Pánek (Svobodní): Chceme spolupráci bez stovek byrokratů

24.06.2017 11:55

Co by znamenal odchod České republiky z EU? Zachování koruny, konec nadvlády Evropského soudního dvoru nebo třeba levnější potraviny.

Pánek (Svobodní): Chceme spolupráci bez stovek byrokratů
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Chceme Evropu spolupráce, obchodu a přátelství. K tomu však nepotřebujeme Evropskou komisi, Evropský parlament ani Evropský soudní dvůr.

Prosazujeme takový model evropské spolupráce, kde je zachována svoboda pohybu zboží, služeb, lidí a kapitálu. Avšak bez stovek tisíc byrokratů a stovek tisíc stran evropských směrnic, nařízení, rozhodnutí apod. Volný obchod a svobodná spolupráce přinesou Evropě větší prosperitu.

Za ideální příklad takové spolupráce považujeme Evropské sdružení volného obchodu (EFTA), ve kterém jsou sdruženy Švýcarsko, Norsko, Island a Lichtenštejnsko – a zanedlouho možná znovu i zakládající člen EFTA Velká Británie.

Levnější potraviny bez celního sazebníku EU

Jakmile Česká republika vystoupí z Evropské unie, přestane být vázána společnou obchodní politikou a společným celním sazebníkem. Celní sazebník EU čítá téměř tisíc stran a samotný zdražuje potraviny v Evropské unii, jejich ceny dále zvyšují náklady na dodržování unijních regulací.

Až se Česká republika stane opět svrchovanou zemí a nebude vázána společnou obchodní politikou EU, bude si moci dojednat smlouvy o volném obchodu po celém světě, např. s USA, Čínou, Indií, Austrálií, Japonskem, Brazílií apod. Zároveň si podrží dohody již dojednané Evropskou unií, např. s Mexikem, Jižní Koreou, Izraelem nebo Kanadou.

Státy EFTA mají dohody o volném obchodu s 38 zeměmi světa (a s 28 zeměmi EU), ke kterým se Česká republika bude po vystoupení z EU chtít přidat.

Nebudeme nuceni přijmout euro

Vystoupením z EU se zbavíme povinnosti přijmout euro, které dusí ekonomiky, jež nejsou tak silné jako ta německá. Zároveň tak nebudeme vystaveni riziku, že bychom museli látat díry v rozpočtech eurozóny skrz fondy na záchranu eura jako EFSF, ESM apod.

Česká koruna umožňuje naší ekonomice přizpůsobovat se vnitřním i vnějším šokům, můžeme díky ní mít úrokovou míru, která odpovídá stavu naší ekonomiky a ne “unisexovou” úrokovou míru pro celou EU, která v jedné zemi způsobuje úvěrový boom a v druhé dusí podnikatelské příležitosti.

Zbavíme se evropských směrnic

Po vystoupení z EU budeme mít dvě hlavní možnosti, jak si uspořádat vztahy s Evropskou unií – zůstat součástí vnitřního trhu EU (jako Norsko) nebo si dojednat s EU smlouvu o volném obchodu (jako Švýcarsko nebo Velká Británie). Tak či tak, obě možnosti jsou pro Česko lepší než setrvání v EU, neboť se kromě věcí zmíněných výše zbavíme přibližně 70–90 % unijní legislativy (veškeré, která se netýká vnitřního trhu). (zdroj, zdroj, zdroj, zdroj)

Podle think-tanku Open Europe patří mezi nejdražší evropské regulace tyto:

Klimatický a energický balíček (směrnice 2009/28/ES ve znění směrnice EU 2015/1513, 2009/29/ES and 2009/31/ES + rozhodnutí č. 406/2009/ES)
Směrnice o pracovní době (směrnice 2003/88/ES a 2002/15/ES)
Regulace automobilů (směrnice 2007/34/ES, 2007/35/ES a 2007/37/ES + nařízení ES č. 706/2007 and 715/2007) a směrnice o jakosti benzinu a motorové nafty (směrnice 98/70/ES ve znění směrnice 2009/30/ES a 2015/1513)
Nařízení REACH o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (nařízení ES č. 1907/2006)
Zbavíme se nadvlády Evropského soudního dvora

Vystoupením z Evropské unie vystoupíme také z jurisdikce Soudního dvora Evropské unie, aktivistického soudu, který nedbá na psané právo a slouží k prosazování evropské integrace. Zbavíme se nadřazenosti unijního práva nad českými zákony (což je jeden z mnoha eurointegračních vynálezů Evropského soudního dvora).

Jako svrchovaný stát si sami rozhodneme, které regulace Evropské unie chceme implementovat do českého práva a nejvyšší právní autoritou nebude soud, který vyzývá Evropskou komisi k boji s euroskeptiky a který se nenechá zmást platným textem Smluv, nýbrž český ústavní soud, nad jehož složením mají čeští občané skutečnou demokratickou kontrolu skrz přímo voleného prezidenta republiky a přímo volený Senát.

Martin Pánek,
člen Svobodných

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…