Paroubek: Další chyba v čerpání evropských dotací

21.06.2014 6:40

Česká republika je podle průzkumů v čerpání evropských peněz nejhorší ze všech států Evropské unie. Další chyba v čerpání, resp. další nečerpání z evropských peněz se nyní velmi jasně rýsuje v oblasti zateplování bytových domů.

Paroubek: Další chyba v čerpání evropských dotací
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Aby mohli majitelé bytových domů na zateplování čerpat peníze z evropských fondů už od ledna příštího roku, musí Česká republika včas přijmout související evropskou legislativu. Již tento červen má být v českém právním řádu zakotvena směrnice o energetické účinnosti. Ale není.  Nečasova vláda jednání o této směrnici odložila, Sobotkova vláda jej naplánovala právě na tento měsíc. Je tedy téměř jasné, že směrnice nebude do našeho právního řádu zapracována včas, a tak od prvního ledna 2015 nebude možné z balíku 60 milionů korun peníze čerpat.

Reálně tedy bude nejspíše možné čerpat peníze až od ledna 2016, což je také poslední termín pro splnění všech podmínek k čerpání těchto peněz.

Zacházení České republiky s evropskými dotacemi je tristní. Jako český premiér jsem v roce 2005 vyjednal pro ČR nejvyšší evropské dotace na jednoho občana ze všech států EU, bylo to souhrnně 800 miliard korun.  Z těchto peněz ČR zásluhou Topolánkovy a Nečasovy vlády nedokáže vyčerpat až 150 miliard korun. Místo euroskepticismu totiž bylo a je třeba se zaměřit na pozitiva, která nám EU přináší, využívat je, ne vyhazovat evropské peníze z oken.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…