Okamura: Zákon o obecném referendu, po dlouhých dvaceti letech, naplní ducha i dikci Ústavy

14.01.2014 15:58

K projednání do sněmovny jsme odevzdali návrh ústavního zákona o obecném referendu.

Okamura: Zákon o obecném referendu, po dlouhých dvaceti letech, naplní ducha i dikci Ústavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Dámy a pánové,

přicházíme dnes se zcela zásadní informací, respektive změnou, která je klíčová pro celou republiku, naše voliče i pro nás. K projednání do Sněmovny jsme odevzdali návrh ústavního zákona o obecném referendu. Text zákona zde máme k dispozici jak v tištěné podobě, tak i elektronicky. Tento zákon, po dlouhých dvaceti letech, naplní ducha i dikci naší Ústavy, která od počátku zákon o referendu vyžadovala a vyžaduje.

Samozřejmě to zásadní je také konkrétní podoba referenda. Nejde totiž o to, aby se formálně ústavní vlk nažral, a občané byli tak jako dodnes fakticky bez občanského práva vládnou ve své zemi.

Náš návrh zcela jasně říká, že občané mají právo hlasovat o čemkoli, s jediným omezením a to, že otázku v referendu má právo přezkoumat Ústavní soud a v případě, že by otázka v referendu odporovala Ústavním principům, má pravomoc je zrušit. Nikdo se proto nemusí obávat, že bychom si tu zrušili jakákoli lidská práva nebo základní ústavní demokratické principy.

Návrh zákona jsme poslali zástupcům ostatních parlamentních stran a touto cestou je prosíme o podporu. Postoj stran budoucí vládní koalice k našemu návrhu zákona o referendu je pro nás samozřejmě zcela zásadní pro naše hlasování o důvěře vládě. Našim voličům jsme slíbili v podstatě jedinou zásadní věc - budeme prosazovat funkční zákon o referendu bez omezení a podpoříme takovou vládní koalici, která nám takový zákon pomůže schválit ve sněmovně i v Senátu. Toto je také odpověď na otázku, zda podpoříme vládu či nikoliv. Pokud se strany vládní koalice přihlásí alespoň předběžně k příjetí zákona o referendu, které bude skutečně funkční a nebude okleštěno formálně tak, aby byl zákon bezzubý, pak budeme na poslaneckém klubu jednat o podpoře, přes určité výhrady, které k vládě máme. V tuto chvíli dovolte, abychom si výhrady nechali pro sebe - chceme být pozitivní a konstruktivní a nad naše zájmy stavíme zájem občanů.

Další zákon, který máme zpracovaný v paragrafovaném znění, je absolutní zákaz výherních hracích automatů a loterijních terminálů. Je nám zcela jasné, že stát a obce má výdělek z těchto her, ale není doufám třeba ani diskutovat o tom, že výnosy ani na vteřinku nepřeváží celospolečenské náklady. Je třeba také zcela jasně říct, že nepomůže nějaká selekce a výjimky.

Pokud tento typ hazardu jedna obec zakáže a druhá povolí, tak se hráči sice přesunou do druhé obce, ovšem výsledkem je, že zisky má obec s hazardem, ale společenské náklady nese celý stát a samozřejmě i obec či městská část, kde je hazard zakázaný. Pro připomenutí, k těmto nákladům a zcela jasně prokazatelným je kriminalita, rozpad rodin, sebevraždy, skutečné děsivé tragédie rodinné i firemní a z toho vyplývající zatížení celé společnosti včetně přímo nezúčastněných. Herní závislost je regulérní lékařsky klasifikovaná závislost. A je absolutně nepřijatelné, aby stát, obce nebo soukromník parazitoval na lidské nemoci.

Samozřejmě neplatí argument, že zákaz nepomůže. Ano, proti pedofilním deviacím nebo kleptomanii také zákon nepomůže, ale nikdy to doufám nebude argument proto, abychom deviantní vraždy nebo krádeže legalizovaly a nedej bůh, abychom z nich profitovali.

Pokud jde o další náš návrh který se týká zestátnění exekutorů, který jsme představili minulý týden, máme v tuto chvíli jedinou zásadní informaci a to, že bychom rádi iniciovali konferenci za účasti zástupců exekutorů, poslanců a odborníků z oblasti práva a sociální problematiky, na které bychom chtěli diskutovat pro a proti zestátnění exekuční činnosti, které navrhujeme. V této fázi tu máme k diskuzi i variantní návrh, aby soudem určené pohledávky řešily například finanční úřady. Tady mimochodem je dobré říci, že pokud na pohledávkách umí vydělat soukromá sféra, pak stát by na jejich správě a vymáhání neměl určitě prodělat.

Více vám k tématu řekne náš poslanec Petr Adam, který bude mít tuto problematiku za hnutí Úsvit v gesci.

Poslední věc, kterou aktuálně diskutujeme je služební zákon. K jeho podobám - ať už jde o vládní návrh nebo návrh ČSSD, mají naši odborníci sice výhrady, ale nechceme blokovat ustavení vlády, takže budeme hlasovat pro propuštění do 1.čtení s tím, že naše výhrady vyjádříme v rámci projednávání ve Sněmovně.

Podrobněji se vyjádříme na tiskové konferenci příští týden.

Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit přímé demokracie

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice