Okamura (SPD): Vy jste fakt jak z Marsu

12.07.2022 15:05

Projev na 31. schůzi Poslanecké sněmovny 12. července 2022, k návrhu změny zákona o státní službě.

Okamura (SPD): Vy jste fakt jak z Marsu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou vládní novelu služebního zákona. Já to shrnu, co tady vláda Petra Fialy navrhuje. 

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30978 lidí

Ve vládní koalici Petra Fialy totiž mají jejich spolustraníci takový hlad po korytech, že tady ve Sněmovně vládní poslanci na sílu přes odpor opozice protlačují změnu služebního zákona, takže ministři, místo dosavadních několika odborných náměstků z řad úředníků, si nově budou moci vzít k sobě neomezený počet politických náměstků a odborní náměstci budou zcela zrušeni. Dosud mohl mít ministr pouze dva politické náměstky. Takže teď, když občané nemají peníze a také státní rozpočet je v deficitu, si vládní ministři na každém ministerstvu nově klidně zaměstnají zcela nepotřebných pět, třeba i víc politických trafikantů z řad straníků vládních stran za sto až sto padesát tisíc korun měsíčně.

A vládní straníci již netrpělivě čekají na tato místa, protože je to koalice ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů, takže je obrovský hlad po těch místech. Všechno se občanům zdražuje, vláda neřeší zdražování. Proto ti straníci už na to čekají, na tato místa, aby se prostě tam přisáli už na tyhlety veřejné penězovody. Takže to můžou být dohromady stovky zbytečných vládních politických kamarádů navíc zaměstnaných na ministerstvech. A vše zaplatí občané České republiky ze svých daní. Já myslím, že mnoha občanům musí být z vlády Petra Fialy už šoufl. A já myslím, že je to další důvod k tomu, abyste podali demisi.

Já vám řeknu, jaká je dneska současná situace v České republice, protože vy jste fakt jak z Marsu. Podle 84 % občanů vláda Petra Fialy zcela nedostatečně brání nárůstu chudoby. Navíc 65 % občanů se obává propadu své životní úrovně a chudoby. Osm z deseti lidí již musí kvůli vysokým cenám energií a paliv omezovat své potřeby. Vyplývá to z toho několik dní starého aktuálního průzkumu společnosti STEM.

Takže znovu opakuji, podle 84 % respondentů tohoto průzkumu vláda Petra Fialy z ODS zcela nedostatečně brání nárůstu chudoby. Snahy kabinetu zabránit nárůstu chudoby označuje za dostatečné pouhých 16 % lidí. A vy si tady rozdělujete další politické trafiky pro vaše politické, stranické kamarády a pro vaše tady nohsledy, abyste je ukotvili na ta nejlukrativnější místa ve státní správě. Je to normálně politizace státní správy jak vyšitá a je to úplně nepřijatelné, to co tady předvádíte.

Kdybyste tady nedali tenhleten moment v té novele toho služebního zákona, to znamená, že si tam dáváte tyhlety politické trafikanty namísto náměstků, tak řada těch jiných bodů je tam k diskusi.

Ano, já jsem mimochodem tenkrát po nástupu do Sněmovny v roce 2013 v tom předminulém volebním období, já jsem byl jediný, kdo tady hlasoval proti tomu novému služebnímu zákonu. Hlasovalo pro něj i hnutí ANO i tehdejší všechny strany. Já jsem upozorňoval na to, že má mít, že je dobré, když si ministr může vzít různé spolupracovníky, protože aby za to byl plně odpovědný. A já jsem to tady říkal a byl jsem jediný, kdo hlasoval tenkrát proti. Ale to, jak jste to pojali dneska vy, že je to v podstatě pouze o politických trafikantech na místa náměstků, tak to rozhodně, takto to nikdo, takhle jsem to rozhodně tenkrát nezamýšlel.

Takže vy jste si, sami jste si naběhli tím, že jste si schválili služební zákon, který vám dneska nevyhovuje. Chápu, že se ta ministerstva můžou řídit trošku obtížněji, zvlášť když jsou tam méně schopní ministři, kteří nejsou ani kompetentní. Ale to, co vy tady předvádíte, že vlastně tam dáváte pouze politické náměstky a ještě neomezený počet, tak to je opravdu děsivé, děsivá ukázka arogance moci a toho, jak vysávat veřejné peníze, ale tím nejhorším způsobem.

Navíc jak říkám, ta hrozba chudoby a nutnost omezovat své základní potřeby nejcitelněji dopadá na seniory a na občany nad šedesát let, z nichž 89 % říká z toho průzkumu STEMu, že se již musí značně uskromňovat. Ale vy, vy si tady sami sobě rozdělujete nehorázné politické trafiky. A v květnovém průzkumu u stejné agentury STEM polovina dotazovaných uvedla, že nevychází se současnými příjmy a že pociťuje zhoršení domácích rozpočtů.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Je to ostudná vizitka. Tohleto všechno, co vy tady předvádíte, katastrofálního působení Fialovy vlády a vaší vládní koalice. Která absolutně neřeší tíživou sociální a ekonomickou situaci českých občanů a rodin a za svou prioritu v rámci předsednictví Evropské unie označuje rozdělit si, abyste si sami sobě rozdělili trafiky a ještě finanční pomoc Ukrajině a Ukrajincům místo toho, abyste pomáhali českým občanům se zdražováním.

Vážnost situace má jediné efektivní řešení: odstoupení této neschopné a škodlivé vlády, která je navíc výrazně zatížena kriminálními korupčními skandály hnutí STAN, které prorůstají i do ostatních stran vládní koalice.

Tady bych ještě dodal citát z toho nejnovějšího rozhovoru bývalého ministra kultury za hnutí STAN Bessera, který byl ministrem od roku 2010 a ten v rozhovoru pro web Seznam před dvěma dny řekl, že ten obžalovaný a už vazebně stíhaný Michal Redl, že byl od počátku už od roku 2009 u všeho, co se dělo v hnutí STAN. A je to nejbližší spolupracovník mafiána a zločince Radovana Krejčíře. Takže hnutí STAN je prorostlé s organizovaným zločinem od samého založení, od samého počátku. To znamená Redl -Polčák - Gazdík, o těchto třech lidech tam hovoří váš bývalý ministr, který byl hnedka zkraje ministrem od roku 2010. A já si myslím, že je to opravdu zcela už neudržitelná situace, že vláda Petra Fialy, celá pětikoalice drží u moci stranu, která je součástí organizovaného zločinu a neumím si představit užší způsob spolupráce s organizovaným zločinem, než tady čteme například i z vyjádření vašeho bývalého ministra za hnutí STAN Bessera.

Ale zpátky k tomuto; když to sečtu a podtrhnu, je to opravdu nehorázné, že v situaci, že vy odmítáte řešit zdražování, kdy kvůli vám se miliony lidí v České republice se dostávají do finanční tísně, tak vy si tady úplně bezostyšně a bezskrupulózně chcete sami sobě rozdělovat neomezený počet těch nejlukrativnějších politických trafik. Je mi z toho opravdu špatně a my prostě tohleto nebudeme v SPD podporovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…