Okamura (SPD): Testování a očkování nesmí být povinné

05.01.2021 18:47

Komentář na facebookovém profilu k očkování proti koronaviru

Okamura (SPD): Testování a očkování nesmí být povinné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Pokud někdo odmítne očkování, nesmí mu být omezena jeho občanská práva a svobody. Ti, kteří očkování chtějí, by měli mít možnost rychlého výběru bezpečné očkovací látky. Testování a očkování nesmí být pro naše občany povinné, ale na bázi dobrovolnosti.

Do České republiky mezi vánočními a novoročními svátky dorazila první zásilka vakcíny na covid-19. Dorazila ve stejné době jako do ostatních členských států EU. Jde však o pouhých několik tisíc dávek. Zatímco v USA, Velké Británii, Rusku, Číně, ale i Maďarsku se již dávno očkuje, tak ČR dosud čekala na rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM v této věci zaspala, chybí dostatek zdravotníků, vakcín, které podléhají schválení z úrovně EU, a také potřebného zdravotnického materiálu (jehly, stříkačky a dezinfekce). Nemusíme vakcíny nakupovat pouze od EU a naši občané, kteří být očkovaní chtějí, by měli být naočkováni rychle.

Anketa

Vadí vám tempo očkování v ČR?

hlasovalo: 13424 lidí

V této souvislosti vyplouvají na povrch podezření z netransparentních nákupů. Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová odmítá zveřejnit smlouvy za jakých podmínek EK nakoupila pro členské státy EU vakcíny. Žádají to na ní němečtí poslanci, jelikož dodávky vakcín do EU váznou, zatímco země mimo EU jako například Izrael či Velká Británie mají vakcín dostatek. Potvrzují se tak podezření z netransparentních nákupů, která již před měsícem zveřejnil europoslanec SPD MUDr. Ivan David.

Aktuálně se 45 % našich občanů odmítá očkovat proti nákaze covid-19. Jedná se o svobodné rozhodnutí občanů, kteří k tomu mají své oprávněné důvody. Toto by vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM měla respektovat. Na druhou stranu 40 % občanů by se očkovat nechalo a stát by jim potom měl očkování zajistit v co nejkratším možném termínu. V současné době se ale teprve připravuje registrace žadatelů o vakcinaci, která se má spustit až od 1. února. Například Izrael, tedy stát velikostně podobný nám (9 milionů obyvatel), ale byl schopen již za 14 dnů naočkovat jeden milion svých občanů a do konce ledna mají v plánu naočkovat další milion. U nás se počítá s proočkováním zatím do konce září.

Testování a očkování nesmí být pro naše občany povinné, ale na bázi dobrovolnosti. Pro SPD je zároveň nepřijatelné, aby si občané, kteří se pro vakcinaci svobodně rozhodnou, nemohli vybrat, jakou očkovací látkou se případně nechají očkovat. Pokud někdo odmítne očkování, nesmí mu být omezena jeho občanská práva a svobody.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …