Ondráček (KSČM): Priority vlády z pohledu vnitřní bezpečnosti

20.02.2014 15:17

Komentář Zdeňka Ondráčka, poslance PS PČR za KSČM, k prioritám vlády v oblasti vnitřní bezpečnosti.

Ondráček (KSČM): Priority vlády z pohledu vnitřní bezpečnosti
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

V úterý 18. 2. 2014 předstoupila koaliční vláda ČSSD, Hnutí ANO 2011 a KDU-ČSL před Poslaneckou sněmovnu a žádala o vyslovení důvěry. K tomu zpracovala programové prohlášení, v němž se uvádí, čeho chce dosáhnout, a jaké jsou její priority.

Osobně mě zajímaly zejména priority v oblasti vnitřní bezpečnosti. Po prostudování programového prohlášení vlády jsem však zjistil, že otázky vnitřní bezpečnosti nemají u nové vlády žádnou prioritu.

Vláda zmiňuje jen obecnou formulaci, že povede nesmlouvaný boj proti všem formám korupce, závažné hospodářské kriminalitě, lichvě, zneužívání exekucí a neférovým insolvencím. S korupcí vedly boj i předchozí vlády, a jak víme Nečasovo-Kalouskova vláda byla paradoxně nejzkorumpovanější vládou této země.

Chybí konkrétní sdělení, například, že vláda prosadí zavedení zákona o majetkových přiznáních politiků a úředních osob, a v případě neschopnosti prokázání legálnosti nabytí majetku jeho zabavení, propadnutí nebo 100% zdanění.

A co lichva a exekuce? Proč doposud nedokázala politická reprezentace definovat lichvu stanovením procentuální odchylky od průměrných tržních úroků, jako je tomu v mnoha jiných zemích v Evropě i ve světě. To je to tak těžké? Domnívám se, že ne. Jen chybí vůle, vůle dělat něco pro obyčejné lidi.

Další vládní prioritou je boj proti závažné hospodářské kriminalitě. Ovšem bez sdělení, jak bude bojovat. Zasadí se vláda např. o prosazení zákona zakazujícího anonymní akcie, který by zprůhlednil vlastnickou strukturu podniků?

Otázka je, jak vnímat prioritu vlády spočívající v rozšíření pravomocí NKÚ, když poslanci z Hnutí ANO 2011 již stačili spolupodepsat novelu Ústavy a na ni navazující novelu zákona o NKÚ, které v navrhované podobě tyto pravomoci spíše zužují. Snaží se definovat, KOHO by měl NKÚ kontrolovat místo logického, CO by měl kontrolovat.

V programovém prohlášení vlády toho v otázkách vnitřní bezpečnosti chybí mnoho. Obecná prohlášení typu, že vláda bude prosazovat vymahatelnost práva jsou nedostatečná, protože chybí popis, jak toho chtějí dosáhnout. Tato nová vláda, která už důvěru ve sněmovně získala, mě, alespoň v oblasti otázek vnitřní bezpečnosti, zatím nepřesvědčila, že bude vládou lepší a úspěšnější, než byly ty předchozí.

Zdeněk Ondráček, poslanec PČR za KSČM

reklama

autor: kscm.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …