Paroubek: Budou i v Česku americké základny?

21.08.2015 17:02

Nový polský prezident Duda považuje – podle svých slov – umístění amerických základen ve střední a východní Evropě (a samozřejmě především v Polsku) za hlavní úkol svého prezidentství.

Paroubek: Budou i v Česku americké základny?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Obvykle dobře informovaný list Financial Times přinesl zprávu, která vychází z logiky Dudova rozhovoru s tímto listem minulý týden, kdy se Duda o území od německých hranic až na východní hranice NATO vyjádřil jako o „buffer zone“, nárazníkové zóně mezi NATO a Ruskem. Prý se jedná o území nijak nechráněné proti údajným agresivním záměrům Ruska.

Podobný názor nedávno na vznik amerických základen na obrazovce ČT vyjádřil také Alexandr „ProMoPro“ Vondra, starý přítel amerických zpravodajských služeb.

Podle zahraničně-politického poradce nového polského prezidenta K. Szeczerskiho budou již 3. A 4. listopadu na summitu NATO členské státy NATO ze střední a východní Evropy požadovat umístění vojenských základen na svém území.

Mezi zeměmi, které to údajně budou požadovat, bude podle Szeczerskiho i Česká republika, Slovensko a Maďarsko.

Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde

Vlivným státem NATO, který odporuje takovým záměrům, je Německo s tím, že takový postup by byl v rozporu se smlouvou uzavřenou v roce 1997 mezi NATO a Ruskem, podle které nebude NATO umisťovat vojenské základny na území států bývalé Varšavské smlouvy. I s tím si však Varšava ví rady.

Rusko prý zrušilo platnost smlouvy svou invazí do Gruzie v roce 2008 (vyprovokovanou dnešním oděským guvernérem a známým pojídačem kravat Saakašvilim) a svými na Ukrajině.

Není sice zřejmé, jak to souvisí se smlouvou NATO – Rusko, ale kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.

Osmadvacátého srpna bude polský prezident Duda na státní návštěvě v Berlíně a bude se jistě snažit přesvědčit prezidenta Gaucka a kancléřku Merkelovou o svém vidění světa, které mu tito dva němečtí státníci jistě nebudou závidět.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě