Pardubický Slavín se rozrůstá

29.11.2021 8:38 | Tisková zpráva

Pardubický Slavín, tedy soubor hrobů významných osobností, o které pečuje město, se rozroste. Zastupitelé Pardubic schválili zařazení dalších tří pietních míst mezi hroby v péči města.

Pardubický Slavín se rozrůstá
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Pardubice zřídily institut hrobů v péči města před pěti lety. S nyní schválenými tak bude město pečovat již o jedenáct pietních míst, připomínajících památku významných pardubických občanů.

„Ukazuje se, že zřízení institutu hrobu v péči města bylo velmi prozíravé. Začínali jsme se sedmi hroby, dnes je jich již jedenáct. Mnohé z nich by dnes již zřejmě neexistovaly, nebo by zanikly postupem let, neboť se o ně nemá kdo starat. Přitom jde o připomínku osobností významných leckdy nejen pro Pardubice, ale pro celou republiku. Toto je to nejmenší, co můžeme udělat pro to, aby nebyli zapomenuti,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Hroby v péči města lze najít na Novém i Starém městském hřbitově, ale například také na hřbitově v Pardubičkách. Město již zajišťuje běžnou péči například o hroby svých bývalých starostů Leopolda Wernera či Václava Bubeníka, okresního hejtmana Hynka (Ignáce) Boukala, zakladatele známé Prokopky ing. Josefa Prokopa, nebo spisovatele Jaromíra Johna.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Nyní k nim nově přibudou hroby Václava Durycha a PhDr. Karla V. Seydlera na městských hřbitovech a válečný hrob Jiřího Hoška v Pardubičkách.

Václav Durych (1863 -1897) se narodil v Turnově, během života působil v Kolíně, Hradci Králové a v Pardubicích. Po celý život se věnoval spisovatelské a novinářské činnosti, v Pardubicích byl vydavatelem a redaktorem časopisu Pernštýn.

PhDr. Karel V. Seydler (1847 -1883) pocházel ze Žamberka a po promoci působil jako profesor dějepisu na vyšší městské reálné škole v Pardubicích. Stál u zrodu Literárního spolku a pardubického muzea, podílel se na činnosti pěveckého spolku Ludmila.

Radiotechnik Jiří Hošek (1914-1945) byl pardubickým rodákem, padl 8. května 1945 při obraně vysílače v Liblicích. Jeho památku připomíná i pomník obětem 2. světové války nedaleko místa tragédie.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.