Paroubek: Babišův státní rozpočet na rok 2015 postaru

01.04.2014 14:58

Ministr financí Babiš zveřejnil včera zárodek svých představ o prvním státním rozpočtu, jehož bude zpracovatelem, a předkladatelem, tedy rozpočtu na rok 2015.

Paroubek: Babišův státní rozpočet na rok 2015 postaru
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Výchozí představy ministra financí jsou vskutku málo ambiciózní: sto miliard deficitu a dodržení 3% hranice schodku státního rozpočtu k HDP. To opravdu žádný pokrok oproti Kalouskovým časům nepředstavuje.

A. Babiš a celá vláda si zřejmě nebudou dělat těžkou hlavu s výší strukturálního deficitu, který se letos bude pohybovat mezi 2 – 2,5%, (loni to bylo cca 1,7% a zatím nejlepší výsledek v tomto ukazateli činil 1,3% v roce 2007). Má-li být ale u nás jednou zavedeno euro, neměl by strukturální deficit převýšit 0,5% (!). A. Babiš vychází zřejmě z toho, že vstup republiky do EMU, a tedy přijetí eura, bude možné až za pět či šest let. V tom má nejspíše pravdu. I v tomto ukazateli se zřejmě vydává Kalouskovou cestou: nejprve navýšení, a poté váhavé snižován strukturálního deficitu.

Zatím Babišův rozpočet není žádným vybočením z Kalouskových rozpočtů s astronomickými, třícifernými čísly deficitu.

A. Babiš by měl české veřejnosti předložit věrohodný plán příjmů a výdajů, a tedy i schodků státního rozpočtu, na celé zbývající funkční období let 2015 – 2017 (s výhledem do roku 2020), ze kterého bude patrna zásadní změna v hospodaření státu (posílení dynamiky příjmů státního rozpočtu a postupné výrazné snižování schodků). A měl by také sdělit, jaké cesty k tomu on a celá vláda zvolí.

A měl by rovněž předložit kontrolovatelný plán snižování strukturálního deficitu do roku 2020, tedy do očekávatelného termínu zavedení eura u nás.

Jiří Paroubek, expremiér a lídr strany LEV 21 pro volby do EP

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…