Okamura (SPD): Řekněte, prosím, napřímo, kde budou ty lokace

10.05.2022 21:45

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2022 k Strategii zvládání uprchlické vlny

Okamura (SPD): Řekněte, prosím, napřímo, kde budou ty lokace
Foto: Reprofoto: FCB
Popisek: Tomio Okamura (SPD) při jednání Poslanecké sněmovny

Vážené dámy a pánové,

konečně je tady zařazen po našem dvouměsíčním volání bod na téma Strategie zvládání uprchlické vlny, strategie vládní. Ale musím tedy s hrůzou konstatovat, že to, co jste nám tady teď vytiskli, čtyři A4, toto je strategie zvládání uprchlické krize, kdy tady máme přes 300 000 uprchlíků z Ukrajiny? Tak vy tady máváte materiálem, proč jste nám ho tedy nevytiskli a nepředložili tak, abychom si ho mohli prostudovat v klidu? Ale já jsem se seznámil také s tím materiálem blíže. A když už tedy jsme u toho, tak tady např. píšete o opatřeních, která byla doporučena pro zrušení.

A vy píšete, že chcete zrušit to, že by se měly zavádět povinné zdravotní prohlídky ukrajinských dětí před nástupem do základních, středních a vysokých škol. A zdůvodňujete to tím, že se ministr zdravotnictví zaměří na nějaké stanovení pravidel pro poskytování první lékařské prohlídky u poskytovaných zdravotních služeb. Ale oproti tomu, tak tomu tedy nerozumím, protože hygienici se... oproti tomu je tady článek na serveru i.DNES, kdy se hygienici bojí návratu dětské obrny. Hrozí její zavlečení z ciziny v souvislosti s migrací Ukrajinců do evropských zemí včetně České republiky. A cituji z toho článku: "Nemoc může vést u části nakažených k trvalé invaliditě nebo i k úmrtí." Informuje o tom i.DNES.

Proto začali nově začali čeští hygienici nabírat vzorky vody ve Zlíně a v Olomouci, pokračovat se bude i v Jihlavě a Pardubicích, uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Ačkoliv přenosná dětská obrna byla v České republice dávno vymýcena očkováním, které začalo v roce 1957 a pokračuje dosud, odborníci varují, že se tato infekce může kvůli statisícům ukrajinských migrantů, které přijala bez jakékoliv strategie vláda Petra Fialy z ODS, v naší zemi znovu objevit. Podle odborníků sice není důvod k panice, ale doporučují chránit ji očkováním. V souvislosti s ukrajinskými migranty vzbuzuje obavy také hojný výskyt tuberkulózy, HIV, spalniček a žloutenky na Ukrajině.

A vy tedy ve světle těchto dnešních informací, vy v tom vašem materiálu, pane ministře vnitra Rakušane, navrhujete zrušit povinné zdravotní prohlídky ukrajinských dětí před nástupem do základních, středních a vysokých škol v České republice. Takže to je otázka číslo jedna, kterou na vás mám, protože občané nám masově píší, a mají obavy o své děti. Takže jak to tedy bude? To je první otázka na pana ministra.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Druhá otázka, protože vím, že máte vystoupit po mně, proto já jsem chtěl vystoupit ihned, abychom se dostali ke konkrétním už odpovědím na tyto otázky. Občané se ptají, kde tedy budou ty konkrétní lokace pro umístění těch nepřizpůsobivých romských a ukrajinských uprchlíků. Pane ministře, jestli byste to mohl přestat tajit a říct jasně, v kterých městech a obcích se to plánuje, jestli byste je vyjmenoval ta města a obce. Zatím tedy co uniklo do médií, tak jste říkal něco ve smyslu, že to mát být někde v Jihomoravském kraji a na Vysočině, přičemž v médiích se psalo, že je to až 1 500 osob. Ano, například Vyškov, to víme, že tam už si stěžuje ten starosta na to, jo. To znamená, oni chtějí bydlet ve velké skupině, což já vůbec nechápu, proč tohleto řešíme, já jsem myslel, že jsou to váleční uprchlíci v problémech, takže by měli být vděčni tedy za nějaké ubytování.

Takže já bych vás chtěl požádat v té druhé otázce: Řekněte prosím napřímo, kde budou ty lokace? Protože občané se toho strašně bojí. Aby bylo jasné, kam je chcete umístit. My za SPD říkáme vyhostit např. do Maďarska, když mají maďarské občanství, vy jim hledáte ubytování a až teď jste říkal někde, že budete jednat s maďarským ministrem vnitra - opožděně, protože nemáte koncepci, tak už jsou tady, jo? A asi se všichni shodneme, že jsou to lidi, takže není nějaká pračka, lednička, kterou pak v rámci sběru vyhodíte na ulici, ale teď jste prostě zadělal celé České republice na problém, zadělá vaše vláda. Takže to je otázka číslo dvě.

Já mám ještě také otázku číslo tři, než to zhodnotím, řekl bych trošku v širším kontextu. Jak to bude, pane ministře, ve školách? To je moje otázka číslo tři, pane ministře, Víte Rakušane z hnutí STAN. Protože dneska už je situace taková, že např. ředitel Základní školy Chelčického v Praze 3, kam já jsem chodil shodou okolností na základní školu, tak už říká, že všem zájemců o to umístění do té základní školy, pane ministře, já vím, že máte hodně práce na mobilu, ale doufám, že mě slyšíte... (Ministr Rakušan sděluje, že si píše poznámky.)

Dobře, píšete si poznámky, takže férově to tady opakuji. Všem zájemcům nevyhověl, nedokázal ani vyhovět z toho důvodu, že - cituji: "Jinak bychom se velmi rychle stali školou s převahou žáků z odlišného jazykového prostředí. Už i tak jsme měli ve třídách kolem 25 % žáků, kteří se narodili v rodinách s odlišným mateřským jazykem." Takže vám to připadá v pořádku se vás chci zeptat za prvé. Že v Čechách budou vznikat třídy, kde většina je cizinců a menšina jsou žáci, kteří se narodili v rodinách, kde je český jazyk mateřským jazykem - říká to ředitel Základní školy Chelčického v Praze 3, to je tady u Olšanského náměstí pod Flórou. A jestli vám to připadá v pořádku tenhleten vývoj, co jste tady udělali. A jak to chcete řešit? Protože např. starosta Městské části Praha-Kolovraty říká, cituji: "Osobně se domnívám, že integrace do běžných tříd není ideální. Školy na jihovýchodě Prahy jsou přetížené." Další tady mám informaci, že ve školkách nebude dost míst pro mladší děti, pro mladší české děti například, protože ten problém kapacity mateřských škol existuje dlouhodobě a například v roce 2018 odmítly školy přijmout podle údajů školní inspekce každé třetí dítě, přičemž více než třetina z nich byla mladší tří let. Takže jak to chcete řešit, když už teď kapacity nejsou? Logicky počet učitelů je dán, nebo těch vyučujících pedagogů, řekněme, tak jak to vlastně chcete řešit.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

Takže to je třetí oblast. Jak? A znovu zdůrazňuji, že plnou odpovědnost za veškeré problémy spojené s tou vlnou nese vláda Petra Fialy. Nikdo jiný tady není, kdo nese odpovědnost za všechny ty problémy, jo? My jsme na to upozorňovali od začátku. To je třetí oblast mojí otázky. Jak to tedy bude s kvalitou vzdělání? A budu pokračovat, ještě to rozvinu. Mě zajímá, jak to bude s kvalitou vzdělání pro české děti. Protože nám píše obrovské množství občanů, a opravdu obrovské, takže já pokračuji v těch otázkách, pane ministře. Protože logicky, když se zvýší počet dětí ve třídách a počet učitelů je plus minus stejný, plus minus je stejný, pár ukrajinských pedagogů to samozřejmě v uvozovkách nezachrání, protože ta vlna je tak masová, že to samozřejmě (nesrozumitelné) situaci, a logicky vzniká situace, že ve třídě bude více žáků na stejné množství učitelů nebo na jednoho učitele v průměru.

Do toho stoupne počet žáků, kteří neumí česky. Takže logicky z toho rodičům vyplývá, tak jak mi píší, a logické to samozřejmě je, tak klesá kvalita výuky pro české občany. A vy říkáte, vydržte to, musíte to vydržet, musíme pomoct. Ale nám píší lidé, kteří se obávají o snížení kvality výuky našich dětí. Takže otázkou je, jestli dokážete zaručit, a to nedokážete, protože to je jasné, aby neklesla výuka pro české děti. Anebo řekněte na rovinu: Vážení čeští rodiče, já, jako vy, ministr vnitra Vít Rakušan, vám říkám, že to musíte vydržet. Jako už jsem slyšel od vládních představitelů. Prostě to musíte vydržet, že budou mít vaše děti horší výuku. Takže mě zajímá, jaká je v tomto strategie. Takže to je oblast školství.

Oblast zdravotnictví. V České republice je cca dva tisíce pediatrů, dětských lékařů. Už před více než měsícem nebo třeba před měsícem ta asociace pediatrů řekla, že už před měsícem nebo před měsícem a půl v tom stavu toho počtu těch uprchlíků sdělili, těch ukrajinských migrantů, že v průměru by každý ten pediatr - Tak já počkám, až se tedy pobavíte. Protože já jsem myslel, že jste ten bod tady odsouhlasili z toho důvodu, že byste nám rád odpověděl na ty otázky. Ale jestli, tak jestli pan Cogan z Nové Paky, předseda klubu STAN, jestli mu připadá tohleto důležitější, tak já nevím, proč se to pak svolává ten bod.

Takže prosím vás, já jsem vás chtěl požádat, takže já jsem vás chtěl požádat, jestli byste tedy řekl, protože ti dětští lékaři, jo? Takže tady je dva tisíce pediatrů. Ta asociace dětských lékařů už sdělila, že na tento počet uprchlíků by si museli vzít do databáze cirka o padesát dětí navíc na jednoho lékaře. Ale to už je údaj, kdy to říkali asi před měsícem a půl, že jo. Takže od té doby samozřejmě ten počet ještě narostl.

Jak víte, tak průměrný věk pediatrů v České republice je velmi vysoký, je to kolem šedesáti let. To znamená a není, takže jsou tam samozřejmě určité fyzické možnosti, jsou časové, není možné ordinovat patnáct hodin denně. A hlavně ten trend. Vy říkáte strategie, tak pediatrů logicky bude ubývat vzhledem k věku, ale těch dětí tady, touhletou vládní nestrategií nebo tím, že jste to nedomysleli, tak vlastně ten nápor na to u dětských lékařů bude samozřejmě čím dál větší.

A teď doufám, že se tady nebudeme obviňovat z toho, kdo chce pomáhat, kdo nechce. SPD tady jasně řeklo, skutečným válečným uprchlíkům, které teď teprve dneska přiznáváte, že někoho budete konečně identifikovat nebo že to zadresníte po více než dvou měsících a po velkém tlaku opozice, tak my říkáme, pomáhat přiměřeně, pouze na nezbytně nutnou dobu, v tom už se lišíme od vlády jako SPD. A po ukončení toho konfliktu aby se vrátili zpátky budovat svoji zemi, protože i teď na většině, na drtivé většině území válka neprobíhá, takže bydlení tam je. A samozřejmě to, že je to chudší země, no tak, tak to prostě je a to je prostě fakt a tak to prostě ve světě chodí. Takže to ale nemůže být na úkor občanů České republiky přece. Takže my odmítáme, aby se zhoršovala zdravotní péče, sociální podmínky a školství pro naše občany na úkor nezvládnuté, nezvládnuté vládní činnosti.

Takže to, co se ptám, jak to bude u těch dětských lékařů. Protože, pane ministře vnitra Rakušane, vy si to evidentně neuvědomujete, to, co jste tady předvedli ty dva měsíce, to není o tom, kdo chce pomoc nepomoc, je to o tom, že občané se začnou, můžou se začít během krátké doby bouřit. A řada občanů, už to v nich vře. Protože se začíná čekat u lékaře, začnou se postupně odkládat výkony. A protože vy to prostě děláte jak amatéři a diletanti nebo nevím jestli jak nebo jste takoví, to ať si vyhodnotí už divák. Podle mě to děláte, že to nemáte vůbec promyšlený, připravený. A říkám, když by to bylo, když by to bylo, tak náš návrh už jsme tady řekli. Váš návrh je -

A ještě to tady řeknu. Pan Gazdík na mě tady volá, co navrhujeme my. Vždyť vám to říkám. Já jsem říkal odpoledne -

Tak. Takže já řeknu náš ten principiální návrh samozřejmě. Já to tady zopakuju, zopakoval jsem to v médiích stokrát, že Petr Fiala říká, že počítá s tím, že tady zůstanou ti ukrajinští migranti. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda i tady pan Vít Rakušan, předseda hnutí STAN a ministr vnitra a premiér Fiala taky říkal, že máme brát všechny. Takže to je strategie vlády. A versus to řeknu, jaký je návrh SPD, tak už to zopakuji. Pouze přiměřená pomoc na nezbytně dlouhou dobu. A po ukončení konfliktu tam může být nějaké přechodné období, tak by se měli všichni vrátit do České republiky (?), neprodlužovat víza, krátce řečeno.

Vy tady mluvíte o integraci. Já říkám, že by se integrovat neměli, protože bychom měli počítat s tím, že se vrátí. A navíc většina toho území tam není ve válce. A už se tam taky vrací.

Mimochodem všimli jste si, jak se zvýšil počet ojetých aut v České republice? Jsou to oficiální čísla. Proto se zvýšily i ceny ojetých aut v České republice, protože obrovským boomem rozkvetl obchod s ojetými auty, protože prezident Zelenskyj odpustil daň za dovoz aut. To znamená vlastně do té země, ze které utíkají ti uprchlíci, se masově začala dovážet auta. To znamená jediný v podstatě větší majetek, co by tedy ti uprchlíci měli teoreticky mít, když tedy říkáte, že tady chodí všichni s igelitkama a takhle, tak oni ten svůj majetek, který, tedy by měli ze zoufalství si nakupovat ojetá auta, tak masově se dováží na Ukrajinu a jsou fronty na ukrajinsko-polských hranicích s těmi kamiony, plně naloženými ojetými auty a dovážet na Ukrajinu.

No logicky se člověk musí zeptat. Tím nezlehčuji situaci. Takže v jaké situaci je ta většina té země, když ten jejich cenný majetek v té chudé zemi si tam v klidu dováží a rozkvetl tento obchod a ta ojetá auta tam v klidu se tam prodávají a dováží si ho tam na Ukrajinu.

Takže to, že je to tady, že vy jste to udělali úplně neřízeně, už máme více než dva měsíce pryč a teď máme tady skoro čtyři sta tisíc uprchlíků z Ukrajiny, kteří mnozí ani tu pomoc nepotřebovali. A opět mi občané píší, že tady vidíme, já jsem je viděl mnohokrát, super luxusní auta s ukrajinskými značkami. A je otázkou, proč ti lidé tedy neprodají to auto za miliony korun, jsou nejnovější modely Audi A8 třeba, jo a podobně, za miliony korun a z toho by si přece mohli platit, pakliže potřebují nějaké výdaje. Takže to všechno vy děláte prostě úplně nahodile, neadresně. Jo a lidé si stěžují na to, že ty poznávací značky jsou třeba ze západní Ukrajiny, kde válka není.

A znovu já bych vás rád, pane ministře, požádal, abyste neobviňoval tady SPD z toho, že jsme nějaký nebo makoví. Pojďme věci řešit věcně, ty věci. Já čerpám z otázek, co mi píšou občané. A ani jedna z těch otázek není, že by napsal jeden občan, to vás můžu ubezpečit. Je to všechno v řádu minimálně desítek až stovek, co tady zmiňuji. Takže ta adresnost je samozřejmě problém, jo.

To znamená já se zpátky vrátím k té zdravotní péči. Takže co uděláte v okamžiku, a už se to děje, že lidé a píší mi občané, týká se to i stomatologů a dalších, že říkají, my ty Ukrajince musíme vzít. My máme nějaký pokyn, bylo by dobré to vyvrátit nebo potvrdit, že ti Ukrajinci se mají brát a čeští občané potom čekají. Jo? Nebo se prostě protahuje, zhoršuje to dostupnost zdravotní péče pro naše občany. Takže co s tím chcete dělat? Zatím jsme od vás slyšeli jenom, musíte to vydržet, musíme pomoct, musíte to vydržet. Jo ale tohleto nebude fungovat. To se vymkne z rukou té české společnosti. A neříkejte, že tady Okamura tady schválně straší a rozděluje společnost. To jsou nesmysly. Tím to neoddálíte ten problém. Je potřeba mít strategii, jasnou strategii, jakým způsobem to chcete komunikovat a dělat. Aby tomu rozuměla většina občanů České republiky nebo nejlépe všichni.

Takže můžu vám říct, že ten problém samozřejmě začne i od září, protože začne mnoho těch ukrajinských migrantů, těch dětí začne, chodit do těch českých škol. A samozřejmě vznikne pnutí. Vznikne pnutí a už to pnutí vzniká. Takže je potřeba, abyste jasně pojmenoval, jak to bude a co s tím budete dělat. My jsme řešení navrhli, my jsme řešení navrhli. Jestli vy, ale to řešení je na vás, vy jste se domluvili, že budete ve vládě. Vy jste říkali, že to zvládnete. Takže nemá smysl to házet na opozici, protože plnou odpovědnost nesete vy.

Takže to je ohledně, ohledně tedy škol. Já těch otázek mám samozřejmě, bych to mohl upřesňovat dlouho, ale chci vám dát prostor. Takže pak je to ohledně těch, mluvilo se o těch romských nepřizpůsobivých uprchlících. No, je to samozřejmě problém.

Ještě bych rád poznamenal, že průzkum agentury STEM, který vy berete na lehkou váhu, ale já, a plně se potvrzuje to, před čím varuji už dva měsíce, že 70 procent obyvatel má za to, že příchod uprchlíků z Ukrajiny povede k oslabení sociálních jistot českých občanů. Ano, my jejich obavy sdílíme, proto tady také na vás dva měsíce tlačíme. Ale je to, jako když hrách házíme na zeď. Takže vy byste měl, pane ministře, opravdu ne vyjít jedenácti nebo deseti procentům voličů STAN anebo třiceti, nebo kolik vy máte procent dohromady koalice Spolu a vaše vláda, čtyřicet, přes čtyřicet procent, nevím, to teď není důležité. Ale tady je sto procent občanů, je tady přes deset milionů občanů, nebo deset milion cirka nebo kolik to je přesně, teď z hlavy nevím, deset a půl, a vy byste měl sedmdesát procent z nich, to znamená odhadem sedm milionů - dobře, jsou v tom i děti třeba, dobře, jo, teď se nechytejme za slovo, tak má obavy. A vy byste jako ministr vnitra a i premiér Fiala měli tyto obavy jasně vyvrátit. A neděláte to. Ale vyvrátit je můžete, jestli můžu doporučit jednu věc, pouze konkrétními kroky. Tady to už hezkými řečmi to fakt nevyvrátíte. Nebo v uvozovkách hezkými, mně ty vaše řeči samozřejmě vůbec hezké nepřipadají, protože je to alibismus úplný a jde to úplně mimo realitu.

Pochopitelně tady, co si také lidé píší, že ta dávka, ta humanitární dávka, kterou vláda dává 5 tisíc měsíčně na osobu, kterou vy jste se rozhodli, že bude čerpat se i opakovaně, takže je vyšší než na Slovensku a v Polsku a v Maďarsku například, lidé uvádějí. Tak jestli byste to vysvětlil, protože ve svých podkladech mám, že Slovensko je cirka 1 700 korun měsíčně na osobu dospělou, Polsko jednorázová dávka 1 580 korun, 1 580 korun v přepočtu z těch zlotých. Tak jak to tedy vlastně je a co je ten důvod, že vy takhle přeplácíte ve srovnání s jinými zeměmi nebo jestli to má nějaké důvody nebo jestli je to něco širšího, že takhle to funguje. Vy jste tady, pan ministr Jurečka, někde říkal, ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL, že prý ti nepřizpůsobiví romští uprchlíci nedostávají ty dávky. Tak to evidentně někdo lže. Někdo tady lže. Ale je to někdo z vládní koalice, to v každém případě, protože hejtman Grolich za Jihomoravský kraj, který je lidovec, tak říká, že mají vízum třeba na měsíc - cituji, takže jim byla vyplacena dávka. A dále říká - cituji: že jakmile jim vyplatíme 5 tisíc korun, často sednou na vlak a odjedou. Netuším, jestli pak jedou do jiného kraje, státu nebo zpátky na Ukrajinu. Nejsme schopni to dosledovat. No, to v tom máte pěknej bordel tedy. Ale nejhorší je, že je to za veřejné peníze. Kdyby to bylo za vaše, tak je mi to šumafuk. Ale je to i za peníze voličů SPD. A k tomu už mlčet nemůžeme, protože vy teď využíváte i peníze voličů SPD z daní. Minimálně peníze více než půl milionu voličů SPD, kteří nesouhlasí s vámi, že takhle vlastně využíváte jejich prostředky, přestože vás nevolila většina občanů České republiky, jak víte, protože milion hlasů propadlo pro ty (?nesrozumitelné slovo) pod pět procent.

A navíc tady ten hejtman Grolich z lidovců, takže váš tady koaliční kolega, říká, že nemůžou odmítnout ty nepřizpůsobivé migranty. Takže ty kraje je nemůžou odmítnout. Vy nutíte, vy jste přinutili občany České republiky i vedení krajů, aby vzali, nuceně museli přijmout ty nepřizpůsobivé romské migranty. Přitom nepřizpůsobivých tady už máme dost. Naposledy před 14 dny jste zamítli zákon SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Chápu, vy nepřizpůsobivé podporujete, vaše vláda, my jsme proti. Ale bylo by dobré tedy férově říct, kam je chcete nastěhovat a co s tím tedy dále bude. Takže to mám tady další otázky.

Další: zaměstnanci úřadů práce. Ti jsou úplně, ti jsou - já mám interní informace samozřejmě, a vy je máte určitě také, možná, nevím, protože mně připadá, že máte hlavu v oblacích všichni v té vládě někde, někde na Marsu, nevím kde, ale ne určitě na zemi, že byste tady reflektovali ty problémy. Tak úřady práce. Vy jste jim naložili mnoho práce navíc po nástupu vaší vlády a oni bez nějakého adekvátního hodnocení už prostě, když to vidí, to, co se děje na úřadu práce v Brně a podobně, jo, kde prostě jsou úplně, to prostě to nelze jinak nazvat než hordy prostě lidí, kteří se ani nemůžou - málem vyvrátí ty skleněné dveře, které se tam otvírají, jak se nemůžou narvat ani do těch dveří, jak lační po těch dávkách skupiny těch nepřizpůsobivých a každý ten člověk je 5 tisíc v podstatě z daní, když to zjednoduším, z daní občanů České republiky, tak vám to připadá normální tohleto? Já jsem někde zaslechl slova pana Jurečky, že to mají vydržet. No to je ale otřesné úplně tohleto. Proto já se nedivím, že vám také občané už přezdívají ukrajinská vláda a premiérovi Fialovi ukrajinský premiér. Je to pravda, je to tak. Já mám ten pocit úplně stejný, protože já do vás vidím zblízka. Takže to je další série otázek, kterou tady mám. A jak říkám, my tady máme více než dva měsíce po zahájení toho problému a tady strategie už měla být aspoň dílčí přece třeba po 14 dnech. Já neříkám hned ten den. Chápu, náhlá situace, jo. Ale ta strategie za a) už tady měla být z dřívějška nějaká, jo, já mluvím o strategii zaměřené konkrétně na tuhletu Ukrajinu, ale za a) měla být už z dřívějška nějaká, funkční, protože v případě, že tady už od roku 2015 už jsou migrační vlny, tak tady mělo být připraveno něco. Připraveno to není. Vy už máte půl roku většinu a nic. A teď zase na to čekáme dva měsíce. Ale, jak mám informace, tak to ve skutečnosti žádná pořádná strategie není.

Další věc je, co jsem se vás chtěl zeptat, to se toho také týká, a je to záležitost, která by se tady měla už konečně vyjasnit, protože opakovaně zamítáte tenhleten náš návrh bodu, a to je, že Evropská komise navrhuje, chystá založit Fond solidarity, ze kterého hodlá financovat poválečnou obnovu Ukrajiny. Podle agentury Bloomberg členským státům už dala Evropská komise najevo, že většinu dlouhodobých nákladů ponesou členské státy EU včetně České republiky. Tak to by mě zajímalo v tom kontextu, já už se nebudu opakovat, protože už jsem to tady říkal i minulý týden, i dneska odpoledne, tak jak je to tedy ekonomicky. Protože jestli tedy my nemáme peníze, vy nechcete dát peníze na to, aby se čeští občané měli dobře, nechcete řešit zdražování, čeští lidé, čeští občané se dostávají do finanční nouze, vy tedy chcete souhlasit s tím, protože pan premiér k tomu mlčí, už jsem ho k tomu vyzýval, ostatní zástupci vlády také se nechtějí na tohleto téma vyjádřit, takže vy chcete zadlužit Českou republiku a naše občany, že se budeme podílet na plánu Evropské komise, posílat stamiliardy eur, doslova stamiliardy to mají být, na obnovu Ukrajiny? A jak to tedy bude? Tak kde je vaše priorita? Já bych rád slyšel od pana ministra vnitra Rakušana, zdali to odmítnete, tento plán. To je mi otázka. Jestli byste řekl: ano, my to odmítneme. Nebo budete mlčet, nebo dokonce souhlasit? A jak vás tak znám, vy neřeknete: souhlasit, ve neřeknete ani: odmítnout. Vy to přejdete bez odpovědi. To je můj tip, jak už vás tak znám. Ale my se budeme ptát pořád.

Takže dále je to ta záležitost v tom soužití, protože začíná čím dál větší pnutí ve společnosti, pane ministře, kdy opravdu značná část občanů začíná být už alergická na tuto situaci. Ne Okamura, značná část občanů. Mým úkolem je to řešit. Řešit tady ve Sněmovně, dobře, z opozice, nemáme ty exekutivní pravomoce, ale můžeme tady o tom aspoň na vás vyvíjet nějaký tlak, abyste to řešili, když vy tedy jste se domluvili, že budete ve vládě. Tak jak se vypořádáte s tím, jaká je strategie, pane ministře. Doufám, že to tam máte napsané, jak chcete vyřešit sociální pnutí ve společnosti. A hlavně neříkejte, že tady Okamura a SPD vzbuzuje nějaké vášně nebo rozpolcuje svoje příkopy. To jsou ty vaše řečičky, vaší vlády vždycky, kde odbíháte od tématu. Já vám říkám, že to je vážný problém. Vážný problém. Bude to problém i na trhu práce.

A to je můj další dotaz. Jak je to tedy na trhu práce, co se týče pracovních příležitostí pro naše nízkopříjmové občany v manuálních profesích, kteří se obávají, že je budou ti Ukrajinci vytlačovat? (Ministr Jurečka mimo mikrofon z vládní lavice: Práce je dost.) To je potřeba si také říct. Tak. Pan ministr Jurečka za mnou říká, že práce je dost. Pane ministře, to není o tom, jestli je práce dost. Zase je vidět, že jste úplně - že jste spadl asi z Marsu. Ta práce musí být také adekvátně ohodnocena. A když tady přijde pracovní síla - úplně se divím, že musím základní ekonomické úvahy tady říkat ministrovi, ale ve vašem případě se nedivím - protože když přijde na trh práce sto tisíc lidí, kteří jsou ochotni pracovat za nižší mzdu než naši občané, tak se logicky podseknou mzdy. (Tomio Okamura zvyšuje hlas.) Mám vám to vysvětlovat polopaticky?

To snad není možné, že tohle vůbec tady říká ministr za mnou. To je úplně neuvěřitelné, kdo tady je ve vládě. Že je práce dost, to je vaše odpověď. Ale jde přece o to, že ti Ukrajinci budou podsekávat průměrné mzdy našich občanů. To jste fakt tak natvrdlej? Nezlobte se na mě, prostřednictvím pana předsedajícího.

Slovo natvrdlý není sprosté, ano?

Vážení poslanci z koalice, kdyby na mě pan ministr tady v rozporu s jednacím řádem nevolal - takže mi nevyhrožujte, pane Výborný, neukazujte na mě prstem - kdyby váš ministr se choval slušně a v souladu s jednacím řádem, kde jasně vy jste měli napsáno, že poslanci mluví na mikrofon, ano, tak bych nemusel reagovat. Rozumíme si? (Hlas mimo mikrofon.) Rozumíme si? Tak na mě nekřičte. (Hlasy z pléna.) Tak na mě nekřičte. Prostřednictvím předsedajícího, možná si to řeknu stokrát dopředu.

Tak znovu říkám, zase si pletete příčinu a důsledek. Já jsem reagoval na to, že na mě pokřikuje někdo zezadu. To jste ani neslyšel, co tady na mě bylo pokřikováno - nic špatného, pravda, ano, ale věcně tedy jsem s tím nemohl souhlasit, sprostě nemluvil pan ministr, pravda. Takže se uklidněte, protože byste si měli spíš sjednat pořádek nejprve u sebe. A to, že...

Ano. A to, že jste bouchali do lavic, to je skvělé, protože to zazní krásně, až si to budou přehrávat občané, že v okamžiku, (když) já tady bojuji za ty slušné občany v České republice a vy jste uvedli Českou republiku do totálního chaosu a ještě boucháte do stolu, já vás vyzývám, abyste zabouchali i teď, klidně. Bouchejte pořád při mém projevu. Pojďte do toho, protože vy jste ti viníci všech problémů, které tady budou letos nebo příští rok.

Takže si tady bouchejte, jak chcete, ale já stejně budu dál hájit ze všech sil občany České republiky, ty slušné lidi, co mají rodiny, nemají teď na to zdražování, protože vy na ně kašlete, to už jsme tady probírali, a budou problémy ve zdravotnictví, v sociálních službách a všude. Takže si bouchejte, jak chcete. Prostě jste natvrdlá vláda, já vám to tady zopakuji, že vám to není jasné. A teď si zabouchejte klidně ještě stokrát.

Všichni jste natvrdlí, ne jenom jeden, jste jak z Marsu úplně, říkám vám to. A teď mě ještě okřikujte. Klidně mě okřikujte znovu, je to tak. Naši voliči nám píšou masově, ano, vy asi máte na Facebooku možná těch sledujících pár, tak vám možná napíše někdo. Mně píšou do komentářů, jenom na sociálních sítích - a můžete se podívat - 5 tisíc lidí denně. Není to jen tak. (Poslanci koalice odchází z jednacího sálu.) A jdu teď k tomu projevu.

Vážené dámy a pánové, téma ukrajinských migrantů jsme probírali vícekrát, tak mě omluvte, pokud některá fakta budu opakovat. To první a zásadní je, že z Ukrajiny se stala ideologie, takže ten, kdo konkrétní nekoncepční vládní kroky kritizuje, je špiněn jako nějaký zrádce. Ještě bych dodal, že poslanci vládní koalice dokonce přitom bouchají do stolu. To ovšem svědčí pouze o tom, že vláda dělá svoji práci špatně a neumí svoje kroky vysvětlovat veřejnosti. To dobré je, že čas nakonec vždy ukáže pravdu, a také to, že obvykle to je zloděj, kdo křičí - zloději.

Hnutí SPD opakovaně požaduje po vládě předložení strategie zvládání uprchlické krize z Ukrajiny. Naši občané si zcela oprávněně na vládu stěžují a zvedá se proti vládě oprávněná vlna nevole. Po více než 2 měsících na základě tlaku opozice tady konečně zástupce vlády ministr vnitra Rakušan za hnutí STAN na téma strategie vystoupí. A není to samozřejmě nic pozitivního pro naše občany, nehledě na to, jaké to vystoupení bude, protože ten problém už tady je. Tady bych ještě jenom zdůraznil, že většina vládních poslanců teď odešla ze svých lavic, protože je toto důležité téma evidentně nezajímá.

Vláda Petra Fialy a ministr Rakušan vše řeší nahodile, bez konkrétních analýz dopadů na naše občany a na naší republiku, bez dat a termínů. Hnutí SPD jasně říká, že pomoc ukrajinským válečným uprchlíkům musí být přiměřená, pouze na nezbytně nutnou dobu a nesmí probíhat na úkor občanů České republiky. Podoba pomoci nesmí ohrozit sociální smír v naší zemi, nesmí vyvolat sociální pnutí a nesmí ohrozit a omezit přístup českých občanů k veřejným službám typu zdravotnictví či školství a snížení poskytování již tak dlouho odkládaných zdravotních výkonů.

Ukrajinští migranti by se podle našeho názoru měli po uklidnění situace následně vrátit zpět do své vlasti a budovat svoji zemi, jelikož na drtivé většině území Ukrajiny válka neprobíhá. Pro SPD jsou naši občané na prvním místě. A hlavně by to mělo být, jak už jsem zmínil v úvodu svého vystoupení, adresné. Já nechápu, proč se tady pomáhá - no, tak vy to vlastně ani nevíte, protože k identifikaci... (když?) jste to přiznali, že to nevíte vůbec ve vládě, protože jsou tady bohatí lidé v luxusních autech a ti podle všeho také dostávají pomoc, místo aby prodali tedy ta svá milionová auta, která mají mnohem dražší, než má většina lidí v České republice - mluvím o těch ukrajinských uprchlících nebo migrantech.

Také je potřeba správně vyhodnotit, a to jsem tedy ještě nepoznamenal v rámci svého dotazu, a to bych se rád zeptal pana ministra vnitra Víta Rakušana, jakým způsobem rozlišíte válečného uprchlíka od ekonomického migranta? Protože v podstatě tady dojde postupně - a už dochází - k tomu přerodu, protože v okamžiku, že ti uprchlíci nebo migranti si vybírají - a vidíte, že ty informace kolují už ve veřejnosti - už v Evropě zemi, kde budou mít nejlepší podmínky, tak se to v podstatě mění postupně v ekonomickou migraci logicky, ano?

A teď, já bych byl opravdu nerad, abychom plynule přešli do ekonomické migrace tím, že vy budete prodlužovat ta víza a - já vím, že to jsou víza na rok, ale že už můžete připustit, aby se těmto lidem dávala standardní povolení k pobytu. A to je problém, protože já si myslím, že by se ta víza měla následně ukončit a ti lidé by se měli tím pádem v podstatě povinně vrátit zpátky na Ukrajinu, ano? A já bych potřeboval od vás ubezpečit, od pana ministra vnitra Víta Rakušana, že ta víza nebudou prodlužována, že dojde k té identifikaci, protože většina lidí podle mě bude mít bydlení na Ukrajině, budou tam mít příležitosti, ale my nemůžeme pomoct samozřejmě tady celému světu, to by Česká republika... to je jako s bárkou, se záchranným člunem, ten má svoji kapacitu, nebo se pak potopí úplně všichni. Tak to prostě je.

Vládní kritéria pomoci ukrajinským migrantům jsou plošná, neadresná a oproti pomoci českým občanům je vládní pomoc Ukrajincům byrokraticky nenáročná a rychlá. Je to přesný opak pomoci či spíše vládní nepomoci českým občanům, a to s tím, že nějaká pomoc pro naše občany není ani plošná, ani adresná a je fakticky diskriminační, kdy český důchodce nebo invalida se pomoci nedovolá, zatímco tu jsou protěžované skupiny takzvaných nepřizpůsobivých, kteří jsou v produktivním věku a na černém trhu nebo v kriminální činnosti velmi čilí a aktivní.

Také bych chtěl v této souvislosti se zeptat, kdo bude mít odpovědnost. Já vím, že tu odpovědnost máte samozřejmě vy, ale jak to tedy dopadne, protože se proslýchá - a vy už jste o tom sám hovořil, pane ministře, ovšem opožděně, my už jsme o tom hovořili před 2 měsíci - že tady pronikají na naše území i různé kriminální živly z Ukrajiny, ano? To znamená, jak to tedy bude? Jak máte ošetřenou zvýšenou kriminalitu? Zatím já jsem od vás slyšel, bylo to i na našem společném jednání, že nemůžete zaručit, že tady nebudou taky nějací kriminálníci nebo nějací lidé. Ale to už trošku pro 2 měsících je malé, ano? To už je trošku malé, že už je to trošku... už nedostatečné. Že je to nedostatečné vyjádření.

Takže jakým způsobem budete garantovat bezpečnost občanům České republiky? A já jsem na to upozorňoval, a to mě tady ještě před měsícem a půl honil pořad 168 hodin, který mě stihl šikanovat za můj výraz, že můžou být tito uprchlíci - část z nich třeba nebo někdo z nich - i bezpečnostním rizikem. Za to mě tady chtěli šikanovat a chtěli mě vláčet v médiích, pořad 168 hodin. No a postupně dochází na moje slova, kdy už i ministr vnitra Rakušan uznává, ano, že mezi nimi - (vy?) jste to tady někde říkal v médiích, tuším dneska, včera jsem to četl - že tady může být to riziko, že mezi nimi jsou i nějaké kriminální živly, a teď nevíte, co s tím, logicky.

Takže já jsem měl pravdu, samozřejmě, a za to zase tenhle podle mého názoru podvodný pořad 168 v České televizi si to zase udělal po svém, aby SPD pošpinil. Takže pravidla pomoci migrantům z Ukrajiny tak, jak jsou nastavená vládou dne, bohužel podporují primárně ekonomickou migraci. Na drtivé části Ukrajiny se dnes už nebojuji a není problém tam pro případné uprchlíky z válečných míst, tedy z východu, zajistit ubytování, třeba pod patronací OSN a tak podobně.

Vždyť většina obyvatel Ukrajiny bydlí na Ukrajině. Drtivá většina obyvatel Ukrajiny z té 45milionové země zůstává na Ukrajině a bydlí. Takže pod patronací třeba OSN, dokonce tam jezdí i premiéři, britský premiér jezdí do Kyjeva, teď tam byla - manželka amerického prezidenta byla na Ukrajině, včera to bylo v Užhorodu. Takže není pravda, vždyť tam jezdí normálně politici z celé Evropy, dokonce i z USA. Tak jak to tedy je? Podle mého názoru lze zajistit bezpečné ubytování na Ukrajině právě třeba pod patronací OSN přímo na Ukrajině.

To, co vám také vyčítám, je, že netlačíte na mírová jednání. Vaším jediným řešením je přijímání migrantů a pak teď nevíte, co s nimi... No, vy víte, co s nimi, vy je chcete všechny přijmout a způsobíte tady sociální pnutí, způsobujete, ale hlavně byste měli nasměrovat to řešení tam, že se ukončí ta víza postupně, najedete na to, že se ti lidé vrátí k sobě do své rodné země, tam by se měly vytvořit nějaké kapacity na to ubytování třeba pod patronací OSN, ale prostě vy říkáte integrace, integrace téměř 400 tisíc uprchlíků a já vám říkám, že to bude velký problém, protože teď už to vypadá, protože už tady několik set tisíc Ukrajinců žilo, teď sem přišlo téměř 400 tisíc, takže teď to jasně vypadá, že každý desátý občan České republiky bude Ukrajinec. Každý desátý občan České republiky bude Ukrajinec! A já vám říkám, že to není udržitelné. Že to není udržitelné!

Takže já bych byl opravdu rád, abyste se také zaměřili tímto způsobem. Dobré by bylo také, abyste z vaší strany tlačili na mírová jednání, protože o tom já jsem vůbec neslyšel, aby to... Tak já tady slyším pana Jakoba, že tady mé vystoupení je prý absolutně nedůstojné. (P. Jakob: Je.) Tak vy už jste také na třech procentech preferencí, tak vaše paní Pekarová Adamová je zřejmě důstojnější. (Smích a potlesk poslanců SPD a některých poslanců ANO 2011.) Nechme to vyhodnotit voliče. Nechme to vyhodnotit voliče, kdo je důstojný a kdo ne!

Tak ať na mě zezadu nemluví pořád. Oni jsou na nervy, tak na mě pořád mluví zezadu.

Oni jsou tak nervózní. Zajímavé je, že když je vyzýváme, aby odpovídali na mikrofon, tak nikdo z nich nejde.

Tak proč on nemluví k věci na mě zezadu? Nebo ať na mě nemluví hlavně. Jako pan Jakob. Teď to nemluvím na vás. Tady pan Jakob, předseda klubu STAN tady komentuje zezadu, co je důstojné a co ne. (Místopředseda vlády V. Rakušan: TOP 09.) TOP 09, ano. Vy jste mi napověděl, abych řekl, že to není STAN, ale TOP 09. To je dobře, že jste se distancoval od vašeho koaličního kolegy trošku. (Pobavení a potlesk poslanců SPD.) Pravda je, že já zase nepovažuji za důstojné to, jak nás tady reprezentuje paní Pekarová Adamová. To musím říct opravdu upřímně. A náš volič také ne.

Takže vážené dámy a pánové, podívejte se například, zkuste se zvednout z kanceláře a podívejte se například na největší bleší trh v České republice - U Elektry. Uvidíte tam stovky ukrajinských migrantů mezi prodávajícími a tisíce mezi nakupujícími. A jak je poznáte? Obvykle tak, že u prodejce stojí obrovský nový skříňový Mercedes a okolo něj je pašované zboží. A pokud jde o drahá auta a množství zboží, není rozdíl mezi bývalým nebo současným nějakým překupníkem z Ukrajiny. Ale je pravda, že mnoho Ukrajinců potkáte v ojetých starších českých autech. Ano, autobazary jsou vykoupené a desetitisíce vykoupených aut míří na Ukrajinu. Pokud jde o tento jev, je to zřejmě cílený projekt, protože jak jsem říkal, prezident Zelenský zrušil veškerá cla a poplatky na jejich dovoz a Ukrajinci auta skupují po celé Evropě a vozí je, světe div se, do své země, odkud uprchli. Je pozoruhodné, že Ukrajinci svůj cenný majetek vozí zpět do své země, odkud vzápětí zase uprchnou pro další auto. Nad tím se nikdo z vás nepozastavil? Vláda se nad tím nepozastavila, my ano.

Mimochodem tady je jeden z klíčů, jak poznat, který je migrant, který migrant je v nouzi a který není. Doufám, že dopravní inspektoráty pod panem ministrem vnitra Vítem Rakušanem mají přehled o tom, kdo auta nakupuje a také v jakých autech se tudy projíždí. Ukrajinci tady mohou jezdit zdarma šest měsíců bez povinného ručení a nevím, jak to je byrokraticky ošetřeno, ale třeba Česká kancelář pojistitelů by mohla některá data poskytnout. A bylo by to fajn, kdyby stejnou pomoc, tedy povinné ručení zdarma, poskytla vláda Petra Fialy třeba našim invalidům nebo seniorům, kteří žijí pod hranicí chudoby. To ale vládu Petra Fialy pochopitelně ani nenapadne.

Protože to pojistné, ty náklady za povinné ručení na ty Ukrajince platíme my, i za ty jejich superluxusní auta. My všichni, kdo máme auto. Neplatí ho Česká kancelář pojistitelů a je otázkou, zda takový dar lidem, z nichž mnozí zcela viditelně pomoc nepotřebují, není za hranou zákona. Vláda totiž tímto způsobem rozdává naše peníze. Nikdo z nás, nikdo z občanů neodmítne nikdy pomoc komukoliv, kdo utíká z válečné zóny na první bezpečné místo. Ale jak chcete lidi donutit k solidaritě s těmi, kteří zcela viditelně zneužívají? Lidé z dceřiné společnosti Všeobecné zdravotní pojišťovny, z PVZP, což je komerční pojišťovna, která poskytuje zdravotní pojištění cizincům, vám jistě odvypráví, kolik denně odbaví ukrajinských uprchlíků, kteří si kupují komerční zdravotní pojištění pro celou Evropskou unii. Nechtějí to české zdarma, protože v tyto dny objíždějí celou Evropu a hledají, kde se jim bude dařit nejlépe. A to je informace od našich zástupců ve vedení VZP.

Po majdanském puči proběhl na Ukrajině výzkum, ve kterém více než 70 % Ukrajinců řeklo, že pokud by měli možnost, emigrují na západ. To byl jeden z hlavních důvodů, proč se fakticky zadrhly všechny hovory o vstupu Ukrajiny do Evropské unie. Teď jste vy otevřeli brány dokořán. A to nemluvím o tom, že se nemá pomáhat, já říkám o tom způsobu, jakým způsobem to předvádíte. Tak jste otevřeli brány dokořán a v zaslepení ideologií odmítáte rozlišovat mezi těmi, kdo pomoc opravdu potřebují, a mezi těmi, kdo si prostě přijeli vydělat. Ne, nezazlívám to Ukrajincům. Ti dělají to, co je pro ně nejvýhodnější. U nás se říká: hloupý, kdo dává, ale hloupější, kdo nebere. Zazlívám to vám, vládo, premiére Fialo z ODS a ministře vnitra Rakušane z hnutí STAN, protože cílená pomoc a nejlépe přímo na Ukrajině by byla levnější a efektivnější.

Je tady paní ministryně, takže můžeme. To znamená, že těm potřebným bychom mohli dokonce poskytnout více než teď, kdy rozhazujete peníze všem. Takže už jste na mě zase chystali ten fígl, že jste chtěli, aby tady nebyl ani jeden ministr, abyste mě přerušili, ale to už tady bylo minule. Je na to ústavní stížnost, tak uvidíme, jak to Ústavní soud rozhodne. Takhle jste mě chtěli přerušit u pandemického zákona. Tak pojďme dál.

Území, která jsou na Ukrajině bezpečná, mají větší rozlohu než celá Česká republika. Území, která jsou na Ukrajině bezpečná, mají větší rozlohu než celá Česká republika. To je fakt a lze tu budovat uprchlické tábory s mezinárodní ochranou OSN a i v dohodě s Rusy. A nemluvím o nějakém stanovém městečku. Lze přece vybrat celá bezpečná města a tam pomoci s budováním bytů a infrastruktury. Taková pomoc bude nejen cílená a efektivní, ale také do budoucna pomůže samotné Ukrajině, protože ty peníze tam nejen zůstanou, ale dokonce se tam zhodnotí. Neprojí se.

Druhá zcela zásadní věc je, že pomoc komukoliv nesmí být diskriminační. Vláda nesmí zvýhodňovat v sociální pomoci Ukrajince před českými občany. Nevím, co vám provedli čeští důchodci, kteří desetiletí pracovali pro tuto zemi, budovali ji a dávali peníze do státní kasy. A vy teď z jejich peněz velkoryse vyhazujete peníze na jejich úkor. Nejen před bohem, ale i před státem je si každý člověk roven. A pokud před vámi stojí stará česká babička, má právo minimálně na stejnou pomoc, podle mého názoru však na vyšší než jakýkoliv cizinec, notabene cizinec, který před sociálkou zaparkoval Mercedes nebo Audi. A opět, abychom si nepřekrucovali slova. Samozřejmě vidím, že pan ministr Vít Rakušan už tu není, ale nežádám jeho přítomnost, je to zbytečné. Je to úplně zbytečné, on to poslouchat nechce, protože vy jste vláda elit, vás nezajímají názory SPD, kterou volilo přes půl milionu voličů, ale v pohodě, my si to tady řekneme a uslyší to občané. Pan ministr vnitra Vít Rakušan prostě odešel, takže si ani nemůže poznamenat ty otázky, nemůže si poznamenat ty poznámky, nechce si je poznamenat. Vládu elit to nezajímá!

Takže já budu mluvit dál. Ani nežádám přerušení, že tady není.

Takže abychom si opět nepřekrucovali slova. Stejné v uvozovkách "babce", která přijela s igelitkou z Ukrajiny a nemá kam jít, protože ji na prvním bezpečném místě navzdory dublinským dohodám odmítli, pomozme. Pomoc migrantům z Ukrajiny musí být pouze přiměřená, pouze na nezbytně nutnou dobu a s tím, že se pak vrátí zpět na Ukrajinu budovat svoji zemi. Premiér Fiala ale říká, že počítá s tím, že tady migranti zůstanou natrvalo. A předseda poslaneckého klubu vládní ODS Marek Benda říká, že má vláda přijímat ukrajinské migranty neomezeně. S tím SPD nesouhlasí. Například parta lidí v produktivním věku, která objíždí Evropu a hledá nejlepší ekonomické kotviště, není válečný uprchlík. Je to ekonomický migrant a rozhodně odmítám, aby ho český stát podporoval na úkor českých občanů. To není xenofobie, to je zdravý rozum, který se většině politiků a taky některým médiím zcela zjevně ztratil.

A kupodivu není to ani ku prospěchu Ukrajiny. Ukrajině určitě nepomůže, když její nejbohatší lidé -

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…