Okamura (SPD): Zastáváme názor, že současnou situaci lze řešit nástroji standardní legislativy

19.05.2022 17:51

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 19. května 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

Okamura (SPD): Zastáváme názor, že současnou situaci lze řešit nástroji standardní legislativy
Foto: FCB
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

dnes tady stojíme před žádostí vlády Petra Fialy z ODS, která chce opět prodloužit nouzový stav o další měsíc. Tedy až do konce června. Hnutí SPD nesouhlasí se současným vládou vyhlášeným nouzovým stavem a budeme hlasovat proti prodloužení nouzového stavu. A SPD bude jedinou stranou, která tady hlasuje proti prodloužení nouzového stavu, protože vládní pětikoalice navrhuje prodloužení o měsíc do konce června a hnutí ANO navrhuje prodloužení o 14 dnů. Takže se nám to tady pěkně odlišilo. A znovu opakuji, že hnutí SPD bude hlasovat proti prodloužení nouzového stavu a nehlasovali jsme ani pro současný nouzový stav jsme také nehlasovali.

Vláda svoji žádost zdůvodňuje nutností vytvořit další prostor pro řešení situace kolem migrantů z Ukrajiny. V oblastech nařizování ubytování majitelům ubytovacích zařízení a možnostech vládní finanční kompenzace nákladů na migranty krajům. Na to však vláda nouzový stav nepotřebuje. Zastáváme názor, že současnou situaci lze řešit nástroji standardní legislativy. Ubytování lze řešit s poskytovateli třeba dohodou a zvýšené náklady krajům lze provádět například změnami parametrů zákona v rámci rozpočtového určení daní.

Současná vláda navíc již měla rovněž tři měsíce na to, aby problematiku s ubytovacími kapacitami pro migranty řešila a přijala k tomu příslušnou legislativu. Navíc nouzový stav trvá v České republice již téměř nonstop více než dva roky, což nemá nikde v Evropě obdobu, ani v zemích, které se podobně jako my potýkají s migrační vlnou z Ukrajiny. Vláda Petra Fialy chce neustálým prodlužováním nouzového stavu posilovat svou moc na úkor moci zákonodárné i soudní. Hnutí SPD odmítá toto zneužívání institutu nouzového stavu a jak jsem říkal, budeme hlasovat proti prodloužení nouzového stavu.

Premiér Petr Fiala z ODS i ministr vnitra Rakušan z hnutí STAN opakovaně našim občanům veřejně lhali, když říkali, že vládou vyhlášený nouzový stav nebude mít vliv na občany v České republice. Vy nevidíte, co jste způsobili na pražském Hlavním nádraží? Vy nevidíte, co jste způsobili na úřadech práce, kde si již zcela oprávněně na neúnosnou situaci stěžují pracovnice těchto úřadů a chtějí dávat výpovědi? A všichni víme, jak díky nouzovému stavu schvalujete v utajovaném režimu miliardy z veřejných peněz, ostatně to zveřejnila i mainstreamová média. Miliardy, které teď létají do vzduchu, ale neplatí ani pan Rakušan ani pan Fiala, ale všichni občané této země. Takže se našich občanů vámi vyhlášený nouzový stav sakra dotýká.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Mnozí stávající ukrajinští migranti zneužívají naši republiku a vláda Petra Fialy z nás dělá doslova užitečné idioty. Bohužel se v krátké době plně naplňují moje slova v souvislosti s Ukrajinci, za která jsem byl ještě před pár dny tvrdě napadán některými médii a politiky vládních stran. No tvrdě, já si z toho stejně nic samozřejmě nedělám, protože my jsme o své pravdě přesvědčeni a už i hejtmani to začínají veřejně podporovat, začínají veřejně podporovat to, na co jsem veřejně jako první politik upozorňoval a kritizoval jsem neschopnost Fialovy vlády.

Například hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller včera řekl - cituji: "Zaznamenáváme, že už přicházejí lidé, kteří nejsou úplně zasaženi válkou a na svém území mohou žít a nejsou ohroženi na životě." - Na svém území na Ukrajině. A dále řekl toto - cituji: "Tak jak komunikujeme s ostatními hejtmany, tak nám to připadá jako sociální turistika, kdy Ukrajinci zjistili, že náš systém je hodně štědrý na pomoc." - No systém, který nastavila vláda Petra Fialy a ministr vnitra Vít Rakušan za naše peníze. Pokračuji v té citaci: "Jsou případy, kdy se tu uprchlíci zaregistrují, vezmou si finanční pomoc a zmizí dál do Evropy nebo se dokonce vracejí zpátky na Ukrajinu." - Uvedl hejtman, že dochází ze strany běženců k využívání systému. No, řekl bych - ke zneužívání systému, ke zneužívání špatně nastaveného systému vládou Petra Fialy. Ohledně nepřizpůsobivých ukrajinských migrantů, které do České republiky přivedla vláda Petra Fialy, včera v televizi CNN Prima dále hejtman Schiller řekl - cituji: "Zjistili jsme, že jde o lidi, kteří neumějí číst, psát, dokonce ani použít obyčejný záchod a zapnout rychlovarnou konvici. Očividně nikdy nepracovali a pracovat nebudou. Takoví lidé potřebují tak velkou péči, že na každého takového uprchlíka bychom potřebovali jednoho pracovníka, jednoho českého pracovníka, který se o ně bude starat, a na to skutečně takovou kapacitu nemáme." - Konec citátu hejtmana.

Takže, pane ministře Víte Rakušane, to je skutečný stav. Takže nás tady balamutit nemusíte, chtělo by se mi říct obelhávat, ale dobře, budu používat obalenější, zaobalenější výrazy, ale taková je realita, tak nám to tady nemalujte na růžovo, my tomu opravdu věřit rozhodně nebudeme, protože my víme, jaké jsou skutečnosti v praxi. Takže z nás tady opravdu nemusíte dělat hlupáky, když my tady všichni víme, jak to je v skutečnosti. Prostě krátce řečeno - nekompetentní vláda Petra Fialy včetně zcela neschopného ministra vnitra Víta Rakušana za hnutí STAN nás všechny přichází doslova pěkně draho. A to doslova. Přivedli naši republiku do zmatku a do chaosu. A ani po několika měsících nejsou schopni předložit strategii dopadů migrační vlny na české občany.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

A tady na chvilku odbočím. V uplynulých dnech jsme se dozvěděli, že vláda Petra Fialy z ODS definitivně vzdala boj s růstem cen. Ekonomický poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček veřejně jménem Fialovy vlády napsal - cituji: "Boj s inflací jsme prohráli. Nyní již pro naši vládu neexistuje myslitelný způsob, který by prudký růst cen dokázal rychle zastavit." - Konec citátu. A já na tohleto vládě říkám jediné možné, co na to lze říct - podejte okamžitě demisi. Za této situace by měl zakročit i prezident Zeman, protože to, že tahle vláda diletantů, kteří za půl roku zničí celou naši republiku a milióny občanů uvrhnou do chudoby, taková vláda přece musí jít okamžitě pryč. Bezradný premiér, který po pár měsících vzdává boj za svoji zemi a hodí občany přes palubu, musí ihned skončit. Prostě jen škodíte naší republice a našim občanům a nepomáháte jim. A taková vláda, která nechce pomoci lidem se zdražováním - a když hlavní oficiální ekonomický poradce premiéra řekne, že jste boj s inflací prohráli a že už nevíte, jak to řešit - tak taková vláda je přece našim občanům úplně k ničemu.

Ale pojďme se vrátit k debatě o nouzovém stavu. Všichni bychom měli znát zákon, který definuje, kdy se smí nouzový stav vyhlásit. Vláda může vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty a nebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Takže chce vláda otevřeně přiznat, že migrační vlna je živelná pohroma? Protože tento důvod je skutečně k zamyšlení. Ten důvod, kvůli kterému to chcete vyhlásit, je k zamyšlení, protože ty důvody jsou jasně definovány. Podpora skutečných obětí války, pomoc lidem prokazatelně na útěku před bombardováním je správná a potřebná. To, co ovšem dělá vláda Petra Fialy, není pomoc jen uprchlíkům před válkou. To, co vláda dělá, je v rámci nouzového stavu lákání i ekonomických migrantů do naší republiky a zneužívání peněz našich daňových poplatníků. Moje slova potvrzují i oficiální ukrajinští představitelé. Velkou část migrantů totiž odsuzují i sami Ukrajinci. Poradce prezidenta Zelenského Sergej Leščenko řekl - cituji: "Z těch čtyř miliónů, kteří odešli, byl jen asi milión v nějakém skutečném ohrožení. Někteří odešli, protože zpanikařili. Někteří odešli, protože hledali záminku k odchodu. A jen někteří odešli proto, že byli skutečně ohroženi." - Konec citátu poradce prezidenta Zelenského Sergeje Leščenka. A česká vláda, vláda Petra Fialy, je jak - no chtěl jsem říct z Marsu, ale jestli je to urážka nově podle vlády, tak vlastně nevím, co už mám říct. (S úsměvem.) Mně poměrně Mars připadá jako zajímavá planeta.

Ale pojďme dál. Podle světových médií byl uplynulou neděli poprvé den, kdy se více Ukrajinců na Ukrajinu vrací, než odchází. Ukrajinské matky s dětmi to v rozhovorech pro světové televizní štáby zdůvodňují tím, že je v jejich lokalitách, odkud na Ukrajině pochází, bezpečno. Já sám jsem to viděl ve světových zprávách na vlastní oči v neděli večer. A byly tam rozhovory s ukrajinskými maminkami přímo na polsko-ukrajinské hranici, které se ve velkém vrací zpátky na Ukrajinu, a ptaly se jich ty televizní štáby - proč se vracíte. Odpovídaly na kameru - protože je tam bezpečno v těch místech, kde my žijeme, bydlíme. Normálně tam funguje život.

Takže podle mého názoru by měla začít Fialova vláda již ukončovat Ukrajincům z bezpečných oblastí povolení k pobytu v České republice a vracet je nazpátek domů, aby budovali svoji zemi. Stejně jako tyto ukrajinské matky s dětmi, které se již vrací na Ukrajinu, ony se samy od sebe tam vrací. A i my všichni víme, že na drtivé většině území 45miliónové Ukrajiny, která má rozlohu 600 tisíc kilometrů čtverečních, tedy skoro devětkrát více než naše republika, válka nebyla a není. Vláda Petra Fialy a ministra vnitra Víta Rakušana vůbec s těmito fakty nepracuje. Vy jenom říkáte - přijměme všechny neomezeně a integrujme. Ale já říkám, že to způsobí a už to způsobuje velké sociální pnutí v České republice tahleta vaše nezvládnutá politika, tenhleten nezvládnutý systém.

V tomto smyslu Fialova vláda dokonce představila vládní strategii ohledně nových statisíců ukrajinských migrantů v České republice. Cituji: Budeme muset smazat rozdíl mezi příchozími a našimi občany. Zanedlouho se z uprchlíků stanou také čeští občané. Uvedl v televizi Prima poslanec vládní TOP 09 Ondřej Kolář. Hovořil o vládní strategii. Takže noví voliči Fialovy vládní koalice, které klesá důvěra našich občanů? Vládní koalice, kde tři z pěti koaličních stran jsou na nebo pod hranicí volitelnosti pod pěti procenty? Já se ani nedivím, že o tom hovoří poslanec TOP 09, kteří měli v posledním průzkumu tři procenta. Katastrofálně poklesli. Ale to se může stát každému z nás. Ale mluvím o tom, jak o tom hovoří teď.

A jak to bude tedy vypadat pro naše občany s dostupností zdravotní péče, v přetíženém školství a situací na pracovním trhu? Kvůli přílivu migrantů se také strmě zdražilo nájemní bydlení například v Praze, takže mnozí naši občané si nemohou dovolit ani pronájem bytu. A kdy si Fialova vláda konečně udělá čas na pomoc českým občanům se zdražováním energií, potravin, bydlení a pohonných hmot? Asi nikdy. Protože tady ekonomický poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček to přece už veřejně napsal. Já jsem to sám viděl, jak to napsal. A bylo to i v médiích. Jménem vaší vlády řekl: Boj s inflací jsme prohráli. Nyní již pro naši vládu neexistuje myslitelný způsob, který by prudký růst cen dokázal rychle zastavit. Takže vy jste zlomili hůl už nad vším úplně.

Ale znovu říkám, to je na okamžité odstoupení. Protože jestli nemáte řešení, tak to pusťte už někomu jinému. Tohleto občany nemají čas, když jim chodí složenky za všechno možné a musí to platit.

Dále ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 v neděli v televizi Prima jménem Fialovy vlády řekl k vládní strategii ohledně nepřizpůsobivých romských ukrajinských migrantů toto, cituji opět: Musíme Romům najít lokalitu v České republice, kde budou moci vést svůj způsob života, mimo Prahu. Hledáme cestu, jak jim umožnit, aby se jim žilo tady v České republice co nejlépe a aby zároveň neohrožovali ostatní. Konec citátu vicepremiéra a ministra zdravotnictví za TOP 09 Vlastimila Válka. Takže vláda uznává, že tito migranti ohrožují naše občany, a přesto je chtějí nechat v naší republice? A zase všechny dávky budou platit naši občané? Lidé mimo Prahu navíc volili TOP 09 zcela minimálně. Tak proč jim chtějí ministr Válek a ministr Rakušan za hnutí STAN dělat ze života peklo? Navíc všichni víme, že na Zakarpatské Ukrajině, odkud tito Romové přicházejí, stejně jako na většině území Ukrajiny válka neprobíhá.

To jsou všechno ty otázky, na které je potřeba odpovídat a na které jste tady nikdy neodpověděli. Minulý týden tady byl bod Strategie vlády ohledně migrantů z Ukrajiny. V úterý, když jsem tyto otázky pokládal, tak jste zbaběle odešli ze sálu a přerušili jste schůzi. Když to přišlo na přetřes minulý týden jiný den, tuším, že to byl pátek, tak jste tomu zase vyhradili tak krátký čas a ještě se na faktické poznámky nahlásili vládní poslanci, aby se opoziční poslanci té debaty nemohli zúčastnit. Takže další podraz ze strany vlády.

A ministr vnitra Vít Rakušan, když tady představoval tu vaši strategii, ve které není ani slovo na těch 34 stranách o dopadech na české občany, tak neřekl o českých občanech ani slovo. No tak vám se přezdívá "ukrajinská vláda". A já se tomu ani nedivím. Vy nejste vláda česká. Vy jste jenom na papíře česká vláda, ale vůbec zájmy českých občanů pochopitelně nehájíte. Pochopitelně říkám, protože vás znám. Pro vás je Brusel a Washington na prvním místě. A my za nás říkáme, že hnutí SPD není ani proruské, ani pročínské, ani proamerické, ani probruselské. Pro nás je Česká republika na prvním místě.

A naši občané se oprávněně ptají, kde budou ty konkrétní lokace pro umístění nepřizpůsobivých romských a ukrajinských uprchlíků? Kdy konečně ministr vnitra Rakušan přestane zatajovat, do jakých konkrétních měst a obcí umístí velké skupiny až 1 500 romských migrantů, které tady chce Fialova v uvozovkách ukrajinská vláda nechat? Občané z celé republiky nám zděšeně píšou, jelikož nechtějí mít v blízkosti žádné nepřizpůsobivé migranty a žádné nepřizpůsobivé lidi hlavně nechtějí mít v blízkosti. Za hnutí SPD říkám, že tady žádné další nepřizpůsobivé lidi nechceme. Připomínám, že vládní koalice naposledy před 14 dny zamítla zákon SPD, už jsou to tři týdny, zamítla zákon SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, protože vláda Petra Fialy prostě nepřizpůsobivé podporuje.

A vláda dokonce mluví o integraci. Premiér Fiala říká, že počítá s tím, že tady většina migrantů zůstane. To jsme všichni slyšeli v médiích. No to je přece úplně otřesná strategie! Já říkám, že by se integrovat neměli, protože bychom měli počítat s tím, že se vrátí domů. Na většině území Ukrajiny válka neprobíhá, čile se obchoduje, jezdí tam na návštěvu světoví politici a i maminky s dětmi se masově samy od sebe vracejí zpátky na Ukrajinu, jak jsem říkal. Podle mého názoru lze také zajistit pro mnoho uprchlíků bezpečné ubytování přímo na Ukrajině, třeba pod patronací OSN. A nemluvím o nějakém stanovém městečku. Lze přece vybrat celá bezpečná města. Vždyť samy ukrajinské maminky s dětmi se tam už vracejí.

SPD jasně říká, že je potřeba pomáhat přiměřeně. Pomáhat ano, ale přiměřeně a pouze na nezbytně nutnou dobu a jen skutečným válečným uprchlíkům, ne ekonomickým migrantům a boháčům v mercedesech a audi za miliony. A po ukončení tohoto konfliktu, ať se vrátí zpátky budovat svoji zemi.

Ale zpátky k nouzovému stavu, který vyhlásila vláda Petra Fialy a chce ho prodloužit až do konce června. Nouzový stav se může vyhlásit jen s uvedením důvodů na dobu určitou a pro určité území. Současně s vyhlášením nouzového stavu musí vláda vymezit, která práva stanovená ve zvláštním zákoně a v jakém rozsahu se v souladu s Listinou základních práv a svobod omezují a které povinnosti a v jakém rozsahu se ukládají. Jinými slovy, pokud není žádný velký problém ve Zlíně, v Chebu, nebo v Bruntálu, tak je protizákonné, aby nouzový stav platil i tam, a naopak je třeba, aby vláda v takovém případě definovala, kde je ta nouze, kde je ta krize, a vyhlásí stav nouze pro to ono konkrétní místo s odůvodnění, proč a jaká omezení jsou tam nezbytně nutná. Každý občan, když se podívá kolem sebe, vám vzápětí jasně řekne, že nouzový stav není potřeba nikde.

Nekompetentní Fialova vláda už dnes vidí průšvih, který sama sobě a svým občanům vyrobila. A je zjevné, že nemá odvahu říct, že to prostě zpackali. Tak jako tak je nutné pořád opakovat, že veškerou odpovědnost za veškeré problémy našich občanů v České republice v souvislosti se zdražováním a s ukrajinskými migranty a se zhoršováním dostupnosti zdravotní péče pro naše občany nese koaliční vláda Petra Fialy, tedy vláda ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů. Nesete plnou odpovědnost vůči všem občanům naší republiky. A my to budeme každý den připomínat.

Ve skutečném stavu nouze se totiž kvůli premiérovi Fialovi a vládě Petra Fialy ocitá čím dál větší část občanů České republiky. Pod hranicí chudoby je aktuálně už 16 % domácností. Loni v prosinci, tedy před nástupem Fialovy vlády to bylo pouze 9 %. I tak je to dost. Více než 30 % domácností je ve velkých finančních problémech. A za vaší vlády stoupl o 40 % počet nových exekucí. Nouzový stav, ve kterém si budete vládnout a utrácet bez kontroly, nouzi našich občanů nesníží, bohužel ji jen a jen prohloubí.

Takže to je přesně to nastavení pomyslného zrcadla. Zatímco SPD říká, že ve stavu nouze do stavu nouze se dostávají miliony českých občanů a do finančních problémů kvůli zdražování, tak vy vůbec nouzový stav českých občanů a českých rodin nevidíte a pořád tady dokola říkáte, že musí být nouzový stav pro ukrajinské migranty. To je prostě šílené. A vysvětluji vám to tady už půl roku té vaší vládě a je to, jako když hrách na zeď hází.

Já to nechápu. Zase bych chtěl říct natvrdlý, ale neřeknu to, protože natvrdlý - prý to není slušné slovo. Já si myslím, že je. Dobře, nepoužiji to. No, podívejme se, co způsobila politika premiéra Fialy a ministra vnitra Víta Rakušana a potažmo v tomto případě je přímo odpovědný také předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, jakou frustraci jste způsobili na úřadu práce.

