Otys (TOP 09): Je fakt nutné hrát za volantem ruskou ruletu?

28.04.2019 12:16

Na silnici to s námi jde od devíti k pěti… Evropská komise zveřejnila nedávno statistiku bezpečnosti na silnicích a zrovna mezi premianty nepatříme. Jsme až na 21. místě z 28. Dokonce oproti roku 2017 vzrostl počet mrtvých za volantem o 14%.

Otys (TOP 09): Je fakt nutné hrát za volantem ruskou ruletu?
Foto: TOP 09
Popisek: Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Nejčastějším viníkem dopravních nehod je překročení rychlosti a alkohol za volantem. A jak ukázaly Velikonoce, tak počet nehod způsobených alkoholem oproti loňsku vzrostl.

Přitom se najdou politici, kteří by rádi povolili 0,5 promile alkoholu za volantem, protože přeci nejsme o nic horší než Němci nebo Italové, kde pít za volantem mohou. Je pravda, že o nic horší nejsme, ale rozhodně bych to neměřil podle toho po kolika pivech budeme řídit. Trochu mi to přijde jako poměřování jistého mužského orgánu…

Představa, že díky dvěma sklenkám vína přehlédnu dítě, které vběhne do silnice je něco, co nechci nikdy zažít. A to se může přesně stát, protože alkohol ať chceme nebo ne zpomaluje reflexi a otupuje pozornost. Navíc každý na alkohol reaguje jinak. Pro někoho i dvě sklenky jsou příliš a pro někoho nestojí ani za povšimnutí. Tohle ale žádný zákon nerozliší.

Proto se přikláním k tomu, aby dále trvala nulová tolerance alkoholu za volantem. Věnujme energii spíše do osvěty nás řidičů do bezpečnosti na silnicích a holt, když máme chuť na sklenku, tak si udělejme procházku nebo využijme taxi či službu sos drink. Hrát ruskou ruletou s nabitou zbraní (což auto je) se fakt nevyplácí. 

Lukáš Otys

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…