Okamura (SPD): Vláda hnutí ANO - Škrtáme, co jsme lidem slíbili

26.02.2019 21:32

Komentář na facebookovém profilu k úsporám, navrženým vládnou hnutí ANO

Okamura (SPD): Vláda hnutí ANO - Škrtáme, co jsme lidem slíbili
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

„Škrtáme, co jsme lidem slíbili“, řekla nejnověji vláda hnutí ANO a ministryně financí Alena Schillerová (ANO) navrhla ušetřit oproti dosavadnímu výhledu rozpočtu na rok 2020 celkem 25,3 miliardy korun. V plné nahotě se tak konečně ukázalo, že sliby Andreje Babiše jsou nereálné. Ministerstvo financí se teď připravuje na snížení růstu hrubého domácího produktu (HDP), a tedy příjmů státu.

Prostě vláda ANO a ČSSD slíbila všechno všem a nyní zjišťuje, že na to nebudou finanční prostředky. Nedávno zavedené slevy na jízdném pro studenty a důchodce jsou tak momentálně nejohroženější položkou. Tyto slevy však přijdou na půl miliardy korun měsíčně, tedy 6 miliard za rok, a to je pro rozpočet málo.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

SPD v této souvislosti zastává názor, že by se zavedené slevy pro důchodce a studenty měnit neměly, jelikož možnosti škrtů jsou podle nás jinde. Jednak na výdajové stránce jsou to neadresné sociální dávky nepřizpůsobivým, platby politickým neziskovkám, nesmyslná inkluze ve školství, neustále rostoucí náklady na statisícový státní aparát a neprůhlednou byrokracii, desítka zahraničních dobrodružství naší armády atd. Další únik v řádu sta miliard korun ročně jsou potom také odvody na dividendách a ziscích nadnárodních korporací působících u nás, které je odvádí do svých mateřských firem v zahraničí, a to bez jakékoliv povinnosti alespoň část ze svých zisků zpětně investovat u nás.

Zde vidíme obrovské rezervy, které mohou systémově plnit příjmy státního rozpočtu a následně umožňovat mnohem větší výdaje státního rozpočtu našim občanům ve formě každoročního razantního zvyšování důchodů, vyšších platů pracujícím občanům, podpory invalidům a dalším potřebným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.