Ostrá (SOCDEM): Vládní změny v důchodech jsou chaotické, úprava náročných profesí stále chybí

16.08.2023 13:09 | Tisková zpráva

Důchodová reforma má být spravedlivá, srozumitelná a předvídatelná. V podání současné vlády nesplňuje ani jedno z těchto kritérií. Ministr Marian Jurečka chce předložit další část změn v penzích, ale jeden z pilířů, v podobě dřívějšího odchodu do důchodu u náročných profesí bude opět chybět.

Ostrá (SOCDEM): Vládní změny v důchodech jsou chaotické, úprava náročných profesí stále chybí
Foto: ČSSD
Popisek: Daniela Ostrá

„To, co vláda předvádí, je salámová metoda. Rozhodně nejde o slibovanou důchodovou reformu, k jaké se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. V celé nahotě se odkrývá nekompetence vlády a její pohrdání lidmi,“ komentuje místopředsedkyně Sociální demokracie Daniela Ostrá záměr vlády předložit další balíček změn v penzích v průběhu září.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23347 lidí

Podle vyjádření ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky nemá být obsahem toho, co chce v září představit vláda, úprava odchodu do důchodu u náročných profesí. „Má být doplněna až průběžně, což znamená, že o ní bude Poslanecká sněmovna rozhodovat narychlo a bez potřebného projednání s odbornou veřejností. Seznam náročných profesí je přitom velmi odborná věc, u které je potřeba zohlednit například i pohled lékařů. Ministr práce ho slibuje už měsíce,“ dodává Daniela Ostrá.

„Sociální demokracie lidi respektuje. Připravili jsme důchodovou reformu, která oceňuje práci i péči o druhé. Podíleli se na ní odborníci napříč politickým spektrem,“ připomíná předseda SOCDEM Michal Šmarda, který dodává, že reforma z dílny sociálně demokratické ministryně obsahovala i část týkající se náročných profesí. „Prvními, na něž se díky sociálním demokratům odlišná pravidla již vztahují, jsou záchranáři a podnikoví hasiči,“ konstatuje.

Lidé, kteří pracují v náročných profesích by měli mít nárok jít do penze dříve než ostatní, aniž by se jim krátila výše důchodu. Výměnou za to by měli zaměstnavatelé za tyto pracovníky odvádět vyšší pojistné. Jde přitom o zásadní součást důchodové reformy, která by měla být jasně provázaná s ostatními změnami. „Vláda nemá odvahu přijmout ucelenou reformu, která musí být spojená se změnou v daních. Dlouhodobě říkáme, že je nutné důchodový systém z části financovat z vyšších daní, které by měli zaplatit ze svých zisků oligarchové, banky a velké nadnárodní firmy,“ uzavírá Daniela Ostrá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…