Okamura: Utrpení psů a koček v rukou ziskuchtivých jedinců nezná konce

09.06.2015 5:28

Podporuji tvrdý a konkrétní boj proti množírnám a týrání zvířat.

Okamura: Utrpení psů a koček v rukou ziskuchtivých jedinců nezná konce
Foto: SPD
Popisek: Tomio Okamura. předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie

Proti množírnám je dnes snad již téměř každý slušný člověk v této zemi. Přesto tady dodnes jsou a utrpení psů a koček v rukou ziskuchtivých jedinců nezná konce.

V našem hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) se řešení této problematiky aktivně věnuje kolega poslanec Radim Fiala a společně jsme představili v Poslanecké sněmovně návrh novely zákona, kdy by mělo množírnám a týrání psů zabránit plošné povinné čipování a dvoustupňový centrální registr, který zahrne veškeré dosavadní registry a zároveň dojde k transpozici unijního práva. Problémem totiž je, že současné dílčí registry nejsou vzájemně propojeny a jejich účinnost a efektivita je tak poměrně nízká. Navíc, například množírny nemají povinnost psy registrovat, takže odpovědné orgány nemají přehled a nemohou tak týrání účinně bránit.

Předkládaný návrh konceptu předpokládá a využívá stávajících databází měst a obcí při výběru místních poplatků a navrhuje uvedené databáze vzájemně propojit univerzálním identifikátorem – čipem psa. Spoluautorem předlohy je také nezisková organizace ANIMAL EYE z.s. a Českomoravská kynologická unie. Návrh zákona budeme mít hotový přibližně do měsíce, a pakliže ho podpoří i ministerstvo zemědělství, mohl by být do konce roku ve Sněmovně ke hlasování. Uděláme pro to maximum.

Navrženou strukturu by utvořily dvě úrovně – centrální registr psů, provozovaný státním orgánem, který by obsahoval číslo čipu včetně několika údajů týkajících se konkrétního psa, a odkaz na obec či město, kde by podle čísla čipu bylo možné dohledat údaje o jeho majiteli. Tyto evidence by tak obsahovaly identifikaci konkrétního psa a jeho majitele v rozsahu, v jakém jsou evidovány již dnes. Takže by tady nebyla de facto žádná změna.

Předkládané řešení je jednoduché a efektivní a oproti předchozím návrhům přináší minimální náklady. Cílem návrhu je identifikovat konkrétního psa a jeho majitele, což by mělo nejenom usnadnit provádění kontrol kompetentních orgánů v boji proti množírnám a týrání psů, ale také vést k úsporám nákladů obcí při nálezu psů.

Při zohlednění úspor spojených s identifikací psů je tak zřejmé, že přínosy značně převýší náklady. „V důsledku prosazení našeho návrhu prohraje pouze jedna strana: lidé, kteří týrají zvířata a lidé, kteří si z bezcitného zacházení se psy a kočkami udělali tvrdý business.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…