Paroubek: Japonsko je v deflaci, ale jeho hospodářství roste. Co na to ČNB?

18.02.2015 16:50

Japonské hospodářství rostlo v posledním čtvrtletí loňského roku tempem 2,2 % HDP. Růst třetí největší ekonomiky světa tak sice zaostal za předpověďmi analytiků, ale důležité je, že Japonsko po čase vykazuje hospodářský růst.

Paroubek: Japonsko je v deflaci, ale jeho hospodářství roste. Co na to ČNB?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Zvláště Bankovní rada České národní banky (ČNB) by této zprávě o Japonsku měla věnovat zvýšenou pozornost a promyslet, zda je skutečně nutné v „boji“ proti deflaci nadále pokračovat v umělém snižování hodnoty české měny – což ČNB činí už od listopadu 2013 a hodlá uskutečňovat nejméně ještě do poloviny roku 2016. Skokové snížení hodnoty koruny ve svém důsledku pro české občany znamenalo podražení zahraničního zboží a také třeba zájezdů do zahraničí – a to mnohdy dosti výrazně. ČNB zkrátka kašlala na zájmy běžných českých občanů.

Při pohledu na Japonsko, které, ačkoli je v deflaci, roste (a Japonsko není jediný příklad), je otázkou, zda je krok, ke kterému ČNB v listopadu roku 2013 přistoupila, ospravedlnitelný „bojem proti deflaci“. A zda českou ekonomiku tento krok nemohl poškodit více, než případná deflace, se kterou bojuje celá eurozóna.  Navíc se nezdá, že by skokové snížení hodnoty koruny, ke kterému ČNB přistoupila, bylo v boji s deflací nějak účinné. Skoro to pak vypadá, že Bankovní rada ČNB nepomohla a nepomáhá svým rozhodnutím o umělém udržování nízkého kurzu koruny vůči euru české ekonomice a běžným českým občanům, ale pouze úzké skupině významných českých exportérů. A případně ještě členům Rady ČNB, kteří devalvací české měny oddalují a komplikují možnost přijetí eura, a jistí si tak svá teplá místečka v ČNB.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…