Paroubek: Dramatická zápletka v Itálii

30.05.2018 20:17

V neděli padla v Itálii vláda ještě před tím, než přišla žádat do poslanecké sněmovny a senátu o důvěru. A vlastně ještě předtím, než byla ve svém celku sestavena. Designovaný premiér Conte přitom za sebou měl parlamentní většinu tvořenou poslanci Ligy severu a Hnutím pěti hvězd (H5H). Prezident Mattarella nesouhlasil se jménem možného ministra financí Itálie, Paola Savoneho. Savone totiž sdělil, že Itálie může za určitých okolností vystoupit z eurozóny. Tedy jinak řečeno přestat platit eurem a zavést svou vlastní měnu.

Paroubek: Dramatická zápletka v Itálii
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Prezident republiky to označil jako věc, která jde proti zahraničněpolitickým závazkům Itálie. Prezident povolal nyní do čela vlády finančníka Carlo Cottarelliho, jenž působil léta v mezinárodním měnovém fondu. Cottarelli by měl vést nově vzniklou vládu pod svým vedením do předčasných voleb. Je jen otázka, kdy tyto volby budou. Pokud Cottarelli se svou vládou nezíská podporu parlamentu, mohou mimořádné volby v Itálii proběhnout již závěru září, či v říjnu. Pokud důvěru získá, může jeho vláda skončit zhruba za rok. A opět mimořádnými volbami. Cottarelli chce vládnout nestranně, neboť si uvědomuje, že jeho pozice je velmi obtížná.

A to zejména proto, že v posledním průzkumu veřejného mínění – dnes zveřejněném – se H5H těší podpoře 29,5% Italů a Liga severu má podporu 27,5% Italů. To je v souhrnu veliká podpora, takže obě strany se jistojistě vrhnou do přípravy mimořádných voleb, a to tak, aby byly ještě letos na podzim. Za určitých okolností, zejména pokud podpora obou těchto stran – hnutí bude ještě stoupat, mohou obě strany společně dosáhnout až na ústavní většinou v novém parlamentu Itálie.

Finanční trhy zareagovaly velmi citlivě. Euro oslabuje a stejně tak prakticky všechny evropské burzovní indexy. Tak nejvlivnější evropský burzovní index, německý DAX, za poslední dva dny poklesl zhruba o 3%. Italský burzovní index FTSE MIB jen za dnešek poklesl o 3%. Prostě evropské a vlastně i světové finanční trhy velmi citlivě reagují na vážnou situaci v politickém životě třetí nejvýznamnější země eurozóny, Itálie. Politická krize, zejména pokud hlavní aktéři této krize, tedy šéfové obou potenciálně vládních stran Ligy severu a H5H a prezident Mattarella budou pokračovat ve sporu, může tento vyústit v Itálii ve vleklou ústavní krizi a v signál, který povede k silné korekci (poklesu) kurzů akcií významné části evropských společností.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.