Okamura (SPD): Za neúspěch Babiše ve volbách SPD rozhodně nemůže

30.01.2023 16:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k prezidentským volbám.

Okamura (SPD): Za neúspěch Babiše ve volbách SPD rozhodně nemůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Vážení přátelé, začaly kolovat lži a nepodložené spekulace, že prý Okamura způsobil neúspěch Andreje Babiše. Jaká je skutečná pravda? Hnutí SPD jasně veřejně a opakovaně před volbami řeklo i mými ústy, že nepodporujeme kandidáta podporovaného Fialovou vládní koalicí, tedy Petra Pavla.

Dnes byla zveřejněna odborná analýza společnosti PAQ Research a Českého rozhlasu, která jasně ukazuje, koho ve 2.kole volili voliči jednotlivých stran. Andrej Babiš prohrál rozdílem téměř milionu hlasů. Hnutí SPD volilo ve volbách přes 500 tisíc voličů a 330 tisíc z nich volilo ve 2.kole Andreje Babiše. Zhruba 60 tisíc podporovatelů hnutí SPD se ve druhém kole rozhodlo pro Pavla. Přes 100 tisíc voličů SPD nešlo volit vůbec. Důvodem jsou vyjádření Andreje Babiše dva dny před 2.kolem, kdy Andrej Babiš tvrdě zaútočil na SPD, čímž si sám odradil část voličů SPD.

Z výše uvedeného ale jednoznačně vyplývá, že i kdyby Andreje Babiše volili všichni i ti voliči SPD, kteří ho nevolili, tak by to zdaleka nestačilo k jeho volebnímu vítězství, protože mu chybělo celkem téměř milion hlasů. Důvod prohry tedy musí Andrej Babiš hledat u sebe, nikoliv u SPD. Tím hlavním důvodem jeho prohry je jednoznačně fakt, že ho před volbami veřejně odmítli podpořit někteří vrcholní představitelé hnutí ANO v čele s místopředsedou ANO a poslancem Ivo Vondrákem a primátorem Ostravy Macurou, kteří navíc přímo veřejně doporučili volit Petra Pavla. Výsledkem je to, že dokonce 12% původních voličů ANO volilo ve 2.kole Petra Pavla, což také vyplývá z výše uvedené analýzy.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Danuše Nerudová je asi slepá

4:30 Dostálová (ANO): Danuše Nerudová je asi slepá

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k migraci