Opatrný (ANO): Město plánuje investice do chodníků, komunikací a parkovišť téměř za 50 milionů korun

19.01.2023 11:30

Kroměřížská radnice chystá v letošním roce investice do zvelebení chodníků, komunikací a parkovišť v celkové výši téměř 50 milionů korun.

Opatrný (ANO): Město plánuje investice do chodníků, komunikací a parkovišť téměř za 50 milionů korun
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Stav některých vozovek i chodníků v různých částech města není dobrý. Stejně tak si uvědomujeme, že ve městě scházejí parkovací místa. Řešení parkování i zlepšování stavu chodníků a místních komunikací patří proto s ohledem na bezpečnost a pohodlí občanů k našim prioritám. Tomu odpovídá i pro tyto účely v rozpočtu vyčleněná částka,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný. 

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28716 lidí

K nákladnějším akcím, které radnice letos plánuje, patří vybudování propojovací komunikace a parkovacích míst v ulici Zborovská za 8,1 milionu korun. Ve stejné ulici bude za 3,9 milionu korun opraven i chodník. Částka 4,7 milionu korun bude investována do rozšíření parkovacích míst v ulici Slovenského národního povstání, tři miliony korun na stejné účely ve Francouzské ulici a 1,4 milionu korun do úprav parkování v ulici Na Lindovce. Rozpočet počítá i s částkou 4,2 milionu korun na opravu mostu v části města Postoupky.

„K významným záměrům patří vybudování přechodu pro chodce v ulici Velehradská z chodníku od obchodního domu Tesco ke hřbitovu. Vyřeší se tím letitý problém, kdy účastníci smutečních obřadů i další návštěvníci hřbitova přebíhají silnici mimo přechod. Je to nepříjemné pro tyto chodce, kteří jsou ohrožováni jedoucími vozidly, i pro řidiče, kteří musejí nebezpečí střetu předvídat,“ popsal místostarosta Karel Holík. Na nový přechod rozpočet počítá s částkou dva miliony korun. „Náklady odpovídají tomu, že záměr počítá s vybouráním části zdi a napojení přechodu na stávající cestní síť hřbitova,“ doplnil vedoucí odboru investic Libor Pecháček. Jelikož nebylo možné vybudovat přechod v místě, kde by navázal na stávající branku, musí město vybudovat i nový vchod na hřbitov a s tím spojený chodník.

Město také počítá s instalací dvou nových přechodů pro chodce s technologií, která pomocí zemních LED návěstidel upozorní řidiče na to, že silnici přechází člověk. První přechod se světelnou technologií v Kroměříži funguje v ulici Moravská poblíž Základní školy Slovan.

Více než 15 milionů korun bude letos investováno do větších oprav chodníků. „Kromě výše zmíněného chodníku ve Zborovské ulici plánujeme rekonstrukce chodníků v ulicích Bílanská za 4,85 milionu korun, Švabinského nábřeží za 2,5 milionu korun, Tovačovského za 2,15 milionu korun a Albertova za 1,75 milionu korun,“ poznamenal vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal. Na menší opravy vozovek město vyčlenilo čtyři miliony korun, na opravy dalších mostů necelé tři miliony korun (z toho propustek ve Vážanech přijde na 1,6 milionu Kč), na opravy chodníků 1,6 milionu korun a na bezbariérové přechody 300 tisíc korun.

V loňském roce město plánovalo opravy chodníků, komunikací a mostů celkem za asi 28 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…