Okamura (SPD): Vládní zákon o referendu popírá demokracii! Je to divadlo

13.07.2015 22:23

Vláda schválila zákon o referendu. Zdálo by se, že v České republice hru na demokracii nahradí skutečná demokracie - tedy vláda, kdy občané o své zemi rozhodují sami, nikoli prostřednictvím vybraných elit.

Okamura (SPD): Vládní zákon o referendu popírá demokracii! Je to divadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Opak je ovšem pravdou - politická elita i teď zahrála dobré divadlo.

Vládní zákon o referendu je v prvé řadě absolutně bezzubý - o těch nejdůležitějších věcech, jako jsou například mezinárodní závazky, občané podle vládního zákona rozhodovat nesmí. Nebudou moci rozhodovat ani o tom, zda budeme nebo nebudeme přijímat povinně imigranty, nebudeme smět rozhodovat, zda setrváme nebo vystoupíme z Evropské unie nebo jiného mezinárodního společenství nebo jestli přijmeme či nepřijmeme euro a vzdáme se svojí historické národní měny.

Pochopitelně už vůbec občané nesmí podle návrhu rozhodovat o svých penězích, které státu odevzdávají nebo nedej pámbu o politicích, kteří je údajně zastupují.

Je zřejmé, že k tématům, která zůstala - třeba barva kravaty autora zákona pana ministra Dienstbiera - se navíc nesežene potřebných 25 procent voličů potřebných pro platnost referenda. Pochopitelně antidemokratické je i toto kvórum a je i nesystémové, protože kvórum neexistuje pro volbu prezidenta, senátora ani poslance, kde lidé volí podle programu, tedy souboru témat. Proč ho tedy najednou vláda zavádí u volby jednoho tématu? Mimořádně vysoký je i počet 250 tisíc podpisů pod petici, což nemá v západních demokraciích obdoby.

Je pro ilustraci - volby našeho senátora a ministra pro lidská práva Dientsbiera v jeho kladenském obvodě se zúčastnilo pouhých 14,82 procenta lidí a volilo ho necelých devět a půl tisíce voličů ze 116 192 oprávněných - tedy asi 8 procent.

Zákon v této vládou navrhované podobě nesnese srovnání se zákony o referendech v zemích, kde přímá demokracie funguje - tam naopak platí, že občan smí nebo dokonce musí rozhodovat o všem zásadním, tedy naopak o daních nebo zásadních mezinárodních smlouvách nebo o imigračních kvótách.

V této vládní podobě zákona o referendu vrcholí neuvěřitelné pokrytectví našich politických elit - k tomu, aby oni mohli rozhodovat, stačí jakýkoli počet hlasů – ale k tomu, aby rozhodoval občan, skutečný majitel této země, je naopak z jejich pohledu na maximum zabránit.

A závěrem dodávám, že můj návrh zákona o referendu po vzoru nejvyspělejších demokratických západních zemí, zamítla vloni ve Sněmovně v únoru vládní většina.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…