Ondráček (KSČM): Smrt policistky a zastavovací pásy

06.05.2014 19:05

Komentář Zdeňka Ondráčka, poslance KSČM a předsedy podvýboru pro policii, obecní policie a SBS.

Ondráček (KSČM): Smrt policistky a zastavovací pásy
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

O víkendu podlehla vážným zraněním policistka, která se snažila zastavit ujíždějícího zdrogovaného řidiče se zákazem řízení. Zemřela mladá žena, matka dvou dětí. V řadách policie tato tragédie vyvolala vlnu solidarity a pořádá se finanční sbírka. S pozůstalou rodinou i dětmi plně soucítím a do sbírky také přispěji. Podle médií zamřelo při výkonu služby od roku 1990 již 102 policistů. Alarmující číslo! Ministr vnitra Milan Chovanec v této souvislosti prohlásil, že bude prosazovat zpřísnění zákonů nebo zavedení nového trestného činu. S tímto by se dalo souhlasit a novému policejnímu prezidentovi jsem již nabídl svoji spolupráci. Přesto si myslím, že přísnější trest ani nový trestný čin nemohou policisty před agresivním jednáním opilých či zdrogovaných řidičů dostatečně ochránit a kladu si proto otázky, zda by nebylo možné jiné i řešení. Se znalostí zákona o Policii ČR mne napadá otázka, proč policie v těchto případech nevyužívá donucovací prostředek – zastavovací pás? Policie tento technický prostředek má, ale vzhledem k dřívějším problémům s jeho používáním jej prakticky nepoužívá. To je podle mne zásadní chyba. Zákon to umožňuje a jde jen o to na policejním prezidiu vytvořit závazný pokyn a přesně určit pravidla pro jeho užití. K čemu je nám jinak zákonné oprávnění, které policie v praxi nevyužívá. Pro zakročující policisty je daleko bezpečnější, pokud vozidlo, jehož řidič opakovaně nereaguje na výzvy k zastavení, na vhodném místě zastaví pomocí technického prostředku. Při každém pronásledování takového ujíždějícího vozidla totiž vzniká velké množství krizových situací, při kterém jsou vystaveni riziku ohrožení života a zdraví nejen samotní policisté nebo také veřejnost. A to nehovořím o škodách na majetku, které jako následek při takových akcích také často vznikají.

Vzhledem k tomu, že při probíhající 8. schůzi Poslanecké sněmovny nebudou interpelace na ministry, neboť na oba čtvrtky vyšly státní svátky, a mě zajímá, jak často policie využívá zastavovací pásy jako donucovací prostředek, podám ministru vnitra písemnou interpelaci.

Zdeněk Ondráček, poslanec KSČM a předseda podvýboru pro policii, obecní policie a SBS   

reklama

autor: KSČM

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.