Okamura (SPD): To je jako v Kocourkově!

10.06.2022 18:09 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k energetické chudobě, hrozící až milionu českých domácností

Okamura (SPD): To je jako v Kocourkově!
Foto: FCB
Popisek: Tomio Okamura

Jak uvedl server tn.cz, podle expertů až milion českých domácností může postihnout energetická chudoba. Odpovědnost nese neschopná a škodlivá vláda Petra Fialy, kvůli které platíme drahou elektřinu a plyn. Přitom by vláda mohla zajistit levnou elektřinu i plyn! U nás se vyrobí levná elektřina a kupujeme ji zpět draze! To je jako v Kocourkově! Stejně tak zbytečně kupujeme předražený plyn, ačkoli bychom ho mohli mít levný!

Pokud nepomůže stát, megawathodina elektřiny může znovu zdražit, a to zhruba dvojnásobně. "Domácnost, která bydlí v bytě, si připlatí oproti roku 2021 zhruba o 12 tisíc korun," vypočítal marketingový ředitel Centropol Energy Jiří Matoušek. Celkem tak lidé v bytech můžou průměrně zaplatit přes 23 tisíc.

"Když se podíváme na domácnost, která bydlí v rodinném domku, která elektřinu používá i pro vytápění, tak bude platit při spotřebě 12 a půl megawatt hodin 95 tisíc. Ten nárůst tam je skoro 60 tisíc korun," doplnil Matoušek.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle odborníků energetická chudoba zasáhne až milion českých domácností. "Situace v české energetice je kritická, nejkritičtější za posledních několik desítek let," uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Přitom ČEZ vyrábí 1 kWh elektřiny z jádra za 25 haléřů, abychom si ji následně kvůli EU kupovali na energetické burze v Lipsku zpět za cca. 11 Kč! ČEZ také aktuálně vykazuje zisk ve výši 60 miliard korun, který by mohl stát formou dividend vyplatit jako kompenzace našim občanům. V České republice máme v současné době absolutně nejvyšší ceny energií ze všech okolních států.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí

Zatímco Slovensko, Rakousko, Německo a Maďarsko nakupují zemní plyn v rámci přímo uzavřených dvoustranných kontraktů s Ruskem v přepočtu za 5 až 7 Kč za jeden metr krychlový, tak ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) nakoupil prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv 228 milionů metrů krychlových plynu do našich poloprázdných zásobníků, navíc vlastněných německými firmami, za neuvěřitelných 37 Kč za jeden metr krychlový, celkem tedy za 8,5 miliardy korun.

Česká republika nemá žádnou přímou smlouvu na odběr zemního plynu od producenta, a jsme proto odkázáni na nákupy této komodity od zprostředkovatelů (německých obchodních firem). Ty přitom plyn pořizují levně od Ruské federace, aby nám ho obratem prodali s minimálně trojnásobným navýšením, až za 25 Kč za jeden metr krychlový (dle aktuálního měnového kurzu). Podle nového ceníku ČEZ, domácnost v bytě, která plynem vaří, topí a ohřívá vodu a ročně spotřebuje 1800 metrů krychlových, bude za kubík platit 49,55 koruny!

Za tento stav nese plnou odpovědnost současná Fialova vláda. Hnutí SPD odmítá, aby z čistě ideologických a obchodně spekulativních důvodů měli předražené ceny za plyn platit naši občané, firmy a domácnosti, kteří se tak dostávají do velkých existenčních problémů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …