Paroubek: Čínský prezident proti protekcionismu

20.01.2017 6:30

Vystoupení čínského prezidenta, který je současně šéfem komunistické strany Číny, bylo na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, tedy Mekce světového kapitalismu, očekáváno s mimořádným zájmem. Čínský prezident se jasně vyslovil pro volný světový obchod a pro využívání prvků globalizace v rámci světové ekonomické spolupráce. Tedy čínský prezident má v zásadě úplně opačné názory, nežli budoucí hlava Spojených států, která velebí protekcionismus.

Paroubek: Čínský prezident proti protekcionismu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

I když se ve svém projevu ani jedinkrát nezmínil o novém americkém prezidentovi Trumpovi, implicitně z jeho slov vyplývalo, kam míří. Pokud se D. Trump domnívá, že protekcionismus je tou nejlepší ochranou pro americké hospodářství, tak se mýlí. Alespoň podle obecné teze čínského prezidenta. A já se s ním v tomto závěru úpplně ztotožňuji.

Američané přeci již mají zkušenost vyplývající z jejich historie, kdy prezident Hoover, poté, co se po dramatickém pádu cen akcií na newyorské burze spustila v závěru 20. let světová hospodářská krize, začal léčit tuto krizi protekcionismem a vysokými celními tarify na dovážené zboží. Tedy omezeními dovozu a vysokými cly, což ve svých důsledcích znamenalo zhroucení mezinárodního obchodu. A přeneseno do Evropy a také do tehdejšího Československa to znamenalo ohromné hospodářské těžkosti, protože čs. ekonomika tehdy byla, tak jako dnes česká, velmi silně závislá na mezinárodním obchodě.

Československá ekonomika byla exportní ekonomikou, a zejména spotřební průmysl v pohraničních oblastech českých zemí, tedy v oblastech obývaných zejména sudetskými Němci, dostal zdrcující ránu.

Americké hospodářství se tehdy prakticky zhroutilo a z toho nejhoršího je vytáhl až New Deal F. D. Roosevelta, zvoleného roku 1932. Ten zabránil nejhoršímu, ale k oživení amerického hospodářství na předkrizovou úroveň v plném rozsahu došlo až militarizací americké ekonomiky po zahájení ll. světové války.

Čínský prezident se paradoxně, byť je komunistou, zastal volného světového obchodu. Zdá se také, že reakce Číny na některá vyjádření nového amerického prezidenta, je velmi klidná a rozumná. Číňané zřejmě předpokládají, že praktická politika D. Trumpa bude ve skutečnosti velmi realistická a rozdílná oproti jeho poněkud divoké rétorice.

Pokud jde o Jihočínské moře, Číňané dávají Američanům jasně najevo, že se pro ně jedná o Mare Nostrum. Ostatně tak to i je, a USA by se neměly míchat do případných dohod, které budou uzavřeny mezi Čínou Filipínami, Čínou a Vietnamem a dalšími státy kolem tohoto moře.

Představa, že by USA po pětačtyřiceti letech opustily politiku jedné Číny, je z jiného světa. Předpokládám, že se jedná pouze o výchozí trik k následujícím obchodním jednáním, neboť Američanům se zdá, možná oprávněně, že čínská měna je ve vztahu k dolaru silně podhodnocená. Ostatně i česká koruna se může některým analytikům (a oprávněně) zdát ve vztahu k dolaru silně podhodnocená. Tak je tomu konec konců i ve vztahu české koruny k euru…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Primátor Svoboda: Pietní míst hrdinů Pražského povstání připomíná interaktivní mapa

9:15 Primátor Svoboda: Pietní míst hrdinů Pražského povstání připomíná interaktivní mapa

V těchto dnech si hlavní město opět připomíná povstání, které jej osvobodilo z nacistického područí.…