Pardubická památková rezervace slaví padesátiny

07.03.2014 8:23

Padesáté „narozeniny“ dnes slaví Městská památková rezervace Pardubice. Právě 5. března 1964 bylo výnosem Ministerstva kultury historické jádro města, vymezené původním rozsahem městských hradeb a areálem zámku s obranným systémem valů a prostorem dřívějších vodních příkopů, zařazeno mezi nejkrásnější památky České republiky.

Pardubická památková rezervace slaví padesátiny
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Kdysi zanedbané a šedivé historické centrum je dnes úplně jiné, než před padesáti lety. Ze zchátralého zámku je jedna z nejnavštěvovanějších památek Pardubického kraje a vůbec celé historické centrum Pardubic je něco, čím se můžeme chlubit.  Čeho si však cením asi nejvíce je to, že ze starých Pardubic nezmizel život, naopak, vznikají zde galerie, kavárny, krámky,“ řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Součástí pardubické památkové rezervace je kromě zámku a středověké části Pardubic, zahrnující i vodní kanál napájející Císařský náhon, či masné krámy na Wernerově nábřeží, také Pernštýnské náměstí s dominantou města Zelenou bránou, kostel Zvěstování Panny Marie a kostel svatého Bartoloměje. Její obnovu město systematicky podporuje prostřednictvím Programu regenerace, který od roku 1992 vyhlašuje Ministerstvo kultury. Jen za poslední tři roky jej využili majitelé desítek objektů. Spolu s městem a státem do památek investovali více než pět milionů korun.

NatašaHradní
tiskový úsek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.