Ondráček (KSČM): Kdo zastaví divácké násilí?

24.03.2014 20:17

Zdeněk Ondráček, poslanec PS PČR za KSČM, k sobotnímu řádění fanoušků na stadionu FC Baník Ostrava.

Ondráček (KSČM): Kdo zastaví divácké násilí?
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

O víkendu se na dvou moravských fotbalových stadionech, v Ostravě a Uherském Hradišti, odehrála nejen sportovní bitva o prvoligové body, ale také bitva mezi „fanoušky“ fotbalových klubů, jejímž výsledkem je zranění 11 zasahujících policistů a škody dosahující statisíce korun.

Tento stále se opakující jev je svým způsobem odrazem doby a společnosti, v níž žijeme. Neúcta k zákonům a společenským normám na straně jedné a na straně druhé legislativa, která údajně dostatečně neumožňuje pořadatelům a policii projevy diváckého násilí účinně postihovat a ani jim předcházet.

Vzpomeňme 39 mrtvých z finále Poháru mistrů mezi Juventusem a Liverpoolem na belgickém Heyselově stadionu v roce 1985. Po této události nastolila britská vláda pro anglické soutěže přísná bezpečnostní opatření, která platí dodnes. Od té doby k podobné události již nedošlo a mají klid.

U nás máme od roku 2010 možnost trestat „diváky“ trestem zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, a to až na 10 let. Ke zlepšení však nedošlo, ba naopak, situace je stále horší a my si jako obvykle stěžujeme na nedostatečnou legislativu.

I o lihovém byznysu se vědělo, ale razantní boj s ním začal až po prvních mrtvých. Čekáme, až budeme mít v ochozech stadiónů nebo mimo ně své mrtvé? To doufám ne!

Já osobně spatřuji největší problém u našich soudů, které pracují zkostnatěle a jen těžko přijímají novou legislativu a ještě hůře ji aplikují.

Sjedná v tomto nápravu nová ministryně spravedlnosti Helena Válková?

Zdeněk Ondráček, poslanec PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.