Pracovníci úřadu práce - čeští pracovníci pochopitelně - říkají úplně už otevřeně a pravdivě, cituji, vyplácíme na dávkách víc než bereme na přepážce. Takže vy dáváte ukrajinským migrantům více peněz, než mají vůbec plat pracovnice úřadu práce. To je prostě úplně nehorázné, co vy tady předvádíte. A úřednice z úřadu práce mluví o nahromaděné frustraci, kterou se svými kolegyněmi zažívají a která rozhodně s koncem stávkové pohotovosti nezmizela.

Pracovnice varují - a my plně stojíme jako SPD za pracovníky úřadu práce a za všemi pracujícími a slušnými občany - že pokud se situace nezmění, bude docházet k masivnímu propouštění. Říkají, že v dnešní době, kdy máme takovou inflaci - a vláda s tím nic nedělá a nechce dělat, s tím zdražováním - tak stejně hrozí, že značná část lidí odejde. Ale vláda prostě valí jenom pomoc Ukrajincům, pořád dokola a na české občany úplně kašlete. A říkají tady, jedna kolegyně už dala výpověď, už to neunesla.

Mimochodem, abych dokreslil situaci na úřadech práce, ale to je jenom malý kamínek v mozaice, protože ta situace je kvůli této vládě na mnoha jiných místech také stejná, že po téměř 10 letech pobírá tady paní Lenka, pracující, na úřadu práce v Ústeckém kraji, plat cca 27 tisíc hrubého měsíčně. A ta situace je tam teď kvůli vaší vládě, kvůli té špatné strategii, kvůli těm chybám, co děláte, kdy jste udělali z České republiky nejlepší bankomat na světě, jak už jsem tady citoval i hejtmany - a všimněte si, že já veškeré své vyjádření mám podložené citáty, protože já vím, že jste ale v koalici hluší, doufám, že to není urážka, že já vždycky tady ocituji zdroje a pak vždycky se řekne, že Okamura tady něco říká, já vám to tady cituji vždycky pečlivě všechno ozdrojované, takže se z toho vůbec nemůžete vymluvit, z té vaší odpovědnosti.

Takže bych skutečně byl rád, aby ta debata zůstala věcná, a doufám, že pan ministr vnitra odpoví na tyhle citáty hejtmanů, pracovníků úřadů práce, ale hlavně konečně, pane ministře, odpovězte na to, zdali se zhorší úroveň vzdělání pro naše děti ve školách, jak to vidíte s dostupností zdravotní péče, protože už víte, že se začíná čekat, že počet pediatrů není nafukovací, konkrétně řečeno je jich 2 tisíce circa v České republice. Už před 2 měsíci říkali, už jenom na základě toho stavu před 2 měsíci říkala jejich asociace, že by musel každý vzít do databáze v průměru 50 dětí navíc, takže to není samozřejmě technicky vůbec možné, že ano, ošetřit tolik dětí navíc, když je jenom 1 pediatr, ještě jsou vyššího věku, jak víte, vesměs.

Takže na tyto otázky je potřeba, (na) situaci na trhu práce je potřeba také odpovědět, protože mně třeba píše řada občanů, kteří dělají v manuálních profesích - ale jsou to i pracovnice ve službách typu kadeřnice, pedikérky a tak dále - že mají strach o to, že budou vytlačeni ukrajinskými migranty z trhu práce a samozřejmě podseknou se mzdy, ano? Ta situace na trhu práce, to jsem od vás neslyšel ani slovo ještě ohledně tohoto. A nemluvte, prosím, o situaci na trhu práce z hlediska ukrajinských migrantů, já se ptám na obavy českých občanů, ano? Nás se lidé ptají na české občany, že když přibude počet dětí, samozřejmě obrovsky přibývá počet dětí ve školách a učitel je jenom 1 a ony neumí česky, tak logicky rodiče mají obavy a oprávněné obavy, že se zhorší výuka, teď od září samozřejmě mají obavy hlavně, jak to bude.

No a zpátky na úřad práce. Takže poslední měsíce tady říkají úřednice úřadu práce, že musí chodit vypomáhat s těmi humanitárními dávkami, které vy jste tak neadekvátně nasadili. Tady se dává dávka na dospělého 5 tisíc a i opakovaně dává česká vláda, v Polsku je to v přepočtu 1 700 a jenom jednorázově pro dospělého. Slováci, Maďaři to mají taky cca v této výši. Proto říkám, že vy tady cíleně lákáte migranty sem a pak se vám to vymklo pochopitelně z rukou, protože jste to špatně vyhodnotili, tu situaci.

No a ta pracovnice úřadu práce říká a není sama, že teď, jak jim tam ministr Jurečka a pan ministr Rakušan a premiér Fiala udělali tenhle systém, jak z nás udělali ten nejlepší bankomat, jak už potvrzuji i hejtmani - a mimochodem, potvrdil to i mluvčí brněnského magistrátu, teď nemám tady to jméno, ale taky jsem to už zveřejnil, bylo to v mainstreamu, říká, že i podle poznatků brněnského magistrátu, že si vyberou dávku a pak odchází i do zahraničí, říká. Takže bankomat zdarma a šupky buď zpátky na Ukrajinu, anebo někam dál, ale i zpátky na Ukrajinu, ano? Takže to je prostě systém úplně neuvěřitelný.

A teď k těm pracovníkům úředníků práce. Oni třeba chodí ráno do práce v 7.15 - abyste věděl, pane ministře - a domů se vrací až v půl 9 večer. A nemají proplácené přesčasy v pracovní dny, ano? A právě proto je ten problém, že samozřejmě - a už tady říká úřednice s rodinou - přijdu, sednu si a usnu. Protože přesčasy, pokud nejsou o víkendu, tak nejsou prý vůbec ani proplácené. A poslední měsíce už počítají přesčasy v desítkách hodin na osobu, měsíčně samozřejmě. To je ta situace, kterou vy tady máte. A vzbuzuje to samozřejmě pnutí ve společnosti a oprávněné.

Já bych ještě úplně na závěr chtěl tady připomenout, že vláda bohužel ani po 3 měsících - chápu, když to bylo zkraje, ale teď už to samozřejmě nikdo nechápe, že jste to zanedbali - nevyvrátila oprávněné obavy českých občanů z dopadů uprchlické vlny na sociální jistoty, zdravotnictví a školství. Oprávněné obavy našich občanů. Takže by bylo skutečně dobré, protože dodnes ministři Fialovy vlády absolutně neodpověděli na tyto otázky hnutí SPD, které máme od občanů, je to výběr otázek od občanů, protože jak už jsem tady říkal, mně píše v průměru 3 až 5 tisíc lidí denně, píšou mi občané, denně, denní průměr je 3 až 5 tisíc lidí, takže mi s tím musí pochopitelně pomáhat několik spolupracovnic, abychom dokázali v rámci našich možností těm občanům odpovědět a reagovat.

Takže ten průřez je poměrně značný, to znamená - dobře, můžou se některé osoby opakovat, ale 3 až 5 tisíc krát 30 dnů, no, tak to se pohybujeme kolem 100 tisíc a více dotazů a otázek měsíčně a reakcí. Takže to je opravdu velké, velké množství. Ano, můžete si říkat stokrát, jsou to možná do značné míry naši voliči, ale jsou to občané. Jsou to občané a před ústavou jsme si pochopitelně všichni rovni, byť vy si to, jak víme, úplně nemyslíte. Je potřeba vyvrátit, je potřeba, aby tady pan ministr vnitra, nejlépe pan premiér, ale ten už zase mezitím odešel, aby... (Hlas mimo mikrofon.) pan premiér, ano, aby na tyto otázky odpověděl. A jsou 2 otázky ohledně těch dopadů na kvalitu a dostupnost našeho zdravotnictví a školství, na zhoršení situace na trhu práce, bezpečnost či na strmý růst cen nájmů a nákladů na bydlení pro naše občany. Všechno jsou to důsledky té migrační vlny z Ukrajiny, toho nezvládnutého systému ze strany vlády.

Vládní přístup k řešení uprchlické vlny je taky nadále nesystematický, nahodilý a prostě způsobuje mnohá rizika pro naše občany. Takže úplně na závěr ještě jednou zopakuji, že z výše uvedených důvodů poslanecký klub SPD bude hlasovat proti prodloužení nouzového stavu.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

6:16 Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině.