek k důchodu, vyplácený jen po omezenou dobu několika měsíců do příštího řádného zvýšení penzí. Tento příspěvek by se navíc podle návrhu Fialovy vlády nestal na rozdíl od současné mimořádné valorizace trvalou a pevnou součástí výměru důchodu. To SPD zásadně odmítá, jelikož tato asociální změna by nenávratně poškodila velkou většinu příjemců důchodů a vedla by k pádu až desítek tisíc z nich do takzvané příjmové chudoby. A to je pro nás nepřípustné.

Tady je potřeba zároveň zdůraznit, že to, že vláda chce zrušit řádnou valorizaci a že místo ní chce zavést jakýsi přídavek, ten sociální příspěvek dočasný, tak tady Fialova vláda okrade důchodce hned dvakrát, protože jak jsem říkal, tak ten příspěvek právě na rozdíl od současné mimořádné valorizace se nemá stát trvalou a pevnou součástí výměru důchodu. To znamená, o to se pochopitelně sníží i ta další valorizace. Takže velmi takovým sofistikovaně hloupým způsobem, respektive průhledným způsobem Fialova vláda natvrdo okrade důchodce vlastně dvakrát, respektive už třikrát, protože už jste je okradli o tu valorizaci důchodů, kterou měli dostat od června, v průměru o 1 000 korun jste snížili všem důchodcům valorizaci, se kterou všichni počítali a měli ze zákona nárok. Teď ještě tady předkládáte další snížení valorizace a ještě se nebude započítávat ten váš sociální příspěvek, který chcete ještě občas třeba vyplatit, tak se nezapočítá ani do toho základu pro tu budoucí valorizaci. To znamená, ano, je to trojnásobné okradení důchodců ze strany Fialovy vlády a zároveň i okradení všech budoucích důchodců, v podstatě všech občanů. A s tím samozřejmě SPD zásadně nesouhlasí.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29691 lidí

Tato vládní opatření by ve svém souběhu přinesla markantní zhoršení příjmové a existenční situace všech důchodců a nejvíce těch nízkopříjmových a středně příjmových. A vrcholným paradoxem je to, že by velmi reálně mohlo docházet k situacím, kdyby se důchody všech jejich příjemců k 1. lednu určitého roku po odebrání dočasného příspěvku nahrazujícího mimořádnou valorizaci mohly dokonce snížit. A dodejme, že kvůli tomu, že vláda Petra Fialy absolutně nezvládá boj s inflací, už druhým rokem klesají reálné mzdy českých zaměstnanců, což je celoevropský unikát, takže řádná lednová valorizace důchodů bude nižší než jindy, už jenom proto, že růst mezd v ní nemůže být a nebude zohledněn, protože zde žádný není.

Tady bych rád poznamenal ještě jeden fakt, že podle evropského statistického úřadu Eurostat má Česká republika třetí nejvyšší inflaci v Evropě vůbec. Česká republika je kvůli Fialově vládě pouze jednou ze tří zemí Evropy, které nemají hospodářský růst zpět na úrovni před covidovou krizí. Takže zcela objektivně je Fialova vláda jednou z nejhorších v Evropě vůbec. Je to nejneschopnější vláda v podstatě v Evropě. A jak jsme viděli i na žebříčku renomované mezinárodní analytické firmy Morning Consult, tak premiér Fiala je dokonce v mezinárodním žebříčku v průzkumu důvěry lídrů jednotlivých světových demokratických zemí, to znamená buď tam, kde je prezident, tak prezident, kde je tou hlavní postavou politickou, tam, kde je premiér, tak premiér, takže ve srovnání se všemi lídry demokratických zemí je dokonce na žebříčku poslední.

Je nejhorším premiérem na světě dokonce vůbec. A je to na základě průzkumu mezi občany těch jednotlivých zemí a tato americká analytická společnost dělá tento žebříček dlouhodobě. Takže Česká republika má nejhoršího premiéra na světě vůbec, s nejnižší důvěrou, zcela objektivně, každý se na ten žebříček může podívat, proběhlo to i mainstreamem, bylo to i na Seznamu, bylo to i na stránkách televize Nova a dalších médií, takže my máme nejhoršího prezidenta (premiéra?) vůbec, co se týče důvěry občanů ze všech demokratických zemí světa, a to je opravdu už mezinárodní ostuda. To, co předvádí Petr Fiala, jak se drží jako klíště u moci, Petr Fiala, předseda ODS, on je nejhorší z nejhorších a táhne prostě Českou republiku ke dnu a vzal si za rukojmí všech 10 milionů občanů České republiky!

To znamená, opravdu ta situace je mimořádně vážná. A to, že se chystáte okrást všechny příjemce důchodů kvůli tomu, že premiér Fiala je nejhorší na světě a je totálně neschopný a nejvíce neschopný premiér na světě, což tady vidíme i z toho aktuálního žebříčku té americké analytické firmy Morning Consult, tak to je prostě objektivní fakt. Takže on by to měl položit, kdyby byl co proto. Měl by to položit a odejít a nechat to jiným, schopným. A samozřejmě říkám na rovinu, že SPD má ambici být ve vládě. My chceme nahradit tu Fialovu vládní pětikoalici. SPD chce být ve vládě, jsme kompetentní vládnout a jsme připraveni vás nahradit. Jenže vy se tam držíte jako klíšťata, a to je prostě problém.

