Paroubek: A je to venku

18.06.2017 8:36

Guvernér ČNB Jiří Rusnok se vyjádřil, že by na přijetí eura u nás nesázel ani během příštích pěti až deseti let. Je to, bohužel, do značné míry realistické hodnocení.

Paroubek: A je to venku
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Těch pět let nezavedení eura je doba, kdy se snad vzpamatuje česká koruna a posílí na svou reálnou hodnotu. Tedy na cca 18 – 20 korun za 1 euro. Ta hlavní komplikace, která způsobila, že u nás nebudeme platit eurem, je ta, že od listopadu 2013 až do dubna letošního roku ČNB zavedla režim umělého oslabování české koruny.

Rotačky za necelých 3,5 roku vyprodukovaly více než 2 biliony korun, za které byla nakoupena na světovém finančním trhu eura. Ty teď nyní ČNB bude postupně odprodávat, samozřejmě s kurzovou ztrátou, která dosáhne řádu postupně mnoha miliard korun.

Politika umělého oslabování české koruny prováděná 3,5 roku ČNB ve svých důsledcích vede k tomu, že v českých firmách nemůže, s ohledem na vysoké ceny nejmodernějších dovážených technologií a zařízení, probíhat tak rychle technologická revoluce a robotizace.

Prostě české firmy v důsledku zdražení dovozů nejmodernějších strojů a zařízení, se modernizují pomaleji, než by bylo žádoucí. A v důsledku toho neroste rychle ani produktivita práce.

Následkem stagnující produktivity práce je to, že je na pracovním trhu nedostatek pracovních sil. Je to prostě začarovaný kruh, z kterého není úniku, protože česká koruna s ohledem na více než 2 biliony korun, které jsou v důsledku předchozích měnových opatření ČNB v oběhu, posiluje jen velmi pomalu. Takže dostat se k žádoucímu kurzu, ve kterém bude možné konvertovat české koruny do eur, tedy např. pokud jde o vklady obyvatelstva, bude potřeba pár let počkat.

Kdo má za to odpovědnost? No především Singrovo vedení ČNB. Bohužel guvernér z vůle prezidenta Miloše Zemana Jiří Rusnok, který Singera nahradil, neudělal nic proto, aby se celá smutná záležitost měnových intervencí uzavřela s přijatelnou ztrátou. V jeho éře šéfování ČNB se ztráty prohloubily v řádech set miliard korun.

Pokud dnes Rusnok hovoří o odkladu termínu zavedení eura, není to moc pozitivní informace pro řadu podniků, které obchodují v euru na evropských trzích, kam jde většina českého vývozu a kde je tedy žádoucí, aby nedocházelo k výkyvům kurzu. Tedy k velkým ztrátám z kurzových rozdílů.

Prostě ČNB dělala 3,5 roku špatnou měnovou politiku a dnes začínáme zvolna sčítat nabíhající ztráty.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. Vyšlo také v Deníku referendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…