Okamura (SPD): Při pohledu na návrh rozpočtu vidíme i další nelibé věci

19.12.2017 17:17

Projev na 4. schůzi Poslanecké sněmovny 19. prosince 2017 k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018

Okamura (SPD): Při pohledu na návrh rozpočtu vidíme i další nelibé věci
Foto: ReproFoto: Facebook
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura.

Vážené dámy a pánové,

čím více se zamýšlím nad vládou předkládaným státním rozpočtem pro rok 2018, čím více detailů si uvědomuji, tím větší to působí bolest. Ekonomika poroste tempem 3 až 4 %, ale už třetím rokem po sobě roste složená daňová kvóta. Z úrovně 32,6 % v roce 2015 se dostane na 34,4 %. Rozpočet provází očekávání nižšího čerpání peněz z Evropské unie. Operační programy jsou plánovány na úrovni pouhých 41 miliard Kč a i když se na (?) české vládní kapitálové výdaje mírně navyšují, celkově jsou nižší. To se promítne do investic a do vnitřního dluhu, zejména pokud jde o infrastrukturu investic, poklesne objem investic. Plánované investice pro příští rok poklesnou pod 90 miliard, což je proti letošnímu roku o sedminu. A co je kouzelné, přesto navrhovaný rozpočet nesníží schodek státního rozpočtu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí spolyká 588 miliard Kč. Bohužel tyto peníze zdaleka nejdou jen potřebným. Vadí mi, že ti, co žijí nepřizpůsobivým, parazitním způsobem života, budou nadále podle návrhu brát veřejné peníze. Ale stejně tak považuji za parazity i ty, kdo jsou jinak a mnohdy velmi sofistikovaně přisáti na veřejné peníze. Například takzvané politické neziskové organizace.

Pozoruhodné je, že 33 milionů Kč měsíčně jde jen za provoz software obsluhujícího výplaty sociálních dávek. Já tomu nerozumím. Měl jsem vždy pocit, že si koupím software a ten mi v počítači běží už zadarmo, respektive při minimálních dalších nákladech.

Při pohledu na návrh rozpočtu vidíme i další nelibé věci. Spotřebitelské ceny narostly, ale životní a existenční minimum zůstalo na stejné úrovni celých sedm let a zůstane pravděpodobně nadále. Tedy opět voda na mlýn soukromým exekutorům, protože čím nižší částka životního minima, tím menší tzv. nezabavitelná částka a tím častější ekonomická likvidace, byť i bagatelního dlužníka.

Nadbytečný Senát nás bude stát příští rok 588 562 865 Kč. My v SPD navrhujeme Senát zrušit. Bohužel jsme však v tomto návrhu osamoceni.

Výše uvedené příklady vyjmenovávám s tím, že výdaje státu potřebují opravdu hloubkový audit. Například v případě Senátu by se mi líbilo ho takzvaně vyhladovět, to znamená postupně snižovat státní rozpočet, o kterém hlasuje pouze Sněmovna, resp. postupně by se měl snižovat k nule a tím pádem by byli senátoři buď nuceni dělat svoji práci zdarma, nebo činnost ukončit.

My za SPD navrhujeme nějaké změny a přesuny a podpoříme také některé změny, se kterými přicházíte i vy, vážené kolegyně a vážení kolegové z konkurenčních stran. Nebudu zde dlouze vyjmenovávat, co podpoříme a co ne. To uvidíte při následujícím hlasování. Ale shrnu to do jednoduchého principu. Podporujeme a podpoříme za SPD každou změnu, která zvýší životní úroveň našich občanů.

A mimochodem, aby bylo vidět, že nejsme ideologičtí a dogmatičtí, podpoříme neinvestiční podporu nepolitickým neziskovým organizacím, které se zabývají podporou obnovy přirozených funkcí krajiny zadržování vody. Jde totiž o jedno ze zcela zásadních témat současnosti, které bohužel politici i veřejnost opomíjejí. Kvalitní půda ornice je nejen strašně důležitá pro svou schopnost zadržet vodu, ale je to klíčový prvek pro kvalitu našich potravin a samozřejmě pro naši potravinovou soběstačnost, ke které bychom se měli postupně zase propracovat. Naším klíčovým tématem v SPD je nejen decentralizace moci v politice a prosazení prvků přímé demokracie, ale také decentralizace energetiky a ekonomiky, lokální a místní soběstačnost. To je jediná smysluplná budoucnost a odpověď na dovozy nekvalitních šmejdů z celé Evropy či světa.

A dovolím si zakončit prosbou. Pojďme co nejdříve zcela vážně diskutovat systémový audit veřejných výdajů, včetně těch mandatorních, hlavně z pohledu jejich účelnosti a efektivity, a teprve poté pojďme promyslet systémové změny výdajů státního rozpočtu. Myslím, že třeba Nejvyšší kontrolní úřad NKÚ by mohlo ministerstvo po ministerstvu zanalyzovat výdaje i příjmy a připravit analýzu včetně zhodnocení stavu na základě dlouholetých kontrol. I na to by bylo mimo jiné NKÚ v rozpočtu přidat peníze. A tady by to byly peníze velmi dobře investované, jelikož by se naopak státu vrátily v následných úsporách.

Vážené dámy a pánové, co se týče závěrečného hlasování o celém státním rozpočtu, v hnutí Svoboda a přímá demokracie SPD se rozhodneme na základě hlasování o pozměňovacích návrzích a stanovisko oznámím.

Děkuji a přeji hezké hlasovací odpoledne.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…