Samozřejmě není vůbec důvod, abyste si brali důchodce jako rukojmí a okrádali je dál a dál, protože když se na to tak koukám, na ta tvrdá data, tak Fialova vláda vybrala z důvodu dvouciferné inflace, kterou sama Fialova vláda způsobila svojí neschopností, a to už jsem řekl, že je to i ve srovnání s celou Evropou totálně schopná vláda, tak vy jste z důvodu vámi způsobené dvouciferné inflace vybrali nad rámec celkově již více než 200 miliard korun na daních. Takže vy jste vybrali nad rámec více než 200 miliard a zároveň podle evropského statického úřadu Eurostat Česká republika má nejvyšší tempo zadlužování dokonce ze všech zemí Evropské unie! To jsou neuvěřitelná čísla! To je na okamžitou demisi a už dávno. Je to neuvěřitelné, co vaše vláda předvádí. Ty dluhy po vaší vládě budou splácet už nejenom naše děti, ale děti našich dětí, protože veřejnost to asi úplně neví; novináři to ví, ale nechtějí to napsat, mnozí z nich, že vy si berete na dluh, vy už teď na dluh zadlužujete Českou republiku, berete si úvěry u Evropské rozvojové banky atd., což je unijní banka, ale tam ty splatnosti jsou až do roku 2057, tuším, jak který úvěr, ale to jsou splatnosti na déle než 30 let, kde vy zadlužujete Českou republiku! Hlava nehlava úplně, vládní pětikoalice ODS, Pirátů, TOP 09, Stan a KDU-ČSL. Takže vy všechno děláte na dluh a zadlužujete Českou republiku úplně na mnoho desítek let dopředu! Takže skutečně s vaší vládou, když to takhle půjde dál, tak hrozí České republice bankrot a řecký scénář. Úplně spálená zem po vás zůstane, a to jste u vlády rok a půl! To je šílené! Takže tady skutečně není jediný důvod, proč byste měli okrádat důchodce, protože kdyby tady byla jakákoliv jiná vláda než vaše, tak k tomu vůbec nedojde, k takovéhle tristní situaci.

Dámy a pánové z vládních lavic, proč vaši neschopnost bojovat s příčinami inflace, s deficitem veřejných rozpočtů, proti vysokým cenám energií, potravin a bydlení nahrazujete bojem proti seniorům a zhoršujete jejich životní a existenční úroveň? Není vám hanba? Jen dodám, že nižší inflace se rovná mimo jiné nižším nákladům na valorizace důchodů, ale ve vašem případě jde možná už jen o ono pověstné házení hrachu na zeď, když vám to říkáme.

My v SPD požadujeme, aby se podoba řádných valorizací neměnila a aby institut mimořádných valorizací důchodů zůstal zachován a aby probíhal vždy o plný aktuální růst inflace v tzv. důchodcovském spotřebním koši, protože pochopitelně ten důchodcovský spotřební koš je jiný než ten spotřební koš občana v produktivním věku, protože samozřejmě u těch důchodců do toho přibývají třeba léky, větší množství léků atd. A chceme, za SPD říkám jasně, aby navýšení důchodů formou mimořádné valorizace bylo i nadále trvalé ve vztahu k výši důchodu.

A znovu zopakuji, aby to bylo jasné i pro předsedajícího, že dáme návrh na zamítnutí tohoto vládního návrhu zákona, kterým chcete okrást důchodce, a dáme návrh na zamítnutí již v prvním čtení.

U valorizací důchodů jsme ochotni jednat maximálně o takové jejich případné budoucí změně, která by jejich mechanismus nastavila co možná nejspravedlivěji, tak, aby nepoškozoval nízkopříjmové důchodce, k čemuž nyní nepochybně dochází, a přiznávají to i vládní činitelé. Já o tom hovořím od svého vstupu do Sněmovny. Proto už také dlouho navrhujeme, aby byla v rámci valorizací co nejvíce zvyšována v závislosti na růstu míry inflace a reálných mezd o stejnou částku, vypočtenou například z aktuálního průměrného důchodu, základní složka důchodů, která je pro všechny její příjemce jednotná, při současném zachování určité míry zásluhovosti. O té debatujme.

Co se týče vládního návrhu na zpřísnění podmínek odchodu do předčasného důchodu, je pro nás nemyslitelné jej v předložené podobě podpořit. Zejména proto, že možnost odchodu do předčasného důchodu ztěžuje vláda příliš a naprosto nepřiměřeně, čímž ji činí pro široké skupiny občanů napříště prakticky nevyužitelnou. Zkracuje se totiž doba, kdy může občan do předčasného důchodu odejít ze současných pěti let na tři roky před vznikem nároku na řádný důchod. Současně se prodlužuje doba odvádění sociálního pojištění pro tento nárok z 35 na 40 let, což prakticky znemožní odchod do předčasného důchodu vysokoškolákům.

Dále vláda výrazně zpřísňuje i koeficient krácení a penalizace předčasného důchodu oproti řádnému důchodu a ještě k tomu se navrhuje, respektive vláda navrhuje, respektive Fialova vládní pětikoalice to navrhuje, razantně osekat valorizace předčasných důchodů oproti těm řádným tak, aby byla valorizována pouze jejich mnohem nižší základní složka, ale ta vyšší, procentní a zásluhová nikoliv. To už je čirá diskriminace!

A k tomu dodejme, že občané pobírající předčasný důchod jsou oproti těm, kteří pobírají důchod řádný, znevýhodněni i tím, že si k předčasnému důchodu nesmějí přivydělávat, takže jsou trestáni již teď více než dost a není důvod trestat je ještě více a vozit se po nich. Obecně v SPD ohledně úpravy předčasných důchodů uznáváme potřebu nastavit podmínky jejich čerpání, jejich nastavení a jejich výše tak, aby předčasný důchod nebyl výhodnější než důchod řádný, k čemuž nyní v letech vysoké inflace někdy docházelo.

Nikoliv vinou žadatelů o důchod. Ale vládní návrh jde v tomto směru mnohem dále než je nutné. A uvědomme si rovněž, že občané do předčasného důchodu v drtivé většině případů nejdou proto, že už pracovat nechtějí a nějak silně se těší na dobu, kdy jejich příjem klesne o více než o polovinu. Je tomu naopak proto, tím důvodem je naopak to, že ze zdravotních důvodů již pracovat nemohou anebo o práci přišli a novou nemůžou, zejména v některých regionech, nalézt, protože lidé těsně v předdůchodovém věku jsou podle řady analýz na pracovním trhu v nejtěžší pozici. Anebo žádají o předčasný důchod zejména v poslední době i proto, že se oprávněně obávají asociálních změn v důchodovém systému ze strany současné vládní koalice a chtějí tak zachránit co se ještě dá a mít alespoň nějakou jistotu ve své životní situaci a ve stáří.

K tématu předčasných důchodů a údajné nutnosti zásadních změn v jejich nastavení z hlediska rozpočtových dopadů ještě doplním jedno vyjádření mluvčího Ministerstva práce a sociálních věcí z dubna letošního roku. A je to možná kouzlem nechtěného argument nikoliv na podporu vládního postupu, ale argument ve prospěch přístupu SPD k této problematice. Dle tohoto vyjádření mluvčího Ministerstva práce a sociálních věcí, tedy je to vyjádření ministerstva, totiž /cituji to, co ministerstvo řeklo/: "Trvalé snížení a krácení důchodů u předčasných penzistů /já jenom k tomu dodám, že v současné podobě/ pokrývá náklady, které tito důchodci pro stát představují. Například v únoru roku 2023 bylo vyplaceno celkem 684 tisíc starobních důchodů, které byly trvale kráceny, protože byly přiznány před dosažením důchodového věku." Pokračuji v citátu mluvčího ministerstva: "Z pohledu dopadů do rozpočtových výdajů představují ti, kteří odešli do starobního důchodu předčasně a zatím nedosáhli důchodového věku, dodatečné náklady cca 800 milionů korun měsíčně. Na druhou stranu u těch, kdo již důchodového věku dosáhli, jsou v důsledku krácení předčasných důchodů výdaje nižší než kdyby odešli až při dosažení důchodového věku. Tato úspora je přitom přibližně dvakrát vyšší než náklady na důchody, vyplácené před dosažením důchodového věku a kompenzuje i potenciální ztracené odvody na sociální pojištění, které by jinak osoby v předčasném důchodu do dosažení důchodového věku odváděly, pokud by do předčasného důchodu neodešly." Konec citace mluvčího Ministerstva práce a sociálních věcí z dubna letošního roku.

Jde tedy o jasné přiznání toho, že předčasné důchody, a to ani v době, kdy o ně žádá vysoce nadprůměrný počet osob oproti předchozím létům, nepředstavují pro náš stát z hlediska rozpočtové bilance žádný problém. Naopak, stát potažmo vláda tím z dlouhodobého hlediska ještě ušetří a sám stát to přiznává.

Takže změna naprosto nutná není a jde jen o jeden z mozaiky vládních kroků směřujících proti celoživotně poctivě pracujícím občanům.

To samé platí o vládním záměru na snižování budoucích valorizací důchodů. To je pro SPD nepřijatelné principiálně, sociálně i hodnotově. Spravedlivé nastavení řádných i mimořádných valorizací je totiž jedním ze základních rysů podstaty průběžného penzijního systému, jehož dlouhodobé nastavení a neměnnost podoby jeho klíčových parametrů jsou i určitou formou společenské smlouvy. Jakýkoliv odklon od platných pravidel v důchodové oblasti, který má podobu okrádání důchodců, pak podrývá důvěru občanů v penzijní systém jako takový, a tím i jeho motivační roli včetně ochoty občanů odvádět důchodové pojištění. A tohoto jevu jsme právě vinou Fialovy vlády svědky v přímém přenosu. A právě toto nejvíce ohrožuje stabilitu našeho důchodového systému a působí to jak proti jeho ekonomické efektivnosti, tak i proti samotným základům přirozené společenské a mezigenerační sounáležitosti.

Když hovoříme o vládních návrzích na změny v systému valorizací důchodů, tedy v překladu o vládních plánech na její výrazné a trvalé snížení a tedy o plánech na trvalé snížení důchodů, což vláda plánuje u nových důchodů od roku 2026 ještě prohloubit tím, že jejich budoucí výpočet se stane nevýhodnějším než ten současný, tak musíme také velmi nahlas říci, že důchod přece není žádnou řadovou sociální dávkou, natož žádným milodarem od státu. Je to naopak pojistné plnění svého druhu, které si jeho příjemci za desítky let velmi tvrdě odpracovali a předplatili. A žádná vláda, ani ta současná, nemá právo jeho podmínky měnit v průběhu hry (?) a toto plnění snižovat a vylepšovat si na úkor důchodců katastrofální rozpočtový schodek a státní dluh, který není zaviněn důchodci, ale z největší části právě diletantismem Fialovy vlády.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, prognóza vývoje a udržitelnosti našeho důchodového systému musí být zásadní otázkou politické debaty současnosti, ale debaty odborné, věcné a férové, kde budeme řešit záležitosti a problémy skutečně podstatné a vláda musí hlavně říkat pravdu sobě a hlavně občanům.

Největší zátěži bude náš penzijní systém vystaven zhruba v letech 2035 až 2055, kdy se během deseti let zvýší podíl osob ve věku nad 65 let zhruba ze dvou na tři miliony osob, tedy tempem 100 tisíc nových důchodců ročně. Pak se z hlediska stability průběžného systému situace ovšem zase začne významně zlepšovat, a to i při setrvalém demografickém vývoji, který není ideální a my v SPD usilujeme o jeho změnu prostřednictvím efektivní prorodinné politiky. I to je třeba v debatách o českém důchodovém systému a jeho možných změnách na rovinu říkat. A nestrašit občany tím, že nebude na důchody, že jsme odsouzení k trvalému prohlubování deficitu důchodového účtu a že všichni neodvratně zchudneme. Není to pravda. A je to i naprostá rezignace Fialovy vlády na jakoukoliv aktivní ekonomickou, hospodářskou, fiskální a rozpočtovou politiku a odpovědnost.

Nejsme ani odsouzeni k jedinému možnému řešení, kterým je v podání politiků vládní koalice zvyšování hranice věku pro nárok na odchod do starobního důchodu. Není tomu tak. Arbitrární a nucené prodlužování doby odchodu do důchodu i podle mnoha ekonomů a expertů na důchodovou problematiku nejenže nic neřeší, ale hlavně zároveň v podstatě likviduje možnost postupně zavést systém účinných motivací pro prodloužení doby dalšího dobrovolného /s důrazem na toto slovo/ výdělečného uplatnění seniorů, což je ekonomicky z pohledu zvyšování příjmů státního rozpočtu skrze výběr důchodového pojištění řádově mnohem výhodnější než mechanické zvyšování věku odchodu do důchodu takzvaně od stolu.

Odborně se podpoře dobrovolné práce v důchodovém věku říká postgraduální bonus a my bychom jej realizovali například tak, že bychom dobrovolně pracujícím seniorům odpustili daň z příjmu a významně bychom jim současně zvýšili koeficient, který jim každoročně zvedne výměr jejich důchodu.

Ostatně sám ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL v rozhovoru pro server peníze.cz loni v dubnu prohlásil, cituji: "Nešel bych tudy cestou zvyšování hranice věku odchodu do důchodu. Chápu, že se zvyšuje doba dožití, ale na druhou stranu si musíme říci, jaká je kvalita života ve vyšším věku. Chci jít cestou motivace, říkat lidem, že pokud na to fyzicky i mentálně mají, ať pracují dobrovolně dál i v důchodovém věku. Ale říkat to paušálně všem ve všech profesích podle mě nejde. Když je člověk po celém dospělém životě v práci opotřebovaný, roste pak i riziko pro lidi, kteří jsou na jeho práci závislí. Paušálně zvyšovat věk odchodu do důchodu tedy nechci." Konec citátu ministra práce sociálních věcí Mariana Jurečky z dubna loňského roku.

No a jaká je realita v podání ministra Jurečky? Jak se liší jeho slova od činů? Rok se s rokem sešel a pan ministr Jurečka buď radikálně změnil názor, což je během tak krátké doby a v dospělém věku nepravděpodobné, anebo už tehdy záměrně lhal. Obojí je u vysokého ústavního činitele dost tristní. A bohužel je to jev, který se v poslední době týká více členů vlády i jejího premiéra.

Dámy a pánové, když v SPD hovoříme o reformě důchodového systému, nemáme na mysli totální změnu jeho architektury od průběžného systému k fondovému, tedy k povinnému spoření na důchod v soukromých penzijních fondech. To naopak zcela jasně odmítáme. Máme na mysli reformu v oblasti daňové a sociální politiky, která dlouhodobě, výrazně podpoří porodnost v pracujících rodinách. A následně povede k citelnému zvýšení životní úrovně těchto pracujících rodin a poskytne jim veškerý servis k tomu, aby se nebáli mít tři i více dětí. Bavíme se tedy i o politice bydlení, o zajištění dostatečných kapacit ve školách a ve školkách, o vytvoření podmínek pro hladký návrat rodičů pečujících o nejmenší děti po rodičovské dovolené do zaměstnání, o částečných pracovních úvazcích.

A co se týče té politiky bydlení, bavíme se o návrzích SPD nebo SPD, jak víte, navrhuje, má zásadní návrhy, máme - na zlepšení dostupnosti bydlení. Naopak, jak víme, tak Fialova vláda zásadně zhoršuje dostupnost bydlení. A to i rodinám s dětmi. Což je tristní z toho pohledu, že ministrem práce a sociálních věcí je Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL, která v programu jenom verbálně samozřejmě mluvila něco o podpoře rodin, přitom přesně v tom návrhu, který tady KDU-ČSL a pan ministr prezentoval, tak vlastně zařízli v přímém přenosu podporu právě pracujícím rodinám s dětmi a zdražili jim životy. Omezení slev na pracujícího manžela, manželku, zrušení školkovného. No, úplně neuvěřitelné. Normálně vy jste zařízli, celá vaše vláda v čele s KDU-ČSL, zařízli jste prostě pracující rodiny s dětmi. Normálně jste jim podrazili nohy v přímém přenosu. To je opravdu neuvěřitelné a samozřejmě SPD s tím vůbec nemůže souhlasit.

Takže to, co já tady - to, o čem tady hovořím, o té reformě, kterou navrhuje SPD, tak to by byla ona potřebná reforma, která v dlouhodobém horizontu povede k zajištění dostatečného počtu plátců důchodového pojištění, kteří bez problémů ufinancují důchody budoucích seniorů a invalidů. Bez zvyšování povinných pojistných odvodů či daní.

To, že průběžný penzijní systém může bez problémů a deficitů velmi dobře fungovat, vidíme mimo jiné na příkladu sousedního Rakouska. Píše o tom třeba docent Valenčík a další odborníci. Průběžný důchodový systém a jeho účet je v Rakousku dlouhodobě vyrovnaný. A zatěžuje ty, kteří do něj přispívají, výrazně méně než u nás. Výplaty z něj jsou ve vztahu k pojistným odvodům naopak procentuálně vyšší než u nás. A do důchodu se odchází v 65 letech a o zvýšení této hranice se neuvažuje. Rakušané, kteří odejdou do důchodu dobrovolně později, než činí jejich zákonem daný důchodový věk 65 let, se mohou těšit na výrazně vyšší penzi než ti, kteří odejdou do důchodu standardně. Při práci jeden rok po dosažení 65 let se jim totiž důchod zvýší o 4,2 %. To je dobrá motivace a dobrá cesta. Výše důchodu v Rakousku závisí na předchozích pracovních příjmech a získaném počtu let pojištění. V současné době se hodnotí příjmy za posledních 20 let, vyšší příjmy přitom znamenají vyšší státní důchod. Minimální garantovaný měsíční důchod v Rakousku činí 749 eur, tedy v přepočtu 18 000 korun měsíčně pro jednotlivce, anebo 1 120 eur, tedy 27 000 korun pro manželský pár.

Mimochodem tady bych rád upozornil, že návrh zákona na uzákonění minimálního důstojného důchodu na hranici minimální mzdy tady SPD předložilo. My jsme ho předložili, je tady ve Sněmovně předložen, protože právě mnoho těch vyspělých zemí má ze zákona, garantuje svým občanům ze zákona minimální důstojný důchod. Protože za ty důchody, co tady předvádí Fialova vláda, to jsou důchody deset tisíc, dvanáct tisíc, třináct tisíc a za ty se prostě nedá žít. Nedá se za ně žít. Proto SPD právě po vzoru západních zemí, těch vyspělých zemí, navrhuje uzákonění minimálního důstojného důchodu na hranici minimální mzdy, ale můžeme o té hranici diskutovat. Ale vidíte, že i nás - z příkladu sousedního Rakouska, tam ten minimální garantovaný měsíční důchod pro ty pracující občany nebo pro ty občany, co splnili podmínky pro nárok na získání důchodu, tak tam samozřejmě je. Navíc důchod je v Rakousku vyplácen čtrnáctkrát ročně. Při výpočtu důchodu je navíc mnohem menší redukce než v České republice a strop pro výpočet starobního důchodu je rovněž poměrně vysoký. Čili rakouský důchodový systém je ještě mnohem zásluhovější než český a více zohledňuje předchozí pracovní příjmy seniorů.

Co se týče poměru čistého důchodu k čisté mzdě dosahované před odchodem do důchodu, tak je v Rakousku na úrovni devadesáti procent. Nestálo by tedy za to provést srovnávací analýzu našeho a rakouského důchodového systému, aby se odhalilo, kde je u nás problém? Namísto vládních experimentů, které nevratně poškodí současné i budoucí důchodce? Ale evidentně ani této analýzy a zapracování dobrých modelů z vyspělého zahraničí, ani toho není Fialova vláda schopná.

Fialova vláda zcela rezignovala na práci pro svoji zemi, rezignovala na pomoc starým a zranitelným lidem, českým občanům, pracujícím a slušným lidem. A místo toho se Fialova vládní pětikoalice soustředí pouze na to, jak naopak z České republiky vytáhnout maximum peněz na americké zbraně a pro Ukrajinu a Ukrajince. Současně Fialova vláda tuhle zemi vrhá do ekonomického kolapsu. A to nejen tím, že prostě nejsou kompetentní vládnout, ale i přistoupením na šílené zelené a bruselské nápady. Řízení veřejných financí vládou Petra Fialy z ODS je v naprostém rozkladu. Průběžný schodek státního rozpočtu za rok 2023 dosáhl koncem května rekordní historické výše 271 miliard korun, přičemž celkový schodek státního rozpočtu za celý letošní rok má dle platného zákona činit 295 miliard korun. A i tak už tento schodek je úplně astronomický a nevídaný.

Je tedy evidentní, že řízení veřejných financí vládou Petra Fialy z ODS je v naprostém rozkladu. A že už i samotný odhad rozpočtových příjmů a výdajů byl proveden v naprostém rozporu s realitou. To je politická odpovědnost premiéra Petra Fialy z ODS a naprosto neschopného ministra financí Zbyňka Stanjury z ODS, který by měl okamžitě odstoupit.

Jenže pan ministr Stanjura evidentně odstoupit nechce. A premiér Petr Fiala ho evidentně odvolat také nechce. A víme proč. Je to problém ODS. Protože právě Zbyněk Stanjura je jedním z několika klíčových lidí v ODS, kteří právě od začátku drží Petra Fialu v křesle předsedy ODS a křesle premiéra. Takže vlastně je to tak, vlastně Petr Fiala svojí neschopností a neschopností vlastně si udělat pořádek, tak vlastně všech 10 milionů lidí v České republice se ocitají v podstatě v kleštích, protože premiér Fiala Zbyňka Stanjuru odvolat nechce, protože by podrazil židli sám sobě. A Zbyněk Stanjura sám odejít taky nechce, protože se tam chce držet jako klíště, přestože to nezvládá. Takže já bych chtěl dát nějaký návrh, návod premiérovi Fialovi. Asi by se měl domluvit tedy s ministrem Stanjurou, že mu nabídne nějaký jiný pašalík. Třeba volitelné místo do Evropského parlamentu, protože jinak Zbyněk Stanjura evidentně neodejde a bude dál tento ministr financí ničit tuto zemi. Protože bez toho, že mu nabídne trafiku, tak se to v ODS přece dělá, tak ale i u lidovců, a tak dále, tak přece Zbyněk Stanjura neodejde. To je přece jasné. Proto jsem chtěl panu premiérovi poradit. Že evidentně si neví rady a je bezradný. Holt se bude muset nějakým způsobem domluvit, protože...

Mně jde o jedno, já nechci radit ODS, co mají dělat, ale já chci, aby přestali už škodit téhleté zemi, protože to je úplně nevídané, že takhle nekompetentní ministr ve vládě není jediný ekonom, takhle nekompetentní ministr financí že vůbec tam ještě dál může sedět. To je přece úplně šílené. Vy tu zemi vedete ke krachu, k bankrotu. Takže jsem chtěl jako vyzvat premiéra Petra Fialu, ať už se domluví, když je tak slabý a neschopný premiér, tak by se měl takhle nějak domluvit tedy s ministrem Stanjurou, aby odešel a aby byl nahrazen.

Tak je to takový můj nápad, ale on si to musí domluvit sám. Mě... já vnitrostranicky nebudu tady nic jako říkat, co kdo má dělat. Já myslím, že každý má ve svých vlastních stranách a hnutích práce dost, a samozřejmě uznávám, že každý tam máme různé problémy, můžeme mít. Někdy jo, někdy ne, tak je nás tisíce v těch stranách, takže zase to říkám, to říkám zase tak, jak to je a snažím se být spravedlivý v tomto. Ale tady je problém, že vy jste ve vládě, to znamená, na tu vaši neschopnost doplácí bohužel všichni i včetně voličů SPD. A to je ta potíž, to je ten problém. Takže když premiér Fiala nechce odstoupit sám, tak aspoň vyměňte toho nejvíce neschopného, který tady dělá ty problémy tou nekompetentností.

Jelikož vláda katastrofální vývoj plnění státního rozpočtu zcela ignorovala, a nic proti němu nedělala a nedělá. Pouze se spoléhá na výběr daně z mimořádných zisků, takzvanou Windfall tax, který ovšem bude opět značně nižší, než je rozpočtový předpoklad, a dále spoléháte na dividendu od polostátní společnosti ČEZ. To ovšem drasticky se prohlubující rozpočtový deficit nespasí. Na astronomickém schodku se podílí zejména diletantsky nastavené a nadhodnocené kompenzace obchodníkům s energiemi v souvislosti s cenovými stropy na energie. Velkoobchodní cena elektřiny přitom za posledních 12 měsíců na burze klesla o 900 eur za megawatthodinu, takže k žádným kompenzacím není sebemenší důvod. Naopak musí dojít ke snížení cenových stropů pro české domácnosti a firmy.

