Okamura (SPD): Ostatní státy Evropy svým občanům pomáhají

05.04.2022 19:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke zdražování.

Okamura (SPD): Ostatní státy Evropy svým občanům pomáhají
Foto: Repro PSP
Popisek: Tomio Okamura

Agrární analytik Petr Havel odhaduje, že pekárenská produkce může podražit oproti stavu před válkou na Ukrajině o 30 procent a většina ostatního potravinářského zboží o 20 procent. Potraviny budou pro některé sociálně slabší skupiny neúnosně drahé. Jediný nástroj, jak snížit cenu potravin, je dle něho aspoň dočasné snížení DPH na potraviny. Vláda se zdražováním energií, pohonných hmot, potravin ale nic nedělá! Ostatní státy Evropy ale svým občanům pomáhají! U nás jsou na potraviny i pohonné hmoty vysoké daně! Na potraviny máme nejvyšší DPH z celé EU!

Podle Svazu pekařů by běžný chléb by tak mohl stát letos i 60 korun. Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové letos zdraží potraviny až o 30 procent. Vepřové maso a uzeniny by mohly od dubna zdražit o desítky procent.

„Ne příliš se ví, že máme nejvyšší DPH na potraviny, 15 procent, Poláci pět a na půl roku ji snížili na nulu a Němci mají sedm,“ uvedl Havel pro ParlamentníListy.cz.

Podle hnutí SPD je krátkodobým řešením zdražování snížení daní na energie a pohonné hmoty a základní potraviny, což například provádí vlastenecké vlády Polska a Maďarska, zatímco vláda Petra Fialy to odmítá. Systémovým řešením extrémního zdražování je odstoupit od Green Dealu EU a systému obchodování s emisními povolenkami a přestat vyvážet naši elektřinu na nadnárodní burzy.

Je zároveň potřeba zajistit energetickou a potravinovou soběstačnost České republiky a dostavět nové bloky jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně a zajistit strategické zásoby plynu. Podle hnutí SDP je zajištění energetické a potravinové bezpečnosti, levné elektřiny a dostatku levných energetických zdrojů a levných potravin jedním ze základních pilířů suverenity, svobody a prosperity naší země.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…