Okamura (SPD): Zestátnění exekutorů, současný stav je neúnosný

08.11.2022 17:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k exekucím.

Okamura (SPD): Zestátnění exekutorů, současný stav je neúnosný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Bojujeme proti lichvě. Naším cílem je eliminace dluhových pastí. Prosazujeme zestátnění exekutorů, jelikož současný stav je neúnosný. Zároveň prosazujeme, aby stejně jako soudy, i soudní exekutoři podléhali zásadě tzv. teritoriality, tedy aby dlužníkovi exekutora přiděloval soud podle místa jeho bydliště. Dojde tím k výraznému snížení vymáhané částky o případné cestovné a další výdaje, zvýšení šance dluh vymoci a tím i uspokojit věřitele a v konečném důsledku úspoře státu na sociálních dávkách, které by případně musel člověku v dluhové pasti vyplatit.

Podpoříme s tím související princip přidělování exekucí náhodným elektronickým výběrem podle krajské příslušnosti, který předchází korupci a nekalým dohodám mezi exekutory a věřiteli.

Navrhujeme zásadu, podle které jsou všechny exekuce jednoho dlužníka přidělovány stejnému exekutorovi.

Všechny tyto principy výrazně sníží náklady na exekuce, zvýší jejich vymahatelnost a zrychlí celé řízení. Dojde tím také k potlačení korupčního prostředí a klientelismu. Naším cílem je ochrana dlužníků, vyšší vymahatelnost práva pro věřitele a eliminace dluhových pastí.

Prosazujeme zastropování roční procentní sazby nákladů (RPSN) u půjček, zrušení placení úroků z úroků a úroků z prodlení a navrhujeme přednostní placení jistiny dluhu.

Navrhneme bezplatnou právní pomoc lidem, kteří se dostanou do dluhové pasti a do problémů s exekucemi prostřednictvím odborníků na úřadech (odborech) sociální péče. Chceme větší informovanost veřejnosti o rizicích spojených s půjčkami a o nutnosti zodpovědného přístupu k závazkům.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině