Okamura (SPD): Piráti a STAN i SPOLU podvedli voliče

01.08.2022 19:13 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k plánovanému zadlužení vládou pětikoalice

Okamura (SPD): Piráti a STAN i SPOLU podvedli voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Fialova plánuje letos a v příštích letech dohromady o 50 % vyšší schodky než Babišův kabinet, upozornil ekonom Lukáš Kovanda. Fialova vláda plánuje schodek rozpočtu pro letošní rok čítající 326,9 miliardy korun. Vláda Petra Fialy podvedla voliče, protože slibovala boj proti zadlužování a snižování schodků!

„SPOLU zastavíme hrozivé zadlužování České republiky… Máme poslední šanci nenechat naším vnukům a dětem dluhy. Za čtyři roky by už bylo pozdě,“ říkal Petr Fiala před volbami. „Prioritou koalice je ozdravení veřejných financí, podpora ekonomického růstu a zastavení brutálního zadlužování i rozkrádání státu,“ slibovali zase Piráti a Starostové. Podle mě jde o jasný podvod na voliče.

Současná vláda začátkem června schválila předběžné návrhy státních rozpočtů pro léta 2023 až 2025. V příštím roce by podle vládních předběžných návrhů státních rozpočtů měl schodek státního rozpočtu dosahovat 295 miliard korun. V roce 2024 pak 296,8 miliardy korun a v roce 2025 celkem 297,9 miliardy korunu. „Znamená to, že Fialův kabinet plánuje každý rok své vlády zatnout "sekeru" státního rozpočtu v rozsahu kolem 300 miliard rok,“ říká Kovanda.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Z uvedeného plyne, že Fialova vláda za léta 2022 až 2025 vytvoří souhrnný schodek čítající zhruba 1220 miliard korun. Pro srovnání, Babišův kabinet v letech 2018 až 2021 vytvořil souhrnný schodek zhruba 813 miliard. Babišova vláda se ovšem v roce 2020 potýkala s nejhlubším propadem české ekonomiky v celé její historii, jenž nastal v důsledku pandemie. Podle stávajících prognóz zatím během vládnutí Fialova kabinetu nemá dojít k propadu výkonu české ekonomiky, pouze ke zpomalení jejího tempa růstu,“ upozornil Kovanda.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí

„Sečteno, podrženo, Fialova vláda v tuto chvíli počítá s vytvořením ještě o 50 procent vyššího souhrnného schodku, než jaký vytvořila jí právě proto tolik kritizovaná vláda Babišova. Za takový výsledek by ratingové agentury Česko určitě nepochválily. Zřejmě by v důsledku došlo ke zhoršení ratingu, prvnímu od 90. let. Zhoršením ratingu už od začátku letošního května hrozí - v podobě zhoršení výhledu - agentura Fitch,“ řekl Kovanda.

My v SPD naopak navrhujeme uspořit veřejné peníze odstoupením od likvidační dohody EU Green Deal, vystoupením ze spekulativního systému obchodování s emisními povolenkami, ukončením vývozu české elektřiny na zahraniční energetické burzy (vyvážet lze přebytky), přímým nákupem zemního plynu od jeho producentů, ukončením vyplácení veřejných dotací tzv. solárním baronům, zastavením zneužívání dávek nepřizpůsobivými, zastavením zneužívání dotací, zastavením předražených nevýhodných zakázek, zastavením plateb pro politické neziskovky či snížením plateb do rozpočtu EU.

Na straně příjmů by se pak mělo jednat o zavedení sektorové daně pro nadnárodní internetové společnosti, které zde generují obrovské zisky bez jakéhokoli zdanění a o zdanění dividend vyváděných z České republiky zahraničními korporacemi.

Celkový přínos těchto opatření se pohybuje v řádu stovek miliard korun a znamenal by poměrně rychlý návrat k vyrovnaným či dokonce přebytkovým státním rozpočtům. Odmítáme ale šetřit na slušných českých občanech! Pro SPD náš občan vždy je a bude na 1. místě!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …