Paroubek: Jak na podporu bytové výstavby pro mladé?

24.05.2018 6:34

Ministryně pro místní rozvoj Dostálová přichází nyní s chvályhodnou iniciativou. V návrhu ministerstva pro místní rozvoj (MMR) se objevuje, že bude poskytovat od letošního léta půjčky pro mladé lidi do 36 let na pořízení vlastního bydlení s nízkým úrokem.

Paroubek: Jak na podporu bytové výstavby pro mladé?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Peníze budou poskytnuty ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB), a to na výstavbu či nákup domu až do výše 2 milionu korun a na byt až do výše 1,2 milionu korun. Přitom zúročení má být od úrovně jednoho procenta úrokové míry. Bankovní ústavy ovšem půjčují na pořízení bydlení každoročně zhruba 200 mld. korun bez ohledu na věkovou kategorii, přičemž průměrná úroková míra hypoték je v současné době 2, 51%. V tomto roce by stát chtěl až od letních měsíců rozpůjčovat 650 milionů korun a v příštích letech 1 mld. ročně. Pokud vezmu průměrnou výši půjčky cca 1,5 milionu korun, stačilo by ovšem zmíněných 650 milionů ze SFRB na koupi o něco více než čtyř set bytových jednotek. A miliarda korun by stačila na nákup zhruba šesti set sedmdesáti bytových jednotek, tedy pokud by byly pořízeny v průměru za 1,5 milionu korun.

Iniciativa MMR je tedy chvályhodná. Z vládního prohlášení potenciální koaliční vlády ČSSD a hnutí ANO by byl vlastně naplňován jeden z důležitých programových bodů. Ale velký vliv na trh s byty, ani na výši úrokové míry soukromých bank u úvěrů na bydlení by to příliš nemělo. Vlastně z hlediska trhu a jeho objemu by jedna miliarda korun nepředstavovala ani jedno procento trhu s byty. Tím nechci říci, že se jedná o iniciativu jen pro vytírání očí. Je to dobrý záměr, ale mající jen okrajový význam. Přitom můžeme klidně lamentovat o tom, že těch čtyři sta nebo šest set bytů ročně je lepší nežli nic. Je to pravda. Je to lepší než nic. Ale je to málo.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Chci upozornit na jinou možnost. Program na výstavbu bytů pro mladé, ale třeba také bytů komunálních není přeci nutné koncipovat v rámci dotačních titulů ze SFRB. Naopak. Je možné přeci jít cestou takových programů, které by umožnily vstup do projektu běžným soukromým bankám, které mají dostatek likvidity a mohou samy poskytovat úvěry a přistoupit k dotování úroků z úvěrů z prostředků SFRB, třeba až na úroveň půl procenta klientem skutečně zaplacené úrokové míry. A to by se pak počet příjemců takovéto podpory zmnohonásobil na řádově tisíce osob ročně (Při zachování objemu státem poskytnutých peněz že SFRB). A to už by pak byl významný signál trhu občanům, hypotéčním bankám a státní správě. Podle stejného či podobného konceptu by bylo jistě možné financovat také komunální bytovou výstavbu. Jde zkrátka o to, hledat takové cesty, které by umožnily konzumovat veřejné peníze co nejefektivněji a podle možnosti s využitím peněz běžných bank.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…