Dramaticky narostl i objem dotací, vyplácených dalším soukromým podnikatelským subjektům a výdaje na obsluhu státního dluhu. Přitom výběr daní oproti loňsku významně vzrostl, celkově o 50 miliard. U daně z příjmu fyzických osob o 26,7 % a u daně z příjmu právnických osob o 21 %, tedy výrazně nad aktuální růst inflace. Problém je tedy zjevně na straně rozpočtových výdajů. Vláda ovšem vůbec neplánuje skutečné a razantní šetření, včetně šetření výdajů na svůj provoz a na provoz státní byrokracie. Takzvaný Konsolidační balíček obsahuje pouze mlhavé a obtížně uskutečnitelné škrty na roky 2024 a 2025. Jsou nutné rychlé a radikální kroky. Je nezbytné zastavit veškeré zbytné vládní výdaje typu předražených zahraničních zbrojních zakázek za desítky miliard korun. Samozřejmě tím nejrozumnějším řešením, které by dramatickou rozpočtovou situaci mohlo zachránit, je okamžitý odchod škodlivé pětikoaliční vlády Petra Fialy. Jak jsem již říkal, tak... tady... Jo, ještě bych rád zdůraznil, že samozřejmě už jsem říkal, že hnutí SPD tento vládní materiál v předložené podobě zcela odmítá a předložíme k němu své vlastní pozměňovací návrhy, které zajišťují důstojné penze.

Samozřejmě je potřeba také zdůraznit, že Fialova vláda hospodaří s nejhorším deficitem v historii České republiky kvůli její nekompetentnosti a vede republiku k bankrotu. To už jsem zdůraznil. Jak už bylo i veřejně několikrát řečeno, tak za pět měsíců v podstatě Fialova vláda vyčerpala 92 % plánovaného deficitu. Jedná se dokonce o nejhorší deficit státního rozpočtu v novodobé historii České republiky vůbec. Je tedy jasné, že rozpočet na letošní rok je zcela nereálný, na což SPD upozorňovala již od samého začátku jeho projednávání ve Sněmovně.

Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS na teatrální tiskové konferenci představil takzvaný "Konsolidační balíček" ve výši 94 miliard korun. No a po týdnu ale přichází s dalším "Konsolidačním balíčkem" na úspory státu ve výši dalších 20 miliard korun. Prostě to je takový chaos už v té vládě, chtělo by se mi říct bordel, samozřejmě. To je úplně, myslím, adekvátní slovo, že to je nevídané, to je úplně nevídaná situace. Protože 10 miliard tam, 20 miliard tam, sem, tam, sem, tam. Vůbec neví, co říkají. Premiér neví, co říká. Před pár týdny říká, že vláda nebude zvyšovat daně, pak plošně zvýšíte DPH, všechny daně zvýšíte, všechny možné. To prostě je takový chaos, jaký jsem nikdy vůbec za tu dobu, co jsem v politice, nezažil. Dobře. Nejsem v politice tak dlouho jako právě pan Stanjura, jako premiér Fiala, jako pan Benda a další. Zdaleka nejsem tak dlouho v politice jako oni, ale nějaký rok tady jsem, a to jsem nikdy nezažil. I když spolu programově nemusíme souhlasit, tak ale takový chaos při řízení státu, takový management, to jsem tedy nezažil ani jednou, musím říct. Takže to je opravdu neuvěřitelné i z toho pohledu, že jsem dlouholetý člen vedení obrovské nadnárodní cestovní kanceláře, kde jsou manažeři z celého světa. Tak tohle to by byl... Takový člověk, kdyby mezi nás přišel, jako premiér Petr Fiala nebo Zbyněk Stanjura, tak je vyhazov snad do měsíce. Okamžitý vyhazov ještě snad během nějaké zkušební doby, protože to je úplně neuvěřitelné. Jakým způsobem... Oni by přišli, oni by prostě tu korporaci přivedli úplně ke krachu, normálně okamžitému. To je úplně neuvěřitelné, co tady předvádí Fialova vláda v přímém přenosu.

Ale tady je problém, že rukojmími jsme my všichni. Rukojmími téhle té vaší vlády je bohužel i moje rodina, jak jsem říkal, i naši voliči. Já to nechci platit, já nechci, aby tady splácel můj syn ještě prostě dluhy po téhle té vaší neschopné vládě. Já chci, aby lidi měli důstojné důchody, aby měli tady důstojné platy. A proti tomuhle tomu se opravdu důrazně a opakovaně SPD ohrazuje. To je úplně neuvěřitelná záležitost, co tady Fialova vláda předvádí.***

Dále samozřejmě v tom, co jste zase po týdnu přišli, navrhujete například snížení platových tarifů státních zaměstnanců o 5 % nebo odložení plánované valorizace plateb za státní pojištěnce, což (i?) způsobilo oprávněnou stávkovou pohotovost pracovníků ve zdravotnictví, protože samozřejmě hrozí, že vy byste vzali už letos 14 miliard zdravotním pojišťovnám, teď chcete vzít shodou okolností dalších 14 miliard, no a jaký bude výsledek? Vždyť já to znám. Já to znám, jaký bude výsledek, protože už jsme tady vládu ODS, TOP 09, už jsme tady zažili, za pana Kalouska a za pana Nečase.

