Ondráček (KSČM): Daňová Kobra

18.06.2014 10:26

V předchozích dnech jsme byli informováni, že činnost daňové „Kobry“ byla spuštěna k datu 15. června 2014. Policisté, celníci a daňoví specialisté z finanční správy spolupracovali, tipovali kauzy daňových úniků a koordinovali řízení, která byla v souvislosti s nimi vedena, ještě před jejím oficiálním spuštěním.

Ondráček (KSČM): Daňová Kobra
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

Inspirací pro její vznik byl obdobný útvar u našich východních sousedů. Na Slovensku funguje podobný tým již téměř dva roky. Slovenská "daňová kobra" odhalila jen za loňský rok podvody v přepočtu za 2,5 miliardy korun.

V rámci Policie ČR je do činnosti „Kobry“ zapojen Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Personální složení „Kobry“ by se mělo opírat o vyčleněný okruh kriminalistů útvaru, kteří mají dostatečné zkušenosti s daňovou trestnou činností. Tým, ve kterém působí rovněž analytici, metodik v oboru daňové problematiky a specialista na zajišťování výnosů z trestné činnosti, by měl být v budoucnu ještě personálně posílen.

Z tiskové zprávy Ministerstva financí vyplývá, že součástí „Kobry“ by měli být příslušníci celní správy z Útvaru pátrání a analýzy a v neposlední řadě i správce daně a jednotky mobilního dohledu. Finanční správa, jako nezbytný článek „Kobry“, zapojí do společné činnosti pracovníky zabývající se řízením rizik při správě daní. Tito specialisté se budou ve spolupráci s ostatními členy týmu operativně podílet na potlačování úniků na daních. Využijí při tom již dřívějších zkušeností z mnoha kontrolně-exekučních akcí zaměřených na odhalování daňových podvodů na dani z přidané hodnoty.

První půlrok by „Kobru“ měla tvořit skupina 60ti členů a ta by po svém vzniku měla pracovat ve zkušebním režimu a věnovat se vytipovaným kauzám v oblasti tzv. „karuselových podvodů“. Jde o případy, kdy se pomocí bílých koní vytvoří řetězec firem, které si vzájemně přeprodávají zboží, aniž by kdokoliv odvedl DPH.

Je třeba konstatovat, že nevzniká nový útvar s celorepublikovou působností. Jeho zřízení by totiž trvalo nejméně několik měsíců a vyžádalo by si i určitá legislativní opatření ve stávajících zákonech, což by s sebou neslo nemalé finanční náklady s nejasným efektem. Vzniká specializovaný tým s odborníky z několika oblastí, kteří budou aktivně spolupracovat na konkrétní kriminální problematice, a to pod stávajícím celorepublikovým útvarem.

Dobrou zprávou je také proklamace materiálně technického zabezpečení „Kobry“. Bylo by dost trapné, kdyby se specialisté stali bezzubými, jako tomu mnohdy je u příslušníků ÚOKFK, protože technika a materiál, kterým je útvar vybaven, je pro činnost takto specializovaného útvaru absolutně nedostatečná. Možná si toho pan ministr vnitra při osobní návštěvě útvaru nevšiml nebo mu to jen uniklo, ale velmi bych uvítal, kdyby i zbytek útvaru byl technicky a materiálně dovybaven. Stejně lze souhlasit s myšlenkou vzniku centrálního registru bankovních účtů, což policistům práci značně usnadní a také jednoznačně urychlí.

Kdo zná podmínky pro zřizování specializovaný týmů, ví, že mohl vzniknout i bez politické reklamy současné koaliční vlády. Ale budiž. S novým politickým hnutím přichází i nová politická kultura, která se zřejmě nevyhne ani bezpečnostním sborům. Členům týmu „Kobra“ lze popřát úspěšný lov a vyčkat zhodnocení právě spuštěného „zkušebního provozu“.

JUDr. Zdeněk Ondráček, poslanec Parlamentu ČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…