Okamura (SPD): Teď je ta ideální příležitost ozdravit i veřejné finance

24.03.2020 13:36

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k stavu legislativní nouze

Okamura (SPD): Teď je ta ideální příležitost ozdravit i veřejné finance
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

je dobře, že po pár měsících varovných zpráv ze světa a poté, co např. slovenská vláda již přijala 41 opatření na pomoc ohrožené ekonomice firmám, zaměstnancům a rodinám, tak také česká vláda, byť se značným zpožděním, nabrala dech a přichází i na základě diskuse s námi alespoň s několika návrhy na pomoc lidem postiženým nouzovým stavem. Doufám, že v tom, pane premiére, budete pokračovat.

Chválím české občany a děkuji jim s veškerou úctou. Pomoc druhým se v naší zemi šíří rychleji než koronavirus a jak je pro naši zemi typické, ještě rychleji se šíří vtipy na koronavir a v této souvislosti na vládu a dokonce i na mě. Nebereme to jako škodolibost, ukazuje to jen na zdravého ducha, který v naší republice panuje, krize - nekrize, virus -nevirus. A já bych chtěl poděkovat všem občanům, zdravotníkům, lékařům, sociálním pracovníkům, organizacím, kteří se zapojují, táhneme za jeden provaz a určitě to společně všechno zvládneme. A děkuji také za trpělivost a ukázněnost.

Každá krize vede k očistě a v důsledku k posílení a to, doufám, čeká i nás. Jedno z těch pozitiv je poznání několika faktů, která po celá léta naše hnutí SPD zdůrazňuje. Neschopnost Evropské unie je jednou z nich a na životě nás neohrožuje jen svým přístupem k pandemii koronaviru, ale jak víme, sebevražedný je i její postoj k pandemii islámského radikalismu v šíření islámu, kolonizaci Evropy protievropskými kulturami. Chápu obavy z koronaviru, ale při této příležitosti - a hned vzápětí zdůvodním, proč o tom mluvím - nelze nevarovat před něčím stejně nebo možná i ze střednědobého hlediska daleko horším, a to je v tuto chvíli hrozící válka mezi dvěma členy NATO, Řeckem a Tureckem. Turecká armáda nasadila k hranici odstřelovače ze speciálních jednotek, kteří ostrou municí útočí na řecké pohraničníky. Jak víme, v Turecku čeká na migraci do Evropy čtyři milióny muslimských migrantů. Řecká armáda k jejich eliminaci nasadila vrtulníky s vyhledávacími systémy. Předminulý týden se dvojice tureckých stíhaček F-16 pokusila takový řecký vrtulník zničit. Řecká armáda na incident reagovala přisunutím několika baterií protiletadlových raket těsně k hranici. Současně Turecko vyslalo 11 útočných ponorek do řeckých pobřežních vod, tedy do Evropské unie.

Když se vrátíme k Evropské unii, tak bych rád zmínil i pana ministra zahraničí, kdy pan Petříček z ČSSD loni 14. října prohlásil, že - cituji: "Na reakci vůči Turecku se musí shodnout unie." - Tak a teď tu máme březen a stále se v té unii nic zásadního nerozhodlo. Proč o tom mluvím v souvislosti s koronavirem? Co nám ukázal koronavir? Že když potřebujeme pomoc, tak nejbližší pomoc je na konci našeho ramene, určitě ne v Bruselu. Čekat na rozhodnutí z Bruselu, ať už je to migrace, islamismus nebo útok Turecka na hranice Schengenu, je slušně řečeno politická hloupost. Ostatně všichni si vzpomeňme, jak ještě před pár dny předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a francouzský prezident Macron kritizovali Českou republiku za to, že jsme zavřeli hranice v souvislosti s nouzovým stavem kolem pandemie koronaviru. Opravdu neuvěřitelná vyjádření. Sami nic neudělají a jenom kritizují.

Desetitisíce občanů, kteří si začaly samy šít roušky, tisíce firem a dobrovolníků, kteří pomáhají lidem ve svém okolí a dokonce i státu, dnes a denně dokazují spolu s našimi zdravotníky, policisty, hasiči a mnoha dalšími, že si nakonec musíme pomoct sami. V médiích jsem zaznamenal také pomoc mnoha desítek vietnamských spoluobčanů, kteří nejen šijí roušky, ale také je ve stovkách kusů zdarma dávají spoluobčanům. Těm všem lidem žijícím v České republice patří dík za pomoc a také za to, že snad pomohou otevřít oči těm, kteří chtějí Evropu po bruselsku centralizovat. Přitom opak je třeba a praxe to ukazuje. Dnes a denně mluvíme o soběstačnosti, kterou jsme bohužel ztratili, a teď to právě vidíme v tomto okamžiku krize. A tu soběstačnost bychom měli v České republice pěstovat na všech úrovních, od rodiny, přes obce, kraje až po národní stát. To je recept na úspěšnou ekonomiku, to je recept na vypořádání se s krizí, to je recept, abychom se stali státem budoucnosti, decentralizace a maximální soběstačnosti, a to hlavně v těch nejstrategičtějších komoditách, jako jsou např. energetika, potraviny a v neposlední řadě také třeba voda, kterou bychom měli kompletně deprivatizovat a vrátit zpět do správy obcím a krajům.

To nejhorší, jak víme, co nás v České republice čeká, není podle všeho bohudík zdravotnický kolaps. Česká republika si zatím se zvládáním pandemie koronaviru vede dobře ve srovnání s ostatními státy a to je velmi dobře, to je opravdu dobře. A já doufám a také si přeji a věřím, že naši občané pandemii přežijí ve zdraví. To horší ovšem bude ekonomický propad. A proto jsme dneska ve Sněmovně. A tomu lze úspěšně čelit ne dalšími dluhy, ale změnami, které naše hospodaření, investice a práci zefektivní.

Jsem rád, že si vláda osvojila i některé naše návrhy na finanční a sociální podporu živnostníkům, zaměstnavatelům, zaměstnancům a dalším postiženým skupinám občanů, ale je to stále málo. Znovu říkám, že sousední Slovensko, slovenská vláda již představila 41 opatření, včetně slevy elektrické energie, úplného odpuštění odvodů atd. Ale vláda stále nepřišla s řešeními, co se týče hypoték, co se týče exekucí, co se týče odvahy odpustit zákonné odvody, a jak jsem říkal - sleva energií apod. A občané na to zoufale čekají a mně píšou opravdu stovky živnostníků a stovky zoufalých občanů, že nemají ani na nájem a že se opravdu dostávají do neřešitelných situací a bohužel ani dnes ty návrhy zákonů ze strany vlády, které tady máme na stole, tyto situace neřeší.

Obrovský problém je také v oblasti cestovního ruchu, který zaměstnává v České republice 250 tisíc lidí, a jsou to zaměstnanci hotelů, jsou to jejich dodavatelé, výrobci suvenýrů, cestovní kanceláře, agentury, jejich zaměstnanci, průvodci, dopravci. Tady v tomto odvětví také stále vláda ještě nenabídla uspokojivé řešení a skutečně tady hrozí obrovské sociální a ekonomické problémy. Proto znovu a znovu, panu premiérovi jsem v tom smyslu psal v pátek, aby připravil nějaká opatření, tak doufám, že v další fázi tyto návrhy přijdou, protože pro občany je každý den teď kritický.

Co se týče bezdomovců, tak musím poděkovat naší poslankyni Lucii Šafránkové, která již minulý týden zkontaktovala pana ministra obrany Metnara, zdali by nějaká prázdná armádní zařízení nebyla možná k dispozici, protože bezdomovci - stěžují si na to i občané, často nás kontaktují - bohužel nemají místo, kde by se mohli v karanténě všichni na jednom místě soustředit, potažmo kde by mohli být ubytováni odděleně, a pohybují se i bez roušek například na ulici. A zaznamenáváme na to mnoho podnětů. Tak my už to řešíme. Jak jsem již říkal, naše poslankyně Šafránková už v tomto smyslu oslovila i příslušné ministry. Tak doufám, že tato situace bude rychle vyřešena v zájmu toho, abychom se s pandemií co nejrychleji vypořádali.

Vláda tady dnes v rámci pomoci občanům, v návrhu na pomoc občanům navrhuje astronomický deficit ve výši 200 miliard korun. Hnutí SPD sociální a ekonomickou pomoc jednoznačně podpoří. Zároveň je ale nejlepší doba na ozdravení státního rozpočtu a tuto nouzovou situaci je nutné využít k seškrtání zbytečných výdajů, jinak se nedoplatíme, protože ten deficit je tak vysoký, že normálně už by stát krachoval. To znamená my ruku v ruce musíme udělat i opatření, co se týče nepotřebných výdajů, abychom je seškrtali. A deficit může být ve skutečnosti mnohem menší. A můžeme také nechat více peněz lidem v peněženkách.

Budu konkrétní. SPD navrhuje škrtnout veškeré veřejné peníze takzvaným politickým neziskovým organizacím. Kde dnes jsou? To jsou ty organizace, co tady propagují migraci, multi-kulti, gender, Evropskou unii a podobně. A jsou placeny z veřejných peněz. To je taky zajímavé, že je vláda dodnes platí, přitom verbálně slyšíme něco jiného, co se týče ústních proklamací. Takže to je potřeba škrtnout. A prezident Zeman tady hovoří dokonce o 11 miliardách korun ročně, takže bychom je ušetřili. Samozřejmě ty neziskové organizace, co se starají o staré lidi, o potřebné, o děti, tak ty samozřejmě zachovejme.

Dále navrhujeme ukončit inkluzi ve školství. To prosadila ČSSD minulé volební období v koalici s hnutím ANO. A znamená to úsporu 6 miliard ročně. Takže to už máme skoro 20 miliard. 6 miliard ročně. Na tu inkluzi si stěžují úplně všichni.

Dále navrhujeme zrušit nákup amerických vrtulníků. To je 14 miliard. Nebo jiné armádní techniky. Nebo jiné nové armádní techniky.

Dále navrhujeme vrátit domů vojáky z Afghánistánu, což je téměř miliarda korun ročně. Francouzi už vojáky vrátili. Proč je tam držíme? Potřebujeme je doma, ty naše vojáky.

Dále navrhujeme ořezat peníze solárním baronům. Ti dostávají teď 40 miliard ročně, a to díky zákonu, který v minulosti ve Sněmovně odhlasovaly ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

Další naše návrhy směřují k přesunutí peněz směrem k pracujícím a slušným občanům, takže to stát nebude stát nic navíc. Ve Sněmovně leží zákony z pera SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Přesuňme ty peníze k těm slušným, řádným, pracujícím lidem, kteří jsou teď v nouzi.

Dále nám tady leží zákon na zrušení plateb autorských poplatků OSA pro provozovny, pro které není hudba výdělkem. Tím bychom nechali více peněz živnostenským a jiným provozovnám, prodejnám, zdravotnickým zařízením a tak dále. A znova bychom jim pomohli jednoduše bez toho, abychom navyšovali státní rozpočet a deficit.

Ve Sněmovně leží také náš návrh zákona na zrušení daně z nabytí nemovitosti, která je 4 %. Pojďme to odsouhlasit, ať ulevíme lidem, kteří teď budou mít krizi.

Na stole máme také návrh SPD na zásadní daňový odpočet z příjmů pro pracující rodiny s dětmi. Ty teď musíme podpořit. Lidé píší, že nemají na nájem, nemají ani na základní potřeby, bojí se své budoucnosti - ti pracující lidé.

Prosazujeme také zlevnění energií, jako to udělali Slováci, a zrušení DPH na exekuce, a taky aby se splácela nejprve jistina a pak teprve přísudky. Chceme také u exekucí zrušit úroky z úroku. Tento zákon z pera SPD již leží rok ve Sněmovně. A zase ulevíme lidem, kteří teď mají problémy splácet exekuce. A zlevníme jim je, protože stát si dává na ty exekuce vysoké DPH. Pojďme to udělat, ať ulevíme okamžitě lidem. Ty návrhy jsou na stole. Je na vládě, aby to uchopila. Musí to rozhodnout vláda. My jsme bohužel opoziční strana.

Ve Sněmovně taky leží náš návrh zákona na zdanění dividend, které vyvádějí nadnárodní korporace z České republiky, protože ony nejsou zdaněné. Je to až 300 miliard ročně. Pojďme to přijmout. Já vím, že Evropská unie s tím nesouhlasí. Ale pojďme o tom mluvit. Pojďme být suverénní. Potřebujeme dostat peníze - Evropská unie, neevropská unie - k našim lidem, k našim potřebným občanům.

A v neposlední řadě leží ve Sněmovně také návrh SPD na zrušení koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu pro všechny seniory, invalidy, rodiče samoživitele a nejchudší občany.

Tím vším necháme lidem více v peněženkách. Všechno jde, když vláda bude chtít. A máme napsaných k okamžité realizaci řadu dalších návrhů. Takže pojďme to v legislativní nouzi přijmout klidně na příští schůzi a lidé hned budou mít víc peněz ve svých kapsách, dokonce aniž by se navyšoval o to víc ještě deficit, s čímž ovšem taky souhlasíme, protože je potřeba nalít potřebným lidem peníze okamžitě a co nejrychleji.

Je tedy pouze na rozhodnutí vlády - hnutí ANO, ČSSD a KSČM - zdali jen jednoduše zadlužíme Českou republiku na další generace, nebo půjdeme tou nejsprávnější cestou, a zároveň uděláme škrty nepotřebných výdajů. Vydělali by na tom všichni slušní a pracující lidé. A teď je ta ideální příležitost ozdravit i veřejné finance a dát na první místo slušné a pracující občany, slušné a pracující lidi včetně seniorů a invalidních důchodců.

Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…