Paroubek: Bloomberg bude kandidovat na prezidenta USA?

30.01.2016 18:50

Zdá se, že tajenka amerických prezidentských voleb může nabrat nečekaný směr řešení.

Paroubek: Bloomberg bude kandidovat na prezidenta USA?
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Mezi demokraty se dlouho zdála nezpochybnitelnou favoritkou bývalá ministryně zahraničí a bývalá první dáma H. Clintonová. Zdá se, že tak jako před osmi lety proti B. Obamovi, i nyní, před zahájením maratonu stranických primárek, ztrácí dech. Tentokrát jí překvapivě začal dýchat zblízka na záda nejlevicovější americký senátor Sanders. Sanders se přitom zdá být přímo antitezí politika washingtonského establishmentu, jenž má blízko k Wall-streetu, zbrojařům a dalším vlivným kapitálovým skupinám, jako právě H. Clintonová.

Mezi republikány se mnoho nemění. D. Trump se svou nekonformní rétorikou vítězí na všech frontách. To je možná přehnané, ale na bezpečné vedení pelotonu republikánů to zcela stačí.

Do hry se však za jistých okolností hodlá pustit, jako nezávislý kandidát na prezidentství, hráč velkého formátu. Je jím Michael Bloomberg, majitel obřího finančního a informačního impéria, bývalý velmi úspěšný starosta New Yorku. Muž, jehož majetek se odhaduje na 39 mld. $.

Žádný z kandidátů, kteří v historii USA kandidovali na prezidenta za jinou stranu, nežli jsou republikáni či demokraté, neuspěl. A to dokonce ani takové osobnosti, jakými byl např. Theodor Roosevelt (1912) či Henry Wallace (1948). Často však nezávislý kandidát přispěl k rozštěpení hlasů některé ze dvou hlavních stran. A přispěl tak ke zvolení prezidentského kandidáta, který původně nebyl právě favoritem. To se v roce 1911 stalo i W. Wilsonovi v souboji s dosavadním republikánským prezidentem Taftem, který byl díky rozštěpení republikánských hlasů zvolen prezidentem.

Republikánští kandidáti přijali možnost kandidatury Bloomberga přímo s nadšením. Bloomberg totiž zastává podobné názory na kontrolu zbraní, obchod a další otázky jako demokratická kandidátka Clintonová.

Republikáni tedy očekávají rozštěpení hlasů demokratů. A také to, že Bloomberg svou kampaň mocně podpoří svými financemi, což oslabení demokratického kandidáta jen zesílí. V jeho okolí se hovoří o částce 1 mld. $, které je připraven dát na volební kampaň.

V americké politice může být zkrátka všechno během krátké doby jinak. Bloomberg se nakonec může rozhodnout nekandidovat, zejména pokud bude za demokraty nakonec kandidovat Clintonová, i když se vymezuje proti ní. Jeho kandidatura by v každém případě zvýraznila šance D. Trumpa na to, aby byl zvolen prezidentem.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…