Vy to totiž směřujete k tomu, že příští rok řeknete - nejsou peníze ve zdravotnictví a za všechno si plaťte, řeknete občanům. Vždyť už jste o tom dokonce začali i mluvit, že chcete zavést regulační poplatky v nemocnicích. A vy tedy natvrdo směřujete k placenému zdravotnictví, aby si občané i důchodci i nízkopříjmové skupiny platili za zdravotnictví plně. A říkám plně, to jsem neřekl jenom, že to říkám jen tak, slovo plně.

Připomenu slova místopředsedy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, dosazeného Fialovou vládu a Fialovými poslanci vládní pětikoalice, Miroslava Kalouska, který vloni řekl, přímo to řekl v médiích, že si myslí, že by si lidé měli plně hradit stomatologickou péči. Plně hradit. Takže už dnes řada slušných a pracujících občanů při té Fialově drahotě nemá ani na to, aby si udělali třeba, aby si pořídili nový zub nebo nové zuby, nemají ani na implantáty, nemají ani na základní servis, a teď ještě jim zástupce, významný zástupce Fialovy vládní pětikoalice veřejně říkáte občanům, že si mají všechno u zubaře platit.

A to ani evidentně... vůbec, žijete opravdu mimo realitu, protože v mnoha regionech vůbec zubaři dostupní nejsou pro občany, například já jsem zvolený poslanec za Moravskoslezský kraj a nejenom tam, v příhraničních oblastech je zubařů nedostatek. A to nemluvím už ani o zubařích, kteří mají smlouvu s pojišťovnou. Takže vy jste tady způsobili tenhle stav, na který SPD z opozice mnoho let upozorňuje, a teď ještě natvrdo říkáte lidem, že si to mají plně platit.

A zase chcete brát peníze ze zdravotnictví, abyste právě mohli lidem za pár měsíců říct - nejsou peníze, budete si platit víc a víc. Nebo nejlépe všechno, podle názoru Fialovy vlády evidentně. To jsou úplně nepřijatelné věci pro nás. Takže my s tím samozřejmě nesouhlasíme, s těmito návrhy Fialovy vlády, a budeme samozřejmě proti tomu důrazně protestovat. Ostatně proto tady také dlouze mluvím, protože jsme to avizovali, že samozřejmě budeme vám to vysvětlovat tady dlouze, že to, co děláte a jak chcete okrást zase všechny občany České republiky, že to špatně.

Tady bych snad jenom připomněl, aby to zaznívalo opakovaně, že to byli právě poslanci Fialovy vládní pětikoalice, a vy jste si tady prohlasovali letos zvýšení platů politiků.

Poslanci Fialovy vládní pětikoalice si tady prohlasovali letos zvýšení platů politiků, SPD hlasovalo proti. A naopak se tady hlasovalo o mém návrhu za SPD, kdy my jsme chtěli zamrazení platů politiků na celé volební období, ale vy jste to odmítli, můj návrh, a prohlasovali jste si zvýšení platů politiků. To je opravdu plivnutí do tváře všem občanům. To znamená, důchodcům berete, rodinám s dětmi berete, všem občanům berete, že zvyšujete DPH, všem občanům berete, zvýšili jste už i spotřební daň na pohonné hmoty minulý měsíc, samozřejmě SPD bylo proti, ale sami sobě jste si platy zvýšili. To je opravdu neuvěřitelný cynismus, neuvěřitelná arogance moci ze strany Fialovy vládní pětikoalice, což je ODS, Piráti, STAN, KDU-ČSL a TOP 09.

A jak už jsem říkal, český premiér Petr Fiala je podle průzkumu renomované mezinárodní analytické společnosti (Morning?) Consult nejvíce nedůvěryhodný premiér či prezident na světě ze všech demokratických zemí. Českou republiku tedy vede prokazatelně nejhorší premiér na světě. Je to rekord, kterým zřejmě pan Fiala jako český politik překonal Biľaka i Jakeše. Je to opravdu mezinárodní ostuda, kterou nám dělá Fialova vláda, a totální selhání nejen premiéra Fialy, ale i celé vládní pětikoalice. To si opravdu naše země a naši občané nezaslouží.

Zdálo by se, že horší už to být nemůže, ale tahle vláda nám všem, a to jak opozici, tak svým vlastním voličům, připravuje nové těžké rány pod pás, nová zklamání, nová likvidační opatření - nejen proti starým lidem, ale také proti firmám, rodinám, všem lidem a proti celé naší zemi. Těžko říct, čím to je, jestli Piráti kolegům ve vládě sypou něco silného do kávy, nebo Brusel s Washingtonem vládě sypou něco ještě silnějšího a zvonivějšího. V každém případě tato vláda národní zkázy by měla ihned skončit a předat zemi kompetentnějším. A kompetentnější je v tomto případě prakticky každý, kdo má v hlavě alespoň nějaké zbytky zdravého rozumu.

Děkuji za pozornost.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.