Paroubek: Andrej Babiš by měl říci, jak a kam přichází 300 miliard korun ze státní pokladny ke zhodnocení

12.01.2015 21:16

Ve svém sobotním rozhovoru v Právu se A. Babiš pochlubil – podle zásady neudělám-li to sám, nikdo to za mě neudělá – jak výborně to dělá se zhodnocením peněz „ve státní pokladně.“

Paroubek: Andrej Babiš by měl říci, jak a kam přichází 300 miliard korun ze státní pokladny ke zhodnocení
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podle A. Babiše se jedná o 300 miliard korun, které bylo možné v průběhu roku 2013 krátkodobě investovat v komerčních bankách.

Loni státní finance podle Babiše „touto cestou vydělaly 238 milionů korun, tedy o 130 milionů korun víc než v roce 2013.“ To je jistě zajímavá informace, ale mě by konkrétně zajímalo, protože jsem před lety jako náměstek primátora hl. m. Prahy pro finance prováděl – samozřejmě pod bedlivým dohledem finančního výboru zastupitelstva – zhodnocení miliard korun depozit hl. m. Prahy v komerčních bankách:

1. Jaké instrumenty byly použity ke zhodnocení peněz státu, tedy daňových poplatníků a kde je možné získat podrobné informace o těchto finančních operacích.

2. Předpokládám, že poptávka po zhodnocení peněz byla prováděna u českých komerčních bank pravidelně, např. v měsíčních intervalech. Zajímalo by mě, u jakého okruhu bank a na jak dlouhou dobu byly peníze státu vkládány, dále pak, jak byl prováděn výběr bank a kdo prováděl kontrolu výběru bank. Zda se celou záležitostí zabýval například rozpočtový výbor sněmovny nebo jiný subjekt Poslanecké sněmovny a jak pravidelně.

Zkrátka, Babišova slova ve mně jako v ekonomovi vyvolávají více otazníků, nežli kolik jsem zatím o celé transakci dostal informací. Je těch 238 milionů korun ročního výnosu z vkladů, což představuje 0,12 procenta výnosu z údajných 300 mld. korun, hodně, anebo naopak málo peněz?

No, a samozřejmě bych si příště přál, aby A. Babišovi pokládal otázky méně devótní a ekonomické problematiky znalejší novinář, tak abychom se nejen o problému zhodnocení 300 miliard korun ze státních peněz mohli dozvědět více. Míra zhodnocení těchto veřejných peněz je spíše žalostná. Jediným kladem je, že je vyšší nežli v předchozích letech.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.