Ondráček (KSČM): Mám prověrku PT - přísně tajné. Kolik z vás to má?

25.09.2014 14:47

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 9. 2014

Ondráček (KSČM): Mám prověrku PT - přísně tajné. Kolik z vás to má?
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

Dobrý den, kolegyně, kolegové. Děkuji za slovo, pane předsedající. Bylo řečeno mnohé, každý jste si řekl, co bylo potřeba. Čekal jsem na své vystoupení téměř hodinu a zaznělo řada polopravd a nepravd. Pohotovostní pluk Sboru národní bezpečnosti, byla po roce 1989, respektive na jaře 89, přejmenována na Střední policejní škola. Náplní práce příslušníku pohotovostního pluku Sboru národní bezpečnosti nebylo cvičit se na demonstranty. Nebylo vykonávat činnosti, které zde byly popisovány. Náplní prací všech příslušníků Sboru národní bezpečnosti, kteří byli zařazeni do pohotovostních pluků a pohotovostním plukem Sboru národní bezpečnosti prošlo nejméně devadesát, ne-li devadesát pět procent všech příslušníků Sboru národní bezpečnosti, protože to byla nástupní policejní škola pro příslušníky, kteří vykonali náhradní vojenskou službu ve Frýdku Místku a poté rok a půl nebo rok studovali základní právní předpisy pro výkon svého povolání.

Dopravní službu, pořádkovou službu, kriminální činnosti a další. Tato škola zůstala dál i po roce 1989, i po roce 1990 a tato škola funguje dodnes. Obdobná škola byla také v Brně, Střední policejní škola, která také funguje dodnes, kde studovali základní činnosti pro výkon příslušníka Sboru národní bezpečnosti, již ti starší, kteří měli po základní vojenské službě.

Takže není pravdou, že pohotovostní pluk Veřejné bezpečnosti byl součástí jakékoliv formy státní bezpečnosti. Byl to útvar policie, kterým prošli všichni.

Podotýkám téměř všichni příslušníci Sboru národní bezpečnosti, kteří i po roce 1989 zůstali v řadách Sboru národní bezpečnosti a později Policie České republiky. Je mnoho příslušníků, kteří se mnou byli, v uvedených letech, dodnes jsou příslušníky Sboru národní bezpečnosti, pardon Policie České republiky, vykonávají vysoké funkce u Policie nebo ve státní správě. Já nikoho z nich nebudu jmenovat, protože samozřejmě nikomu z nich nechci ubližovat. Já se s těmi kolegy znám a vím, že to jsou profesionálové a jsou to správní chlapi.

Státní bezpečnost byla trochu něco jiného. Dnes již byl zmiňován slovník wikipedie, který za slova fízl uvádí obecně "zhrubě, zhruběle" jako příslušníka tajné policie, tzn. asi příslušníka státní policie, nebo hanlivě, jako osobu, která udává jiné. Zopakuji to. Zhruběle jako příslušníka tajné policie, nebo hanlivě jako osobu, která udává jiné. Nikdy jsem nebyl příslušníkem Státní bezpečnosti, mám lustrační osvědčení. Nikdy jsem nikoho neudal a pokud to někdo bude tvrdit, tak ať mně to dokáže.

Takže mě se pojem fízl při výkladu tohoto pojmu s odkazem na wiki slovník, a tak jak zde bylo zmíněno, dotýká.

Po roce 1989, resp. po roce 1990 jsem zůstal v řadách Sboru národní bezpečnosti a později jsem byl policistou ČR. Na každé z období, kdy jsem sloužil, se nemám za co stydět. Když jsem přísahal po roce u pohotovostního pluku, protože v tu dobu jsme byli tzv. frekventanti a nemohli jsme vykonávat žádnou činnost, až po roce jsme podepisovali přísahu, tak jsem nepřísahal, že budu sloužit Komunistické straně Československa. Když jsem podepisoval novou přísahu Sboru národní bezpečnosti, Policie ČR, tak jsem nepřísahal, že budu sloužit Občanské demokratické straně nebo jiným politickým subjektům. Já, stejně jako ostatní příslušníci bezpečnostních sborů a Armády ČR, jsme přísahali, že budeme sloužit občanům této země. A to zůstalo.

V některých debatách, které byly po tom onom výroku, jsem zaslechl, přečetl si, že tento výrok je potřeba vztahovat na všechny příslušníky, kteří sloužili před rokem 1989. Jsem zvědav, zda, zde se dopustím jednoho jména a zároveň se panu plukovníkovi omlouvám, zda budeme nazývat komunistickým fízlem třeba pana plukovníka Ivana Bílka, ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů, který sloužil před rokem 1989 také, a byl členem Komunistické strany Československa.

Bylo již zmíněno, že na Policejním prezidiu bylo mnoho lidí, kteří měli tento titul. Měli tuto minulosti. Je to pro mě urážlivé, můžete si to převést na sebe. Znovu opakuji, nebyl jsem spolupracovníkem Státní bezpečnosti. Jsem schopen doložit lustrační osvědčení. Mohu klidně nechat hlasovat, kdo z vás tady má prověrku Národního bezpečnostního úřadu. Stupeň utajení PT - přísně tajné? Kolik z vás to má?

Ano, dávám to jako řečnickou otázku. PT prověrku, PT. Já se mohu seznamovat s plány NATO, když na to přijde, a měl jsem k nim přístup, k těmto utajovaným informacím. Tato prověrka na Národním bezpečnostním úřadu mně trvala 15 měsíců. Chcete říct, že byla špatně provedena? Zřejmě ano, protože tady je někdo, kdo může při jakékoli věcné diskusi, kdy má někdo jiný názor, tohoto člověk urážet, a řekne, že na jeho názory nikdy nebude brát zřetel. Tak se ptám teoreticky: Mohu já tady někdy něco říct jako člověk, který sloužil 23 let u Policie ČR, nebo u těchto složek?

Myslím si, že jsem byl dostatečně prověřen. Možná problémem může být to, že jsem zůstal věrný lidu. To, co jsem slíbil, co jsem přísahal. A po svém ukončení služebního poměru jsem se stal členem KSČM. To je asi můj největší problém, protože pokud bych se stal členem některé ze stran jiných, tak bych možná byl váženým straníkem. Bohužel, já takový být nechci a radši budu pracovat na straně občanů ČR a budu se to snažit i zde v Poslanecké sněmovně, ať se to komu líbí, nebo nelíbí.

Zároveň bych podotkl, že v minulosti bylo něco podobného, bylo to tady zmíněno, že jenom proto, že byl někdo nazván opilcem, tak tady probíhaly omluvy.

Myslím si, že výrok o fízlovi je urážlivý, a proto jsem požadoval omluvu.

Zároveň bych vám chtěl říci krátkou věc, že díky mobilizaci určitých lidí dostávám desítky a stovky nechutných mailů, které už mi vyhrožují i fyzickou likvidací.

Mluvil jsem s několika z vás a vím, že třeba dostáváte také podobné maily za svůj postoj k Ukrajině, popř. něčemu jinému. Opravdu to chceme, abychom se takto chovali? Aby tato půda byla, půda Poslanecké sněmovny, aby tato půda byla nazývána čtvrtou cenovou nebo nižší cenovou kategorií hospodského typu? Já myslím, že ne. Je nás tady víc než polovina nových. Viz hnutí ANO jste sem přišli, protože chcete měnit politický styl. Chcete měnit to, co tady bylo za 25 let. Tak to měňte. Měňme to i tím, že změníme svoje chování.

Možná se někdo bude teď divit a řekne si, aha, co to zase vymýšlí. Já bych si jenom dovolil přečíst kousíček z interpelace ze 4. listopadu roku 2010, 16.40 hodin, kdy pan Jiří Paroubek interpeloval ministra financí Miroslava Kalouska ve věci podání jeho návrhu mandátovému a imunitnímu výboru, kterým žádal omluvu od doktora Ratha. Výroky byly sděleny. Miroslav Kalousek tenkrát v odpovědi uvedl, cituji: "Domnívám se, že jistý typ chování, který charakterizoval sněmovnu minulého období, by měl být utnut hned na začátku tohoto volebního období." My už máme skoro rok. Můžeme to utnout? Toto volební období je možná v 1/4. Je na vás, jak se rozmyslíte, zda chcete, abychom zde jednali slušně nebo vysublimujete, protože se vás to netýká.

Já jsem vám chtěl pouze říci, že ne všechny věci, které se zde uvádějí, jsou pravdivé. A dále bych chtěl poděkovat panu poslanci Blažkovi prostřednictvím předsedajícího, že on jediný, on jediný za mnou přišel a dotázal se mě, jak některé věci v roce 1989 byly. Děkuji, pane poslanče, že jste měl jediný zájem se na některé věci zeptat.

Všem vám přeji hezký den a rozhodněte dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. (Potlesk vlevo.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…